Dupa cum se autocaracterizeaza, este o persoana care munceste mult, are o ambitie nebuna si priveste inainte, chiar daca se afla intr-o situatie dificila. Este responsabil, perseverent si are curajul sa-si recunoasca greselile.

I-a placut sportul si, in copilarie si adolescenta, a facut pasiune pentru atletism, fotbal, handbal, arte martiale si haltere. Daca ar avea bani, si-ar cumpara un Ferrari rosu. Daca…Pana atunci, se multumeste cu o masina mai ieftina, dar care ii satisface placerea de a conduce.

A calatorit mult – Parisul i-a lasat o impresie puternica – dar numai in Romania se simte acasa. Impresioneaza prin eleganta in prezenta si in discurs, dar si prin disciplina pe care a impus-o celor din jur. Şi totusi, se considera un om obisnuit.

Reporter: Care sunt obiectivele cele mai importante pe care vi le-ati propus in viata?

Ilie Rachieru: Primul lucru care m-a interesat a fost sa ma realizez pe plan profesional si personal. Mi-am terminat studiile, mi-am intemeiat o familie si am reusit sa am o existenta decenta.

Rep.: Cat de dificil este sa-ti indeplinesti ceea ce iti propui?

I.R.: Depinde de conjunctura, de situatie, dar, in general, merg pe premisa ca, daca iti propui ceva, poti realiza. Totul insa cu foarte multa munca si, de ce nu, cu putin noroc.

Rep.: Care sunt principiile dupa care va ghidati in viata?

I.R.: Niciodata nu am privit inapoi si nu m-am lasat doborat de unele esecuri. Intotdeauna am incercat sa privesc in viitor si m-am mobilizat pentru a depasi orice obstacol.

Rep.: Aveti prieteni care v-au insotit de-a lungul timpului in realizarile profesionale?

I.R.: Da, cu toate ca au fost situatii in care m-am inselat asupra unor asa-zise prietenii. In general, tind sa am incredere in oameni si ma bazez pe ideea ca timpul si viata va separa prietenii adevarati de cei falsi.

Rep.: Cum v-a influentat responsabilitatea functiei in viata de zi cu zi?

I.R.: Am avut foarte putin timp pentru familie, dar ceea ce mi se pare extraordinar este ca am avut intelegere si sprijin in viata personala. Am devenit mai atent cu cei din jur, cu problemele pe care le au, iar din punct de vedere profesional am reusit sa analizez mai bine si corect aptitudinile si competentele.

Rep.: Care ar cele mai importante calitati in conturarea profilului de invingator?

I.R.: Ambitia, inteligenta, perseverenta si darul de a conduce.

Rep.: Ce apreciati in general la o persoana cu care intrati in contact?

I.R.: Sinceritatea, inteligenta si capacitatea de comunicare.

Rep.: Cum priviti rolul banilor in viata dumneavoastra?

I.R.: De a-ti asigura o existenta decenta. N-as putea spune ca banii au un rol primordial in viata.

Rep.: Cum priviti rolul familiei in ecuatia succesului?

I.R.: Foarte important. Echilibrul in familie iti da puterea sa mergi mai departe, sa te ridici si sa o iei de la capat. Am doi baieti – unul are 5 ani, celalalt 15 – si sunt foarte mandru de ei.

Rep.: Ce le recomandati tinerilor proaspat iesiti de pe bancile scolii?

I.R.: Studiu permanent si implicare in orice activitate care le permite insusirea unor notiuni practice. Ceea ce arata ca formarea lor aici, la nivel de baza, este foarte buna si, pusi intr-un mediu competitiv, ei reusesc sa raspunda foarte bine tuturor cerintelor.

Aceasta le asigura din start avantajul cunoasterii mai bune a pietei muncii si in ceea ce priveste selectarea acelor informatii de care au nevoie pentru propria lor pregatire si maturizare profesionala.

Rep.: Cum decurge o zi din viata dumneavoastra?

I.R.: Dimineata imi stabilesc prioritatile zilei, ma ocup de corespondenta, ma intalnesc cu colegii mei pentru a stabili ce probleme trebuie rezolvate pentru ziua in curs si apoi incerc sa rezolv obiectivele in functie de problemele aparute. Oricum, cert este ca nici o zi nu seamana cu cealalta.

Rep.: Care este cea mai mare provocare pentru dumneavoastra?

I.R.: Reabilitarea RADET-ului. Este o provocare, fara indoiala, dar, fiecare dintre situatiile in care m-am gasit a reprezentat o provocare. O explicatie este ca am tendinta de a cauta provocarile.

Am reusit sa-i determin pe colegii mei de la RADET sa mi se alature in dificila misiune de a ne transforma intr-o companie profitabila.

Rep.: Cum vedeti relatia sef-subaltern?

I.R.: O relatie amicala, bazata pe incredere si respect reciproc. In cazul in care se depasesc aceste limite, lucrurile iau o alta intorsatura.

Rep.: Care este cea mai mare realizare profesionala?

I.R.: Faptul ca am fost apreciat si ca am reusit, timp de peste 12 ani, sa ocup functii de importanta maxima in domeniul meu de activitate. Am terminat Facultatea de Constructii, iar la varsta de 31 ani am fost numit inginer-sef in cadrul unei mari companii, dupa care, la 33 ani, am ocupat functia de director general.

As spune ca am fost nevoit sa raspund unei provocari importante, si anume organizarea activitatii intr-o institutie aflata in reconstructie.

Rep.: Care sunt lucrurile pe care nu ati reusit sa le faceti niciodata?

I.R.: Desi mi-a placut foarte mult, nu am reusit sa invat sa cant la un instrument sau sa castig o medalie, desi am practicat multe sporturi.

Rep.: Dar cele pe care nu le-ati face niciodata?

I.R.: Nu as insela pe nimeni si nu as face nimic care sa afecteze integritatea semenilor mei.

Rep.: Care sunt trasaturile care va definesc cel mai bine ca manager?

I.R.: Cred ca sunt o persoana dedicata si disciplinata, iar atunci cand am un scop anume ma concentrez asupra lui si nu ma opresc pana cand nu il ating. Sunt lucruri de la care nu ma voi abate niciodata, precum acela de a lucra intotdeauna in interesul companiei, asa ca nu pot sa accept sa fac rabat de la aceste principii.

Rep.: Cum definiti un lider?

I.R.: A conduce nu este un concept usor de definit, dar este usor de recunoscut. Liderii au intotdeauna o viziune clara despre locul unde doresc sa ajunga. Intotdeauna ii inspira pe altii sa li se alature.

Nu renunta niciodata, nu fac compromisuri, dar cauta intotdeauna sfatul si sprijinul celorlalti in legatura cu felul in care viziunea trebuie dusa la bun sfarsit. Conceptul de conducere este probabil una dintre problemele majore cu care se confrunta Romania.

Am observat ca intimidarea este deseori folosita ca o metoda de a obtine ceea ce doresti. Dar este o metoda care nu tine niciodata in cazul unui adevarat lider.

Rep.: O ultima intrebare: cum va simtiti ca roman in Romania?

I.R.: Am calatorit in multe tari din intreaga lume, dar intotdeauna m-am intors in Romania cu sentimentul inconfundabil de revenire acasa. Aici este locul unde ma regasesc si unde, indiferent de problemele pe care le intampin, imi regasesc linistea sufleteasca si ma simt foarte bine.