Presedintele Paltformei Edificarii Nationale din UDMR, fostul deputat clujean Vekov Karoly, a lansat ieri un asa-numit "proiect privind parteneriatul romano-maghiar in Romania".

"Sunt convins ca unii vor considera documentul drept extremist, radical si dusmanos, dar reflecta, de fapt, o atitudine sincera. Nu vrem sa luam nimic de la romani, ci vrem numai ceea ce ne priveste", a explicat Vekov.

Modificarea Constitutiei

"Exista unele probleme care trebuie rezolvate si e mai bine sa vorbim deschis si cu cartile pe fata", si-a inceput Vekov expunerea, adaugand ca, "daca nu exista vointa politica din partea partii romane, numai atribuirea unor functii pentru UDMR in Executiv nu rezolva problema".

Vekov propune creearea unui cadru legislativ care sa permita realizarea doleantelor maghiarilor, precum si principiile de reglementare ale relatiilor dintre majoritatea romana si comunitatea maghiara. Mai exact spus, modificarea Constitutiei, in sensul renuntarii la toate prevederile care conduc la situatii inechitabile si al introducerii principiului subsidiaritatii.

Totodata, se doreste folosirea in viata publica, pe langa limba romana, a limbii maghiare in zonele in care pupolatia maghiara reprezinta un procent de cel putin 5%, modificarea articolului privind unitatile administrative ale tarii astfel incat sa fie posibila descentralizarea efectiva si integrala, constituirea de regiuni si asocierea

unor entitati administrative, inclusiv organizarea acestora in teritorii cu un statut de autonomie speciala.

De asemenea, proiectul sustine modificarea legii privind alegerile, a legii partidelor politice, a legii invatamintului si a celei privind impartirea administrativa a tarii, precum si reformularea tuturor izvoarelor de drept privind privarile ilegale de drepturi.

Despre administratie

Potrivit documentului, in administratia publica se cere revenirea la unitatea administrativa initiala a tuturor fostelor teritorii ardelene care au fost anexate unor judete din afara Transilvaniei.

De asemenea, se arata ca, in teritoriile locuite majoritar de maghiari, conducatorii institutiilor de stat trebuie sa fie obligatoriu maghiari sau vorbitori de limba maghiara, iar acolo unde exista populatie de etnie maghiara in administratia locala si in alte institutii locale numarul angajatilor trebuie sa fie cel putin egal cu proportia populatiei maghiare.

Legat de folosirea limbii materne, proiectul de parteneriat prevede inscriptionarea, pe teritoriul Transilvaniei, a numelor asezarilor in cele trei limbi traditionale, asigurarea, fara restrictie sau discriminare, a folosirii neingradite a limbii maghiare in viata publica sau privata si inscriptionarea in limba maghiara, alaturi de cea romana, a

denumirii institutiilor statului unde populatia maghiara reprezinta cel putin 5% sau de peste 100 de persoane.

Alte doleante ar fi: obligativitatea angajarii de persoane care sa vorbeasca maghiara in institutii - daca populatia maghiara este de peste 5% sau peste 100 de persoane, folosirea limbii maghiare in dezbateri din institutii publice - daca ponderea maghiarilor trece de 30%, intocmirea si in limba maghiara a proceselor-verbale a

sedintelor consiliilor locale si judetene daca maghiarii reprezinta peste 50%.

Universitate maghiara

Proiectul de parteneriat urmareste si infiintarea invatamantului autonom maghiar, despre care Vekov Karoly nu considera ca duce la "segregare". "Sistemul scolar de invatamant autonom nu inseamna ca vrem stat in stat, ci sa urmam o cale a noastra in realizarea acelorasi scopuri ca si romanii", a declarat fostul deputat.

Potrivit documentului in cauza, la Cluj-Napoca ar trebui infiintata o universitatea de stat cu predare in limba maghiara, in structura careia sa se regaseasca toate facultatile care functioneaza si in limba romana.

Mai mult, la nivelul tuturor anilor de studiu in institutiile de invatamant cu limba de predare maghiara sa se predea in mod obligatoriu istoria maghiarilor, respectiv a maghiarilor din Transilvania, folosindu-se manuale intocmite de autori maghiari.

Totodata, proiectul mai prevede reglementarea prin lege a folosirii libere de catre maghiari a simbolurilor nationale, inclusiv cantarea imnului national propriu, deoarece, o spune chiar Vekov, "imnul national maghiar nu este doar al celor din Ungaria, ci a oricarui maghiar din lume, indiferent ca sta in Statele Unite sau in Romania".

____________________________________________

"E initiativa unui cetatean. Ca sa existe polemici, ar trebui intai adoptat de UDMR la nivel national. Si-o fi pus Vekov gandurile pe hartie, dar neadoptat nu are nici o valoare. Punct"

Horea Uioreanu, deputat PNL

"Nu stiu ce contine. Lasati-ma pana maine sa-l citesc si apoi o sa-l sfasii sau o sa-l ridic in ceruri pe Vekov"

Eckstein Kovacs-Peter, senator UDMR

"Proiectul nu este strain de UDMR si umileste toti romanii, precum si Guvernul Tariceanu. Tot ceea ce este prevazut in acest proiect amplu, care prevede inclusiv schimbarea constitutiei, se stia dinainte. Ceea ce face UDMR-ul acum este fortarea mainii actualei puteri"

Petru Calian, deputat PRM

"Maghiarii traiesc neintrerupt, de 1.100 de ani, in Bazinul Carpatic, iar existentei lor statale i s-au conexat o serie de drepturi, care in cursul ultimilor aproape 100 de ani cand au fost luate, cand au fost date inapoi. Totusi, maghiarii nu au renuntat niciodata la aceste drepturi. De altfel, in viata juridica se considera ca dreptul odata castigat, nu se pierde"

Vekov Karoly, autorul "Proiectului privind parteneriatul romano-maghiar in Romania"

SUPUS SPRE DEZBATEREA CRMR

Vekov estimeaza ca prevederile "parteneriatului" sau ar putea fi puse in practica intr-un termen de 4 pana la 10 ani, interval la sfarsitul caruia UDMR ar urma sa se retraga de la guvernare. Fostul deputat sustine ca, in cel mult 6 luni, se va constitui Colegiul Reprezentativ al Maghiarilor din Romania (CRMR), cu scopul de a incepe discutiile cu reprezentantii vietii politice romanesti.

Deocamdata, Vekov nu si-a prezentat proiectul in fata comunitatii maghiare: "La ultima sedinta a CRU n-am avut ocazia sa iau cuvantul, asa ca l-am facut acum public".

FUNAR: "SFIDEAZA CONSTITUTIA"

Senatorul PRM Gheorghe Funar s-a aratat indignat de initiativa lui Vekov, considerand ca acesta "sfideaza Constitutia Romaniei si legislatia Uniunii Europene":

"Proiectul reprezinta o "bomba cu ceas", un ultimatum, pentru Guvernul Tariceanu si pentru presedintele Basescu. Noul demers al UDMR va arunca in aer patrulaterul negru PNL-PD-UDMR-PUR. Noi asteptam ca UDMR sa fie eliminat din Guvern si scos in afara legii".

Editorial:

  • CE VOR ROMANII (de Mihnea Maruta)