Bugetul este rezultanta unei serii de activitati pe care o organizatie trebuie sa le dezvolte pentru a atinge in mod eficient rezultatele scontate. Constructia bugetara este foarte importanta pentru eficienta proiectului.

In conditiile economiei de piata, criteriul cu care se masoara performanta unei organizatii este eficienta, adica obtinerea rezultatelor propuse cu minimum de costuri.

Fara constructia unui buget, un proiect se poate transforma intr-un sac fara fund, in care nimeni nu mai stie cati bani s-au bagat si cand se va atinge rezultatul scontat.

Odata identificat proiectul de afaceri, in urma analizei problemelor existente intr-o organizatie sau intr-un mediu economic si a consultarii factorilor interesati de rezolvarea acestor probleme (stakeholders), trebuie stabilite si formulate clar obiectivele generale si specifice ale proiectului.

Mai trebuie stabilite, de asemenea, si strategiile care vor fi urmate pentru atingerea acestor obiective. „Aceste strategii presupun dezvoltarea unor activitati care sa duca la anumite rezultate, iar pentru realizarea activitatilor sunt necesare resurse financiare, materiale, umane, informationale.

Aici intervine bugetul, care nu face altceva decat sa aloce intr-un mod cat se poate de eficient aceste resurse, astfel incat sa poata fi obtinute rezultatele“, ne-a declarat Costin Octavian Sorici, Senior Partner in cadrul Project Management Solution Srl, firma de consultanta in afaceri.

Deci bugetul trebuie sa aiba in vedere toate resursele necesare pentru realizarea activitatilor proiectului. Aceste resurse se transforma efectiv in costuri, pe de o parte si surse de finantare a acestor costuri, pe de alta parte.

Resursele trebuie sa devina prioritare pe categorii de la cele mai importante - fara de care realizarea proiectului ar fi imposibila - pana la cele mai putin importante, la care se poate renunta daca exista anumite constrangeri, dar care nu pericliteaza existenta proiectului.

In realizarea bugetului unui proiect trebuie sa se tina cont de o serie de indicatori de verificare si factori de calitate ai proiectului, impusi de normele in vigoare la nivel national si european.

„De asemenea, exista o serie de constrangeri de natura materiala, umana, financiara si informationala, de care trebuie sa se tina seama in momentul implementarii efective a proiectului si care trebuie sa se regaseasca in buget.

In cazul anumitor documentatii impuse, exista constrangeri privitoare la cota de cheltuieli ce poate fi prinsa in cadrul fiecarui capitol bugetar“, ne-a mai declarat Costin Octavian Sorici.

De exemplu, in cazul cheltuielilor cu personalul, nu se poate bugeta pe persoana o valoare mai mare decat salariul mediu pe economie pentru acea ramura. Un alt exemplu, in cazul cheltuielilor cu achizitia anumitor bunuri se impun cote din totalul bugetului.

In rest, trebuie avute in vedere toate resursele necesare realizarii tuturor activitatilor, astfel incat rezultatele proiectului sa nu fie periclitate.

Marja de 10-15% cheltuieli neprevazute

Cu siguranta, in orice proiect de afaceri trebuie luata in calcul o marja de 10-15% cheltuieli neprevazute, care apar din manifestarea riscurilor ce insotesc orice proiect.

In fundamentarea oricarui buget pentru un proiect de afaceri trebuie sa se tina seama de aceste riscuri, pe de o parte pentru a putea fi diminuate de catre organizatie si pe de alta parte pentru ca proiectul sa fie credibil in ochii finantatorului.

De altfel, in bugetele pe care documentatiile de finantare ale programelor de finantare romanesti si internationale le solicita, exista intotdeauna specificata cota de cheltuieli neprevazute admisa.

Piata consultantei este inca necoapta

In ce priveste piata constanteana a consultantei in afaceri, Costin Octavian Sorici ne-a informat ca se afla inca in faza incipienta, organizatiile apeland in special la servicii de expertiza contabila, contabilitate si servicii juridice, mai putin la alte tipuri de consultanta in afaceri.

Intreprinderile constantene sunt destul de reticente inca in a apela la servicii profesionale de consultanta in afaceri, in special la cele care implica misiuni pe termen lung, cum ar fi analizele diagnostic, studiile de reorganizare si eficientizare, analize due-dilligence, control bugetar etc.

Totusi, datorita lansarii unor programe de finantare internationala prin diverse institutii, exista o adevarata emulatie de a realiza proiecte de investitii care sa beneficieze de finantari nerambursabile sau rambursabile in conditii avantajoase.

In aceste conditii, a crescut foarte mult in ultimii doi ani cererea de servicii de consultanta standard cum ar fi realizarea de studii de fezabilitate si planuri de afaceri, intocmirea de documentatii de finantare.

Pe masura ce intreprinderile romanesti vor fi obligate sa se reorganizeze pentru a face fata concurentei impuse de Piata Unica Europeana si pe masura ce in regiune vor opera din ce in ce mai multe organizatii internationale, perspectiva asupra consultantei in afaceri se va schimba, intrucat nu exista in

interiorul organizatiilor suficienti specialisti pentru a rezolva multitudinea de provocari cu care acestea se vor confrunta.

In general, firmele de consultanta in afaceri pot oferi servicii diverse, pornind de la necesitatile pe care le identifica pe o anumita piata si de la resursele de care dispun.

„In ceea ce priveste societatea noastra, oferim toata gama de servicii de consultanta in afaceri de care au nevoie intreprinzatorii pentru demararea unui proiect de afaceri si/sau pentru consolidarea, restructurarea, diversificarea afacerii proprii“, a conchis Costin Octavian Sorici.

Printre serviciile asigurate de societati de acest gen se numara: analize diagnostic de management general, analize preliminare adoptarii deciziei de investitii – analize due-dilligence, servicii specifice de consultanta in management financiar (lucrari de analiza economico-financiara, lucrari de previziune economica si

financiara, budgeting si controlling), documentatii de finantare si managementul proiectelor, audit financiar si expertiza contabila, precum si servicii de consultanta juridica.