Sesizarea GAZETEI, confirmata de Ministerul Culturii:

“Trianon”, ilegal!

Trianon, controversata pelicula a regizorului maghiar Koltay Gabor, continua sa ruleze ilegal in Romania. Difuzat in premiera nationala in Baia Mare, filmul nu are certificat de clasificare in registrul cinematografiei. Centrul National al Cinematografiei a sesizat Ministerul de Interne pentru a face cercetari in localitatile in care a fost difuzat filmul.

Organizatorii proiectiei filmului Trianon, nedifuzat in Ungaria din “motive de continut”, dar primit cu bratele deschise de maghiarii din Romania, ar putea ajunge pe mana politiei! GAZETA, prima publicatie din Romania care a sesizat acest caz, a solicitat Ministerului Culturii si Cultelor o pozitie oficiala.

In comunicatul remis publicatiei noastre, ministerul confirma ilegalitatea difuzarii filmului regizat de Koltay Gabor. Pelicula (refuzata de televiziunile maghiare din cauza caracterului iredentist) nu este clasificata in registrul cinematografiei, asa cum obliga legea romana.

La solicitarea ministrului Culturii, Mona Musca, Centrul National al Cinematografiei (care nu are un organ propriu de control) a sesizat Ministerul de Interne pentru a face anchete in localitatile in care a fost difuzat filmul si pentru a lua masuri (in Miercurea Ciuc si Odorheiul Secuiesc au fost deja sanctionati doi dintre liderii tineretului maghiar cu cate 50 de milioane de lei, pentru

postura de organizatori).

Refuz de comanda

Documentarul Trianon a fost comandat de postul maghiar de televiziune MTV sub forma unui serial de 12 episoade. Din cauza continutului, pentru a nu genera reactii de protest, filmul a fost refuzat chiar de catre cei care au cerut realizarea sa. Difuzarea serialului sau a episodului-pilot a fost refuzata si de catre organizatorii taberei de la Balvanyos (Ungaria), din aceleasi motive.

Toate aceste refuzuri nu i-au impiedicat pe liderii comunitatii maghiare din Baia Mare sa prezinte filmul in premiera nationala la Centrul cultural maghiar Teleki Sandor din Baia Mare, anul trecut, cu ocazia “Zilelor Sfantului Stefan”, adica cu cateva luni inaintea lansarii ideii unui turneu prin Ardeal.

“Experimentul” din Baia Mare, semnalat la vremea respectiva de GAZETA, nu a ridicat semne de intrebare autoritatilor cu privire la reactia comunitatii vizavi de un subiect sensibil: Tratatul de la Trianon. Probabil acesta e considerentul care a dus la promovarea si difuzarea filmului si in alte orase importante din Transilvania.

Voichita, incompetenta

Desi filmul a fost vizionat in Baia Mare de circa 200 de persoane, David Lajos, coordonatorul Centrului Cultural Maghiar Teleki Sandor, sustine ca proiectarea filmului s-a facut perfect legal. “Da, filmul a fost difuzat pentru prima data in Baia Mare in luna august. Deci, n-a fost prezentat in cinematografe, sunt doua cazuri separate.

Daca ar fi fost prezentat in cinematografe sau institutii publice, atunci as putea intelege o asemenea parere a doamnei ministru. A fost prezentat in institutii ale unor fundatii, sau in cluburi, intr-un cadru mai restrans si care nu intra sub incidenta acestei legi. Prezentarea de la Baia Mare este la fel de legala ca prezentarea oricarui film.

Sunt prezentate tot felul de filme in diferite cluburi, grupuri sau organizatii si nici de acelea nu se leaga nimeni”, a spus Lajos. Numai ca legea nu specifica faptul ca sanctiunile se aplica doar in cazul cinematografelor! Conform HG.

418/2003 si Legii cinematografiei “constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 50 si 250 de milioane de lei, desfasurarea oricaror activitati de distribuire, difuzare sau exploatare de filme cinematografice fara certificat de clasificare a acestora, emis de Centrul National al Cinematografiei”.

Asadar, nici o referire la locul in care e proiectat filmul sau a numarului de spectatori.

Politia, somn-usor…

Inspectoratul Judetean de Politie nu a primit sesizari in acest caz (?).

Mai mult, Voichita Zehan, purtatorul de cuvant al IJP Maramures a afirmat ca nu cunoaste acest caz (!), desi a fost semnalat la vremea respectiva de GAZETA, tocmai in deschiderea ziarului, iar in atributiunile ei intra, pe langa manichiura, mastile de castraveti si tratamentele anticelulita, si citirea presei! (paragraf nervos scris de Dan Parcalab) Nici Directia Judeteana pentru Cultura Culte si

Patrimoniu Cultural Maramures (DJCCPC) nu pare mai vigilenta, anuntand ca va incepe cercetarile in cazul in care... va primi ordin! “N-am fost inca sesizati in acest caz, dar daca Ministerul Culturii va trimite si catre noi o adresa atunci vom demara o ancheta proprie, sigur, daca asta intra in competenta insitutiei noastre.

Nu stiu despre ce-i vorba, n-am vazut filmul, dar daca este ilegal atunci va fi sanctionat”, a spus Ioan Marchis, directorul DJCCPC.

Liderii maghiarilor

Liderii comunitatii maghiare din Maramures sustin ca situatia nu e chiar atat de “neagra”. “Ce stiu e ca anul trecut a fost la Casa Teleki regizorul si ca a prezentat filmul, dar nu cred ca tot filmul, ci doar o parte. Eu n-am vazut, am aflat doar din presa ce se intampla in tara.

Mi-au spus colegii care au fost acolo, care au vazut filmul, ca in Ungaria filmul nu este interzis, numai ca s-a facut un film de nu-stiu-cate ore si din acesta Ministerul Culturii a a facut un alt film de o ora - o ora si jumatate. Si asta-i filmul care ruleaza in Ungaria, la un singur cinematograf care a cumparat dreptul. Deci nu-i interzis in Ungaria.

Dupa titlu imi dau seama ca e vorba de acel Tratat de la Trianon, e un subiect care poate sa fie pe undeva si neplacut, dar din moment ce nu l-am vazut, nu pot spune ce contine si cum este. Dar demersurile legale trebuiesc facute, indiferent despre ce film este vorba”, a spus Farkas Zoltan, vicepresedintele UDMR Maramures.

De aceeasi parere e si presedintele UDMR Maramures, desi sustine ca nu a vazut filmul. “Eu nu cunosc acest film, nu l-am vazut, nu pot sa comentez. Numai din presa stiu. Eu n-am fost acasa in acele zile, in luna august am fost in concediu. Daca ministrul Culturii, doamna Mona Musca, a facut o declaratie in acest sens si zice ca asa este, probabil ca vorbeste in baza legii.

Daca exista aceasta reglementare si nu a fost respectata, atunci trebuie vazut cine e responsabil”, a declarat Istvan Ludescher, presedintele UDMR Maramures. Pana la solutionarea cazului, e foarte grav ca filmul a fost prezentat comunitatii maghiare locale fara sa verifice cineva daca se respecta legea. Ramane de vazut cine sunt vinovatii si mai ales cum vor fi sanctionati. Vom reveni.

Ioana LUCACEL