Desi campania de irigatii a inceput cu o luna mai devreme decat in anii anteriori, datorita specificului anului 2004, cu precipitatii abundente, aceasta a fost sistata periodic la cererea producatorilor agricoli si ulterior intrerupta odata cu refacerea rezervei de apa din sol.

In perioadele si in perimetrele in care precipitatiile nu au asigurat optimul de umiditate la momentele critice pentru plante, s-au realizat udari de completare in special in sistemele Basarabi, Mihail Kogalniceanu, Sinoe si Mangalia.

„Echipamentul de udare existent la producatorii agricoli acopera peste 72 mii ha, motiv pentru care una dintre principalele probleme ce trebuie rezolvata in continuare este achizitionarea echipamentelor de udare necesare“, ne-a declarat ing. Gheorghe Iordache, directorul Societatii Nationale Imbunatatiri Funciare SA, sucursala Constanta.

Incepand cu data de 1 octombrie 2004 s-a demarat in toate sistemele de irigatii programul de revizii si reparatii a amenajarilor, o atentie deosebita acordandu-se asigurarii pazei patrimoniului.

In acest sens, exista incheiat un protocol de colaborare cu Posturile de Politie locale din judet, precum si cu SC Electrica SA Dobrogea, filiala Constanta pentru paza in comun a instalatiilor si echipamentelor proprii pe perioada sezonului rece.

Prin infiintarea Asociatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii s-a demarat trecerea in administrarea detinatorilor de terenuri agricole a infrastructurii pentru irigatii, in prezent in judetul Constanta existand in diferite stadii de organizare un numar de 48 asociatii care detin 97.

794 ha, din care un numar de 34 asociatii, cumuland 51.341 ha, au preluat deja exploatarea amenajarilor.

„Este important ca intreaga suprafata amenajata pentru irigatii sa se organizeze in Asociatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, in vederea cresterii eficientei folosirii atat a apei, cat si a echipamentelor de udare“, ne-a mai declarat ing. Gheorghe Iordache.

Prin HG nr. 1408/2004, Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare R.A.

a fost autorizata sa contracteze un credit extern de la o banca europeana, in valoare de 50 milioane dolari, in vederea asigurarii resurselor financiare necesare lucrarilor de reabilitare a sistemelor de irigatii din cinci judete, printre care se numara si judetul Constanta.

„Pentru judetul nostru au fost propuse cinci perimetre, care indeplinesc conditiile de eficienta economica.

Se vor reabilita si moderniza statii de pompare de baza, de repompare si de punere sub presiune, se vor inlocui jgheaburile de beton cu conducte ingropate si vor fi impermeabilizate canalele de alimentare si transport al apei de irigatii“, a incheiat ing. Gheorghe Iordache.

Dupa selectarea perimetrelor propuse, se va trece la proiectarea lucrarilor de reabilitare necesare, iar executia efectiva a lucrarilor va incepe in prima parte a acestui an.

In alta ordine de idei, ca urmare a legii nr.

138/2004, care prevede reorganizarea sistemului de administrare a amenajarilor de imbunatatiri funciare din Romania, s-au constituit 12 sucursale ale Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare la nivel national, sucursala teritoriala Dobrogea, cu sediul in Constanta cuprinzand amenajarile de imbunatatiri

funciare din judetele Constanta si Tulcea.