Potrivit dispozitiilor Legii nr. 359/2004, art. 26 – cu modificarile ulterioare – privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in Registrul Comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si a persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si autorizarea functionarii persoanelor juridice, termenul de preschimbare a certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala a expirat la 31 decembrie 2004.

Primul termen pentru realizarea acestei formalitati a fost prevazut in Ordonanta de Urgenta 76/2001. De atunci, termenul a fost prelungit de cinci ori, fara prea mare impact insa.

Neefectuarea preschimbarii certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala atrage dizolvarea de drept a persoanelor juridice, urmata de lichidare si radierea din Registrul Comertului.

Numerosi proprietari de societati comerciale fara activitate au preferat sa nu isi preschimbe certificatul tocmai pentru a interveni dizolvarea de drept, care ii scuteste de cheltuielile ce ar fi trebuit facute pentru radierea benevola. Costurile radierii benevole a unei societati se ridica la aproape 5 milioane de lei.

Daca radierea se face ca urmare a dizolvarii de drept, aceste costuri sunt suportate din fondurile Oficiului National al Registrului Comertului, adica, de fapt, din taxele platite de societatile comerciale pentru diferitele operatiuni realizate la Registrul Comertului.

„La nivelul judetului Constanta, din cele 40900 firme inregistrate, 9900 firme nu si-au preschimbat certificatele si urmeaza sa intre in procedura dizolvarii de drept.

In momentul de fata, este in curs de realizare finalizarea si verificarea acestor liste pentru a fi supuse aprobarii judecatorului delegat“, ne-a declarat Traian Oancea, director al Oficiului Registrului Comertului Constanta.

Listele respective vor fi publicate pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului Bucuresti, vor fi afisate la sediul Oficiului Registrului Comertului Constanta si vor fi transmise Ministerului Finantelor la Agentia Nationala de administrare Fiscala.