O actiune prin care de doi ani incoace bugetul asigurarilor sociale e fraudat continua din cauza lipsei de reactie a politiei din Maramures. Primarul comunei Sieu elibereaza consatenilor adeverinte de membru CAP pentru ca nimeni nu l-a anuntat ca actiunea e ilegala si ca se afla in plina cercetare a Inspectoratului Judetean de Politie! Prejudiciul adus Statului creste cu fiecare zi ce trece...

Sute de dosare de pensii apartinand unor sateni din comuna Sieu au fost intocmite ilegal! Prejudiciul adus Statului este greu de estimat la aceasta ora, dar specialistii vorbesc de probabilitatea ca acesta sa depaseasca 1 miliard de lei.

Modul in care a fost creat prejudiciul dovedeste ca factori de decizie din importante institutii publice (Primaria Sieu, Politia Sighet, Inspectoratul Judetean de Politie Maramures, Casa de Pensii Sighet si Casa de Pensii Maramures) au inchis ochii la aceasta frauda, fie in schimbul unor “recompense”, fie din cauza propriilor incapacitati profesionale!

Halucinant! Cu toate ca in acest caz fraudarea Statului a inceput in anul 2002, actiunea continua chiar si in acest moment, desi cazul se afla in cercetare la Inspectoratul Judetean de Politie Maramures (IJP) pentru simplul motiv ca nimeni nu l-a instiintat pe primarul comunei Sieu sa stopeze eliberarea unor adeverinte ilegale!

Pensii electorale

Bucatica rupta din Rozavlea in anul 2002, noua comuna Sieu este o asezare tipic maramureseana. Batranii traiesc din pensiile de fosti agricultori la CAP sau din ajutoarele sociale. In rest, mai cresc o vacuta sau un purcel, cat sa le ajunga traiul, pentru ca tinerii sunt plecati la munca in strainatate.

Cei in varsta duc o viata grea, depinzand de ceea ce le intinde Guvernul sau de pretul infim, achitat cu intarziere si neregulat de firmele colectoare de lapte. Unica “bogatie” a sieuanilor, padurea comunei, sta la cheremul altora, fosnind falnic pe muntii Botizei.

Localnicii spun ca nu a fost inca retrocedata din cauza faptului ca Botiza este condusa de o primarita PSD care le-ar fi folosit codrii ca miza electorala (si a castigat). Despre Valentin Tuvene, primarul PSD din Sieu (desemnat in 2002 si ales in 2004) se spune ca a castigat campania electorala cu un slogan tupeist: “votati PSD si veti primi pensii mai mari”.

Asa ca satenii au stampilat trandafirii intr-o proportie de 60 %. Tuvene (care contesta supozitia spunand ca “a dat adeverinte CAP tuturor, nu numai celor care-s cu el”) s-a tinut de cuvant, iar pensiile si ajutoarele sociale au intesat comuna.

Insa in ce mod? Intr-unul ilegal, ilegalitate la care au contribuit decisiv si angajati ai Casei de Pensii Maramures, institutie condusa de pasivul director general Gavril Miclea.

Dovezi incendiate

Pentru a intelege mecanismul care a facut posibila aceasta frauda e necesar sa ne intoarcem in timp, in luna decembrie 1989. Mai exact, la “revolutie”. Atunci, arhiva fostului CAP a fost stransa de-a valma cu alte inscrisuri socialiste si arsa in curte, de catre localnici. In anul 2002, cand Sieu a devenit comuna, satenii s-au gandit sa-si intocmeasca dosarul pentru a beneficia de pensie CAP.

Numai ca la acest dosar era obligatoriu sa se anexeze o adeverinta de la Primarie care sa ateste perioada in care petentul a lucrat la CAP si normele pe care le-a facut in decursul acelei perioade. Cum arhiva fusese incendiata, pentru a-si multumi alegatorii, primarul Tuvene s-a dus la Prefectura unde a gasit solutia.

Solutie care a facut ca astazi sa existe in comuna vreo 250 de pensionari CAP, cu o indemnizatie intre 1 milion si 300.000 de lei.

… a ars ca un Camel

Valentin Tuvene, primarul din Sieu, poarta costum gri, e multumit ca a rezolvat sa primeasca o centrala termica pentru scoala din comuna si, savurand fumul unui Camel lights, lamureste problema eliberarii ilegale a adeverintelor de agricultor in CAP Sieu a consatenilor sai. Lamureste bustean. “Arhiva fostului CAP a fost incendiata in decembrie ’89, stiti cum era atunci...

oamenii au venit, au scos totul afara, au dat foc... eu nu stiu foarte exact cine si cat a lucrat la CAP pentru ca eram la Cooperatie. Prin anul 2002, vazand ca altii primesc pensii CAP, oamenii au venit la primarie dupa adeverinte (pentru anii lucrati si normele efectuate, obligatorii pentru dosarul de pensii – n. red.).

Eu nu am jurist la primarie, ca nu am avut aprobat, de aceea am venit in Baia Mare la domnul prefect Liviu Bechis. Domnul Bechis m-a trimis la domnul Stefan Gonczi (secretar general al Prefecturii – n. red.), care a vorbit cu cineva de la Oficiul de Pensii de aici (Casa Judeteana de Pensii Maramures – n. red.

) si acela, nu-mi mai amintesc numele respectivului, i-a spus sa fac legalizarea asa cum am facut. Adica, sa reconstitui arhiva fostului CAP pe baza declaratiilor fostilor brigadieri si sa merg apoi la notariat. Despre adeverintele CAP va spun ca oamenii au cerut, eu nu am nici un amestec, am facut totul in interesul oamenilor. Daca imi aduceti macar un om care sa spuna ca mi-a dat ceva, eu...

Si mie mi s-a parut la inceput dubios, pentru ca arhiva era reconstituita de Dunca Ioan si Dunca Mihai (fostii brigadieri CAP Sieu) doar pentru perioada 1977-1987! Din cate stiu, in Sieu a fost CAP din 1962... apoi, au mai fost oameni care au atras atentia ca au mai multi ani de munca la CAP decat cei trecuti initial si s-au facut completarile.

Am dat adeverinte din perioada 2002 si pana in prezent, ultimele adeverinte le-am dat chiar inainte de sarbatori (decembrie 2004, cand, oficial, politia era in plina desfasurare a anchetei! - n. red.) si inca mai sunt oameni care mai solicita (!). Daca s-a gresit, domnii (politistii de la Economic, sefii de la Casa de Pensii? – n. red.) or decide. Si cine a primit mai mult sa i se retina...

”, a declarat Tuvene, convins ca o ilegalitate prin care Statul a fost prejudiciat “la greu” se poate corecta cu radiera din penar.

Reconstituirea “sfatului”

Stefan Gonczi, secretarul general al Prefecturii Maramures, isi aminteste de acel dialog si dezvaluie numele “furnizorului de sfaturi”. “Cu domnul Miclea (directorul general Gavril Miclea – n.red.) am vorbit, dar singura solutie de reconstituire va fi prin instanta. Nu poate sa se reconstituie decat prin hotarare judecatoreasca. Alta cale legala nu exista”, a declarat Gonczi.

Insa Tuvene isi mentine declaratia: “nu-i asa, doar eram in birou la domnu’ prefect Bechis.

Dupa ce a vorbit la Pensii, domnu’ Gonczi mi-a spus ca se poate face reconstituirea arhivei CAP la notarul public!” Lamurire: Miclea nu are atributiuni pe linie de indrumare metodologica, deci nu putea oferi sfaturi oficiale! Totusi, am fost curiosi ce motiveaza “furnizorul de sfaturi” in cazul reconstituirii arhivei CAP Sieu? Gavril Miclea, desi conduce (asa cum e capabil...

) o institutie care gestioneaza parte din bugetul public a considerat probabil ca patroneaza mosia propriilor strabuni si a avut o reactie comparabila cu a unui vataf, refuzand sa explice cum a fost posibil ca timp de 2 ani angajati de-ai sai sa accepte fraudarea bugetului Statului: “Nu spun nimic! Dumneavoastra oricum le interpretati asa cum doriti, la revedere!”

Dezvaluiri-cheie

Tot ceea ce urmeaza se bazeaza pe declaratiile unor inalte surse din sistemul de pensii si politie, pe documente oficiale si corespondente (mai mult sau mai putin secrete) si pe cercetarea jurnalistilor GAZETEI (mentiunea a fost obligatorie pentru a sublinia credibilitatea si a explica nementionarea unor nume pentru protectia surselor noastre).

Totul a inceput in anul 2002, cand satenii din Sieu au incercat sa intre in posesia pensiilor CAP. Din cauza incendierii arhivei fostului CAP, singura solutie legala era reconstituirea arhivei in instanta.

Numai ca drumul era anevoios, taranii nu-l cunosteau, asa ca au acceptat solutia propusa de primarul Tuvene (in prealabil acesta se convinsese ca nimeni “nu se va contra” acestei solutii, prin episodul petrecut in 2002 in biroul prefectului Bechis).

Asa s-a ajuns la momentul in care cei doi fosti brigadieri CAP (Ioan Dunca si Mihai Dunca) s-au prezentat in fata unui notar pentru a spune cine si cat a lucrat in CAP. Pentru aceasta actiune a fost “ales” notarul Gheorghe Sas din Sighet.

Din ratiuni pe care le va explica in fata organelor de ancheta, acesta a autentificat o arhiva ilegala! Pe baza acelui act, primarul a inceput eliberarea de adeverinte care dadeau dreptul satenilor la pensii. Specialistii au explicat ca dupa 25-30 de ani lucrati in CAP, pensia ajunge la aproximativ 800.000 lei, iar la 10-15 ani adaugati ilegal, respectivului i se adauga la pensie 1-200.

000 lei pe luna. Cel mai probabil, s-a folosit procedura de gonflare a perioadelor de munca la CAP si (sau) a numarului de norme facute. Motivul? Beneficii (in caritabilitate nu credem in acest caz). Argument: este putin cunoscut cazul din 1999 cand tot la Casa Judeteana de Pensii Maramures (CJP) a fost starnit un scandal identic (repede inabusit).

Atunci a fost descoperita o retea de adeverinte false de la fostele intreprinderi de Stat.

Tarani din Oncesti, Barsana, Borsa, Salistea de Sus sau Rozavlea, pusi sa restituie diferentele luate ilegal prin pensii masluite, au venit plagand si motivand ca nu mai au bani, ca pentru “a-si aranja pensile” si-au vandut si animalele din batatura… Acel “precedent” a fost un semnal pentru angajatii de la CJP ca Maramuresul istoric este un germene de acte false, utilizate la intocmirea dosarelor

de pensie. Semnal de care a tinut cont cine a vrut, cine nu…

Cronologia ilegalitatii

Revenind la cazul Sieu, primarul Tuvene ducea dosarele consatenilor (care contineau si adeverintele false) la Casa de Pensii Sighet (condusa de Ileana Sofinet). Cand un angajat a sesizat neregula in doua dosare, Sofinet s-a marginit sa respinga acele dosare, dar nu a anuntat nici politia, nici superiorii din Baia Mare.

Iar dosarele au continuat sa curga, oamenii primeau banii, Tuvene era ales primar… Scandalul a inceput in mai 2004, cand o angajata din Sighet a refuzat sa mai semneze deciziile de pensii din Sieu. A fost momentul in care se spune ca Sofinet a rabufnit, a facut presiuni si a amenintat. In vara lui 2004, Miclea afla oficial de problema.

In iulie 2004, CJP ii pune in vedere lui Sofinet obligatia “de a verifica dosarele din listele de erori transmise lunar (!) si de a comunica de urgenta” Casei Nationale de Pensii (CNP) situatia acestor dosare. Se pare ca a fost momentul in care Sofinet a sesizat si Politia Sighet in cazul a 2 (doua!) dosare “suspecte” din Sieu.

In octombrie 2004, Liviu Indre, seful politiei Sighet, semneaza o rezolutie pe care chiar si Sofinet o considera acum “interesanta”. Politia sigheteana consemnaza in cateva randuri ca intr-adevar, arhiva CAP Sieu arsese in ’89 si ca a fost reconstituita pe baza declaratiilor celor doi fosti brigadieri, iar cei doi “suspecti” au lucrat si facut numarul de norme consemnat in adeverintele prezentate.

Adica totul era “curat”. La cateva zile dupa primirea acestui halucinant raspuns, Vasile Ghise, directorul executiv adjunct al CJP, expune cazul Sieu la CNP si intreaba daca exista cadru legal in aceasta situatie.

Raspunsul directorului CNP Doina Pauna vine in noiembrie 2004 si certifica ilegalitatea (“intocmirea unei alte evidente - pe baza de declaratie notariala cu martori - nu are suport legal” si se va lua in calcul doar situatia rezultata din registrul privind evidenta normelor aflat la Casa de Pensii din Sighet!).

Este momentul in care i se cere lui Sofinet sa reanalizeze dosarele din Sieu si celor care au luat bani ilegal sa li se emita decizia de debit.

Ce spune Sofinet?

Ileana Sofinet, sefa Casei de Pensii Sighetu Marmatiei, a declarat ca dosarele de la Sieu au fost aduse la sfarsitul anului 2003. “N-am avut de unde sa stim daca adeverintele CAP sunt false sau nu, asta e treaba organelor competente (fals, avea un registru cu care avea obligatia sa confrunte datele consemnate in adeverintele de la Primaria Sieu!, n. red.). Ieri (12 ianuarie, n. red.

) au venit si au ridicat toate dosarele in cauza, 144 la numar, pe care le-au dus la Baia Mare. Au mai venit si niste oameni din Sieu, cu scandal, cum ca au lucrat in CAP, dar nu primesc pensie agricola pentru ca nu sunt trecuti in registrul de norme.

Uite bunaoara, cazul Ioanei Tomsa, care a depus deja un al doilea dosar in care cere pensie, si care ne-a spus ca ne va da in judecata daca nu ii dam pensie, pentru ca a lucrat in CAP. Ce putem face noi, din moment ce in registru numele ei nu apare? Nu avem cum verifica daca a muncit sau nu la CAP Rozavlea, acum 20-30 de ani, asta doar Primaria Sieu poate sa o faca.

Registrul cu norme de la Sieu (este adevarat, nu parea complet) era foarte subtire, dar nu am stiut (!) ca nu este in regula. Imi pare rau pentru oamenii care nu primesc nimic sau care vor trebui sa dea banii inapoi, dar noi, ca si casa de pensii, nu avem posibilitatea sa actionam decat cum prevede legea (aici am ras in hohote, n. red.).

Totul a parut in regula in actele remise de la Sieu si nu am realizat ca ar putea fi falsuri. Anul trecut, noi am sesizat Politia Sighet, prin Casa Nationala de Pensii, pentru ca primarul Tuvene nu a facut demersurile cum spune legea (cu o comisie de la Directia Muncii). Politia ne-a dat un raspuns interesant, si anume ca totul e in regula.” Cazul e departe de a se fi incheiat.

Aproximativ 250 de dosare vor fi luate la purecat. Niste oameni se vor alege cu dosare penale, insa beleaua va cadea tot pe fostii CAP-isti, ale caror pensii si asa sunt infime: cei care au primit mai mult, vor da inapoi. Nedorit de unii, vom reveni.

“Politienii” harnici. Mda…

Trecand peste aspectul hilar consemnat de Politia Sighet (“’rati! ’ermiteti sa raportez: la Sieu totul este in regula!”), reactie care a dus la continuarea prejudicierii bugetului de Stat (se aude domnule comisar sef Liviu Indre? Era ilegal!), trebuie consemnata si reactia subcomisarului Romeo Danciu.

de la serviciul Economic al IJP Maramures care, insarcinat cu verificarea cazului Sieu, a notificat catre CJP (mentiune pentru scrupulosi: am pastrat pozitionarea originala a virgulelor): “va rugam sa dispuneti efectuarea unor verificari complete (!), ocazie cu care sa stabiliti, punctual, care sunt persoanele care au beneficiat, ilegal, de aceste drepturi si cuantumul sumelor, (…) cine a dispus

ca anumite adeverinte eliberate de Primaria Sieu ori alte institutii similare sa fie luate in calcul la acordarea ori recalcularea pensiei, unor persoane care ar fi lucrat la fostele CAP-uri, (…) care sunt institutiile ce au eliberat astfel de adeverinte, daca urmare a acestui mod de lucru, bugetul asigurarilor sociale a fost pagubit, ce masuri s-au intreprins pentru recuperarea eventualelor

pagube. La finalizarea tuturor verificarilor, va rugam sa ne remiteti un exemplar din actul de control.” Aceasta cerere nu a fost indreptata catre vreun cabinet de detectivi, ci catre CJP.

Seamana cu sloganul din timpul Militiei: “Ba’, prinde hotu’ si ada-l la mine, sa vezi ce ti-l arestez!” Intre timp, Tuvene nici macar n-a primit un telefon care sa-l anunte sa inceteze sa emita adeverinte CAP pentru ca e o ilegalitate. Si el continua sa emita…

Ce spune brigadierul?

Fostul brigadier CAP Mihai Dunca era in pat, bolnav. “Sieu o fost cu Rozavlea impreuna in ceapeu. In ‘62 o inceput colectivizarea, cand comunistii o luat de la oamini tat, pana si lanturile de la care. Apoi oamenii o muncit pentru nimnica-ntreaga. O lucrat mult, cu caii lor, cu tilegile lor, si apoi o primit cota-parte dupa lucru, bataie de joc.

La Revolutie, in 1989, actele CAP-ului o fo’ arsa, le-o distrus aceia ce n-o lucrat nimnic, veci. Noi am refacut tat, cum o fo’ realitatea. Inca oaminii o facut, o lucrat, mai mult decat scria in actele cele. Uite-te la mine: dupa 30 de ani de brigadier CAP am o pensie de 760 de mii, iar nevasta n-are nimnic, ca inca n-are varsta de pensionare.

Cui nu-i convine si umbla cu para? Oricum, sa stiti, arhiva-i buna, noi am refacut-o cum o fost, ca noi am stiut cel mai bine cine ce o lucrat, dimineata plecam cu iei la lucru, sara vinem inapoi, i-am tanut minte pa tati.” Greu de crezut ca “brigadierii au tinut minte” toate datele necesare reconstituirii adevarului despre normele celor 250 de consateni.