Dupa semnarea acestui document, uniunea si-a putut permite sa pretinda respectarea fiecarui punct, in caz contrar amenintand cu retragerea sustinerii guvernului. Asta se intampla pe cand UDMR nu participa la guvernare.

Dupa obtinerea unui numar impresionant de ministri, prefecti si subprefecti, a venit randul cererilor de functii de secretari de stat si reprezentarea proportionala in serviciile descentralizate. Desi, in campania electorala, UDMR a promis etnicilor maghiari ca va milita pentru obtinerea tuturor formelor de autonomie, acum se vorbeste doar despre autonomia culturala.

Renuntarea la unele puncte din program atrage critici din partea separatistilor maghiari, care au anuntat demararea referendumurilor locale in zone din secuime pentru obtinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Marko Bela considera ca, deocamdata, este mai important ca maghiarii sa fie prezenti in structurile decizionale si in ministere strategice, cum ar fi cel al invatamantului.

Marko Bela nu a negat o dorinta mai veche a conducerii uniunii, si anume prezenta reprezentantilor sai in structurile de varf ale serviciilor secrete, dar considera ca aceasta nu este o masura urgenta. Mai ales ca nu mai tine de intelegerile din cadrul coalitiei guvernamentale ci de seful statului.

"Am putea sa avem o astfel de pretentie, dar nu tine de decizia guvernului. In aceste zile sau aceste luni, nu am discutat aceasta problema. Ar trebui sa fie maghiari in astfel de structuri fiindca acest lucru contribuie la convietuire echitabila si nu spun ca nu vom solicita asta, dar nu in acest moment", a spus Marko Bela.

Nu opt secretari de stat, mai multiLiderul UDMR a zambit cu indulgenta cand a fost intrebat daca uniunea doreste sa obtina opt secretari de stat in ministere si a declarat ca doreste sa obtina mult mai multi. Principalul minister vizat este cel al invatamantului, dar se presupune ca uniunea va avea reprezentanti in toate ministerele.

"Numirea secretarilor de stat se va face foarte repede, in cateva zile. In ceea ce priveste institutiile descentralizate, e o poveste mult mai lunga.

In primul rand, eu cred ca, daca suntem seriosi, trebuie sa se faca o analiza atenta a ceea ce se intampla acolo si dupa aceea sa se faca schimbari acolo unde este nevoie", a declarat liderul uniunii.

Marko Bela a fost intrebat despre eternitatea ocuparii functiei de subprefect de Mures de Burkhardt Arpad si a fost rugat sa spuna care sunt meritele si calitatile acestuia, pentru a fi motivata hotararea de mentinere in functie.

Presedintele uniunii a spus ca aceasta este decizia organizatiei locale si nici macar din pozitia de senator de Mures nu a putut sa precizeze prin ce se evidentiaza Burkhardt Arpad. Marko Bela a indemnat presa sa semnaleze nemultumirile fata de subprefect. "Am facut-o si singura reactie a fost ca nu ne mai saluta", au reactionat ziaristii.

(Tinem sa remarcam fair playul colegilor nostri de breasla de limba maghiara, care au adresat intrebarile in limba romana).De altfel, si presedintele UDMR pare a fi la fel de vesnic in functie, Marko Bela implininand in 15 ianuarie, 12 ani de cand conduce uniunea.

Bani pentru SapientiaUDMR nu a renuntat la ideea de a avea o universitate de stat in limba maghiara, insa pe termen scurt prioritatile vizeaza infiintarea de sectii in limba materna in principalele universitati.

In plus, UDMR spera ca in actuala formula de guvernare, Universitatea privata Sapientia sa fie subventionata partial de guvernul roman. La ora actuala, institutia este subventionata integral de guvernul ungar.

Marko Bela sustine ca, desi UDMR are un proiect de protocol separat, nu crede ca vor exista disensiuni sau litigii daca se va lucra dupa un regulament bine stabilit in cadrul coalitiei, care sa dea puteri sporite vicepremierilor.