In septembrie anul trecut, Guvernul a dat o lege care sa ajute medicii de familie sa-si desfasoare activitatea.

Lor li s-a dat dreptul de a concesiona cabinetele in care au activat pina anul trecut in regim de comodat. Autoritatile locale, care aveau obligatia de a pune in aplicare legea, nu au miscat, insa, nici un deget. Intre timp, medicii lucreaza in ilegalitate, deoarece contractele de comodat le-au expirat.

Un medic iesean face declaratii incediare cu privire la interesele care se invirt in jurul acestor spatii si cum sint acestea folosite. Medicii afirma ca primarul Nichita prefera sa se spele pe miini, decit sa aplice legea si sa faca jocurile „mafiei din Sanatate“.

Ei risca sa isi piarda cu totul slujbele, in conditiile in care Casa Asigurarilor de Sanatate nu le reinnoieste contractele daca nu au spatiu unde sa activeze.

Tot scandalul pleaca de la 15 cabinete din Policlinica nr.1, actualul ambulatoriu al Spitalului „Sf. Spiridon“, care au fost comodate in urma cu patru ani si care sint pe punctul de a fi concesionate. Contractul de comodare a expirat in decembrie, iar conducerea spitalului prefera sa dea medicilor alte spatii.

Acestia au refuzat si au depus la Primarie, inainte de expirarea contractului, documentele pentru concesionarea spatiilor. Intre medicii care doresc neaparat spatiile din policlinica si spitalul, care spune ca are nevoie de spatiile respective, a inceput un razboi surd, taberele antrenind autoritatile locale si DSP.

Medicii afirma ca nevoia de spatii pentru activitate medicala a spitalului nu se justifica, in conditiile in care au fost desfiintate cabinete medicale pentru a face loc personalului TESA.

O reforma contestata

Dupa 2000, fata policlinicii s-a transformat radical, in numele „reformei sanitare“. Serviciul de pediatrie de la etajul unu a fost mutat, pentru a face loc ambulatoriului de endocrinologie, birourile comisiei de expertiza au fost restrinse, pentru a face loc serviciului administrativ, spatii utilate si destinate asistentei medicale au fost transformate in birouri sau vestiare.

„Ei inteleg prin reforma sanitara sa-si introduca paturi, pentru ca sint atitia profesori in spital, incit nu mai au loc. In noiembrie 2003, directorul Negru mi-a cerut un spatiu, din cel comodat. In hirtie scrie ca are nevoie pentru ambulatoriul de Oncologie. Am facut un act aditional, am dat spatiul utilat pentru tratament balnear, insa acolo s-a facut vestiar pentru cadre medicale.

S-au scos din circuit spatii pentru asistenta medicala si atunci cum poti sa-mi spui ca ai nevoie de spatiu pentru asistenta medicala, in conditiile in care tu iei spatii si le transformi“, ne-a spus dr. Alexandrina Boca, medic balneolog, care a dat deja Primaria in judecata pentru a i se acorda spatiul in concesiune.

De partea cealalta, conducerea unitatii se agata de faptul ca spatiul din Policlinica face parte din ambulatoriul spitalului si, in consecinta, poate face cu el ce vrea, in functie de necesitati. Iar una dintre necesitati o reprezinta aducerea Clinicii de Dermatologie, din Tatarasi.

„Cheltuielile cu aceasta clinica, cu transportul bolnavilor, tratamentul si hrana lor depasesc anual 1,2 miliarde de lei“, ne-a spus saptamina trecuta conf. dr. Dragos Negru, directorul spitalului „Sf. Spiridon“.

Posturi ocupate pe pile si fara concurs

Tot conform legii, spatiul aflat in patrimoniul clinicilor universitare si cabinetelor medicale din spitale nu poate fi concesionat. Asa cum se intimpla adesea la noi, legile se bat cap in cap, policlinica transformindu-se in ambulatoriu, dupa ce au fost date in comodat cabinetele medicale – 2001.

De asemenea, tot conform legii, ambulatoriul nu indeplineste conditiile necesare de a avea aceasta denumire, si asta pentru ca in respectiva unitate, cei mai multi medici nu au activitate si in spital. „Daca ies la pensie, se aduce un asistent sau un preparator din UMF, care nu a fost in stare sa dea un rezidentiat. Il fixeaza pe post si apoi spun ca au activitate didactica.

Intrarea in retea nu mai este normala cu scoaterea la concurs a postului, ci se face un by-pass. Intri prin UMF pentru ca esti fiica, amanta, nepoata lui «X», intri preapartor sau asistent, dupa care te trimite pe integrare in Policlinica. Asa s-au ocupat posturile. Ne vor scoate si pe noi, si asa vor avea ambulatoriu universitar“, a mai spus dr. Boca.

„Este o batalie pentru spatii“

Desi medicii au facut cereri de concesionare inca din octombrie, ei nu au intrat nici acum in posesia cabinetelor, desi legea spune clar ca in 15 zile de la initierea concesionarii de catre concesionar sau concedent trebuie sa se faca contract. Dupa 60 de zile fara raspuns, dr. Boca a mers in audienta la primarul Nichita.

„A chemat o salariata si i-a spus: «Cum va permiteti sa nu trimiteti raspuns, indiferent care este, in termen legal? Vreti sa creati suspiciunea ca sinteti de partea mafiei din Sanatate?» I-am spus pe scurt despre ce e vorba, iar el mi-a raspus: «Doamna stiu despre ce este vorba. Acum este batalia pentru spatiu»“, a adaugat medicul.

Cind i s-a atras atentia primarului ca a primit un vot de incredere si ca oamenii asteapta de la el sa aplice legea, acesta a ramas fara replica. Tot ce a putut face a fost sa deschida bratele larg, in semn de neputinta.

Medicii comodati sint in ilegalitate

In luna decembrie, celor 14 medici le-au expirat atit contractul de comodat cu spitalul, cit si cel de prestare de servicii incheiat cu CJASS. Ei risca sa nu intre in contract cu casa in acest an, pentru ca au nevoie de adeverinta de functionare, pe care DSP refuza sa o dea, in conditiile in care acesti medici nu au spatii proprii.

Directorul Dragos Negru a spus ca este de acord sa mai lase medicii acolo doar pina la sfirsitul lunii martie, dar deocamdata nu s-a semnat nici un contract intre medici si spital. Practic, medicii sint in ilegalitate, dar chiar si asa conducerea CJASS nu le-a intors spatele si le va recunoaste in continuare serviciile prestate, cel putin pentru o perioada.

Primarul spune ca nu el trebuie sa gasesca solutia

Reactia primarului Gheorghe Nichita ieri, cind reporterii nostri i-au cerut explicatii cu privire la modul in care poate fi rezolvata aceasta problema, a fost una de negare a responsabilitatilor. „Miine voi avea o intilnire cu directorul Spitalului „Sfintul Spiridon“, o alta cu domnul Costinescu.

Ma voi intilni, de asemenea, si cu domnii Cepoi si Georgescu, pentru a afla si parerile lor despre situatia in cauza“, a declarat Nichita. In acelasi timp, primarul spune ca nu Primaria trebuie sa gaseasca o solutie. „Problema nu este a mea, ci a DSP“, s-a dezis primarul. Imediat, insa, acesta a revenit asupra declaratiei si a completat-o.

„Daca Primaria trebuie sa rezolve, totusi, aceasta problema, atunci o voi pune pe masa consilierilor, iar ei sa decida care solutie este mai buna“, a adaugat primarul. n M.Z.

Policlinica cu Plata, solutia inaintata de DSP

Cum cele doua parti nu au ajuns la nici o solutie, conducerea spitalului a lasat problema pe umerii DSP, crezind ca este treaba institutiei sa ofere spatii medicilor comodati. In realitate, unitatile sanitare au trecut din administrarea DSP in cea a autoritatilor locale.

Pe baza unui ordin al ministrului Sanatatii din luna decembrie, prin care se impunea restructurarea Policlinicii cu Plata, conducerea DSP a propus Primariei si spitalului sa se aloce spatii pentru concesionare in aceasta unitate. Astfel, in jumatate de policlinica vor lucra in continuare medicii pensionari, iar in cealalta ar putea da consultatii medicii din comodat.

„Medicii vor concesionarea pe aceleasi spatii. Ei invoca faptul ca obiceiul este sa se concesioneze locatia care a fost comodata, dar legea nu spune asta limpede. Ei tin la aceste spatii pentru ca este o locatie cu vad si lucreaza alaturi de alti specialisti. Sint convins ca, profesionisti fiind, vor fi cautati de bolnavi si intr-o alta locatie.

Policlinica cu Plata este tot o structura complexa, unde se pot acorda consultatii de specialitate“, ne-a spus prof. dr. Stefan Georgescu, directorul DSP. Seful DSP a adaugat ca autoritatile locale vor tine cont de problemele spitalului. „Ei stiu cit de grava este criza de spatii a spitalului, care are clinici in locatii improprii. DSP nu poate face nimic decit o propunere.

Am propus o reglementare amiabila, cu acordarea de concesionare pe o alta locatie. Cea mai potrivita este Policlinica cu Plata, care va fi astfel inviata si adusa la standardul unui ambulatoriu de calitate“, a incheiat directorul DSP.