Şeful liberalilor bacauani, Valeriu Gheorghe, a fost pus din nou la zid. De aceasta data i s-a cerut in mod clar demisia de onoare de catre unii dintre cei mai importanti membri ai respectivei organizatii politice.

Gheorghe s-a facut ca nu a auzit si, in replica, a strans in jurul sau o serie de amici, impreuna cu care spera sa-l impresioneze pe premierul Calin Popescu Tariceanu.

Cu toate acestea, omul care n-a inteles ca steaua lui norocoasa a apus, are din ce in ce mai putini sustinatori, iar acestia din urma au destule sa-si reproseze ca sa mai mizeze pe o cauza pierduta.

Deputatul Valeriu Gheorghe isi traieste ultimele zile la sefia partidului pe care l-a condus cu o mana autoritara in ultimii ani. Actualul presedinte al organizatiei judetene a fost contestat de insisi oamenii care pana mai ieri ii erau apropiati.

Castigarea de catre omul lui Stavarache a fotoliului de prefect al judetului a generat o reasezare de pozitii intr-un partid in care se infruntau de ceva timp patru tabere.

Daca pana acum lui Gheorghe i s-au contestat anumite calitati, de aceasta data tonul a fost ferm: demisia de onoare din functia de presedinte si chiar renuntarea la calitatea de membru al Biroului Permanent Judetean!

Scanteia a explodat chiar in seara in care ministrul Cristian David il ungea pe Gabriel Berca in functia de prefect. In urmatoarea seara, in sedinta de Birou Permanent desfasurata la sediul organizatiei, lucrurile au fost spuse destul de transant, cei prezenti acceptand tacit curentul de opinie din ce in ce mai puternic contra lui Gheorghe.

Discursurile care l-au vizat pe deputat au fost sustinute de doi dintre cei mai importanti contestatari, Petru Placinta si Ion Raducan. In termeni destul de eleganti, dar categorici, cei doi i-au cerut celui in cauza sa-si dea demisia de onoare in al 12-lea ceas.

Doleanta acestora nu a fost insa in nici un fel luata in calcul de Gheorghe care, banuind ce i se pregateste, nici nu a fost prezent la respectiva intrunire.

Contactati, Placinta si Raducan au refuzat insa sa-si exprime un punct de vedere clar asupra celor care s-au petrecut dupa usile groase si inchise ale Casei Cancicov: “Sunt intr-o delegatie si nu putem discuta” sau “sunt in trafic, iar problemele de partid nu pot fi facute publice”.

Cei doi vicepresedinti liberali au raspuns folosind aproximativ acelasi ton de eschiva. Problema este totusi clara: Gheorghe ramane din ce in ce mai singur. Tot in cadrul aceleiasi sedinte, deputatul a mai primit un vot de blam.

Acesta propusese organizarea unei sedinte de Birou Teritorial, dar propunerea sa a fost respinsa fara nici un fel de problema. Unanimitatea a fost atat de surprinzatoare, incat nici macar oamenii sai de incredere, Chiriac si Iordache, nu au schitat vreun gest de solidarizare cu seful lor.

Balconul Julietei

Probabil ca pentru Gheorghe, Ion Chiriac si Adrian Iordache noaptea de dupa a fost una destul de framantata. Surprinsi de turnura evenimentelor, ei, care nu cu mult timp in urma cereau excluderi pentru altii, inclusiv pentru Placinta si Raducan, au cautat o cale prin care sa contracareze puciul de la sediu.

Asadar, a doua zi s-au intrunit la hotelul Magura, intr-o incercare de a restabili echilibrul de forte prin organizarea refuzatei sedinte de Birou Teritorial. Cele mai importante nume stranse in urma apelului disperat au fost: Ion Chiriac, Adrian Iordache, Petrisor Botezatu, Valerian Vreme, primarii din Comanesti, Garleni si Hemeius.

Dupa discursul patetic al celui caruia i se ceruse cu o seara inainte demisia de onoare si care se facuse ca ploua, cei prezenti au intocmit un fel de scrisoare catre prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu in care isi exprimau, neconvingator, dupa surse din anturajul apropiat lui Gheorghe, punctul de vedere privind evenimentele

din ultimele zile. Conform acelorasi surse, persoana careia i s-a scurs ochii dupa fermele de la Racaciuni, a fost de-a dreptul induiosatoare. Cu ochii umeziti de emotia clipei, Valeriu Gheorghe a explicat cat de multe a facut el pentru partid, pentru tara si ca nu intelege de ce ar trebui sa plece.

Informata asupra conclavului de taina din padurea Magurei, tabara cealalta si-a trimis emisarii la locul unde se derulau scenele demne de balconul Julietei. Explicatia celor din sedinta a fost simpla: este vorba doar de o intrunire prieteneasca. Faptul ca nu au convins pe nimeni nu mai conteaza.

Razboiul din interiorul PNL Bacau a ajuns la apogeu. Şi nu mai poate exista nici un fel de compromis.

Manunchi de reformisti

Scaunul de presedinte este vanat de mai multi candidati. Placinta, Raducan, Ichim, Mironescu sunt doar cateva nume ale celor care isi doresc sa preia conducerea partidului. Negocierile nu l-ar ocoli nici pe primarul Romeo Stavarache, in favoarea caruia s-au pronuntat unii dintre liderii grupurilor de forta din PNL Bacau.

In orice caz, decizia finala nu va putea fi luata decat dupa Congresul National al PNL, urmand ca in cadrul Adunarii Generale sa se treaca la propuneri si alegeri.

Pana la deznodamantul final al luptei de culise, care nu-i priveste doar pe liberali si prefigureaza intr-o oarecare masura directia politica a zonei pentru urmatorii ani, vor mai trece cu siguranta cateva luni. Tot la fel de cert este faptul ca intre timp lupta de culise se va da fara nici un fel de rezerve.

De altfel, toti candidatii la sefia organizatiei au incercat sa-si verifice puterea de influenta asupra membrilor PNL, pentru a fi siguri, in momentul decisiv, ca sortii vor inclina de partea lor.

Gheorghe nu recunoaste

Contactat de reporterii GAZETEI, Valeriu Gheorghe a negat ferm orice aluzie facuta de vreun membru al partidului pe care il conduce la Bacau referitoare la demisia sa din functia pe care o detine la nivel de judet. “La sedinta de comitet de sambata nu mi s-a cerut demisia.

Ba mai mult, toti presedintii de organizatii din judet au semnat un document prin care au confirmat sprijinul pentru mine si domnul Chiriac, precum si pentru actualul prefect, domnul Gabriel Berca”, a declarat presedintele judetenei liberale.

Referitor la aceeasi problema, Ioan Aron Popa, senator de Bacau, a precizat ca “domnul Gheorghe este presedintele organizatiei judetene Bacau, iar conferinta judeteana va fi hotaratoare in ceea ce priveste viitorul presedinte”.

In acelasi timp, acesta a mai precizat ca nu detine date despre un alt membru al PNL care ar dori presedintia partidului. Romeo Stavarache este principalul contracandidat al deputatului Gheorghe. Acesta si-a negociat destul de transant trecerea la liberali, prin urmare punerea sa in linia intai nu ar surprinde pe nimeni.

Contactat telefonic, primarul municipiului Bacau a precizat ca nu poate nici confirma, nici infirma zvonul despre o posibila candidatura a sa la sefia partidului.

Alte pete

Informatiile despre oamenii pe care se bazeaza Valeriu Gheorghe raman in continuare surprinzatoare.

Surse de incredere din cadrul Politiei Municipiului Onesti ne-au precizat ca, in urma cu ceva timp, au purtat o discutie destul de interesanta cu liberalul Adrian Iordache, despre ceva cecuri fara acoperire pe care respectivul personaj le-ar fi emis pe piata.

Faptul ca dosarul s-ar fi oprit undeva pe drum si nu a fost finalizat este pus de o parte a liberalilor pe seama relatiilor pe care Iordache, personajul considerat mentorul lui Gheorghe, le are cu PSD. Interventia celor care in urma nu cu mult timp detineau puterea l-au scos pe Iordache din culpa.

Cel putin deocamdata, pentru ca presedintele Traian Basescu a fost destul de transant in ceea ce priveste atitudinea fata de anumite personaje si afaceri cu probleme. Nici cei din politie nu mai par dispusi sa-si asume greselile altora si cu atat mai putin sa reactioneze la ordine politice.

In orce caz, corectitudinea de care fac atata caz unii din conducerea PNL Bacau este departe de a reprezenta un fapt real, iar valva pe care o produc nu face decat sa descopere, rand pe rand, o situatie de-a dreptul stranie.

Pe romaneste ar suna in felul urmator: cand te sti cu musca pe caciula nu te bati cu pumnul in piept, aratandu-i pe altii cu degetul.