Reporter: Ce inseamna pentru dumneavoastra sprijinul acordat de colegii liberali in obtinerea acestei functii?

Danut Culetu: Inseamna foarte mult. Cred ca in toti acesti ani am reusit sa construim o echipa puternica in interiorul PNL Constanta, o echipa care sper ca isi va demonstra profesionalismul in cadrul acestei guvernari.

Am invatat sa lucram in echipa si sper ca rezultatele muncii noastre sa se poata vedea cat mai curand.

Rep.: Cat de greu a cantarit in luarea deciziei de a accepta functia de prefect faptul ca a trebuit sa renuntati la postul de conducere al unei sucursale bancare?

D.C.: M-am hotarat destul de greu, am discutat mult si cu familia pe aceasta tema.

Am stat in cumpana, dar pana la urma aceasta oportunitate pe care o am in plan politic, aceea de a contribui in mod esential si radical la schimbarea pe care atat de multa lume si-a dorit-o dupa alegerile din toamna, a fost elementul cel mai important in luarea deciziei.

Marea mea disponibilitate in plan social am demonstrat-o prin functiile de consilier local si judetean pe care le-am detinut.

Rep.: In sedintele de Consiliu Judetean ati fost unul dintre cei mai incisivi consilieri la adresa conducerii institutiei. Cine credeti ca va deveni liderul liberalilor din CJC in noul context creat?

D.C.: Colegii mei liberali din CJC se vor intalni si vor discuta, dar sunt destui liberali de anvergura acolo.

Rep.: Care este principalul dumneavoastra obiectiv ca prefect?

D.C.: Starea de normalitate. Prin aceasta inteleg o atmosfera respirabila atat pentru oameni, cat si pentru institutii si societati comerciale.

Pentru acest lucru, este foarte important ca autoritatile sa fie in slujba cetatenilor, implicarea politica trebuie sa dispara din zona economica, din zona justitiei, a politiei si a altor autoritati.

In acelasi timp, trebuie ca favorurile clientelei politice si interventiile in diverse domenii sa dispara. Cetateanul trebuie sa simta ca traieste intr-o zona mai sigura si mai relaxata.

Rep.: In ce relatie va aflati cu ceilalti colegi de guvernare, ma refer aici la liderii PUR Constanta, avand in vedere ca urmeaza sa negociati cu acestia cateva posturi de conducere in cadrul institutiilor descentralizate de la nivel local?

D.C.: Pot sa spun ca am o relatie amicala cu liderul PUR, deputatul Andrian Mihei, chiar astazi (joi,13 ianuarie – n.r.) am purtat discutii referitoare la viitorul comun si va trebui sa ne consultam si pe plan local legat de foarte multe lucruri.

Am cazut deja de acord ca vom discuta regulat si nu exista premise decat pentru o colaborare foarte buna intre noi.

Rep.: Credeti in necesitatea organizarii alegerilor anticipate?

D.C.: Alegerile anticipate sunt ca o sabie cu doua taisuri. Daca se va recurge la aceste alegeri, s-ar induce o anumita stare de instabilitate, lucru care in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana nu ar fi de dorit. Pe de alta parte, neexistenta unei majoritati parlamentare poate conduce cu siguranta la aceasta situatie.

Noi insa suntem hotarati sa implementam programul de guvernare prin intermediul Cabinetului Tariceanu. Daca vom reusi, cu siguranta ca ultima masura o va reprezenta organizarea de alegeri anticipate.

Rep.: Cum apreciati ca a fost condus judetul in ultimii ani de catre predecesorul dumneavoastra?

D.C.: As vrea sa-i las pe constanteni sa aprecieze prestatia domnului Gheorghe Martin. Nu pot sa spun decat ca nu a avut sprijin politic, de multe ori a fost sovaielnic, poate si tocmai pentru ca nu a avut acest sprijin politic, si de multe ori a tolerat anumite lucruri.

Pot sa spun ca in final, predarea mandatului s-a efectuat intr-o maniera eleganta.