Prima vizita externa pe care premierului Tariceanu a efectuat-o dupa numirea in functie a avut loc luni, la Budapesta. Tariceanu s-a intalnit in capitala vecina cu presedintele Ungariei, Ferenc Madl, cu presedintele Parlamentului Ungar, Katalin Szili si cu premierul maghiar, Ferenc Gyurcsany.

"Romania si Ungaria au trecut de faza in care relatiile bilaterale erau concentrate pe chestiuni litigioase sau legate de problematica minoritatilor nationale, pentru ca acum sa se axeze pe dezvoltarea regiunii prin proiecte comune, europene", acesta este mesajul pe care premierul Calin Popescu Tariceanu l-a transmis dupa intalnirea avuta luni la Budapesta cu

omologul sau ungar, Ferenc Gyurcsany.

In delegatia care l-a insotit pe Tariceanu in Ungaria a fost prezent si Marko Bela, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene, alaturi de ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Transporturilor, Constructiilor si

Turismului, Gheorghe Dobre si ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu.Temele abordate de premier in intalnirile cu cei trei oficiali unguri au fost integrarea europeana, cooperarea economica si situatia minoritatilor din cele doua tari.

Tariceanu si-a manifestat dorinta ca intre Romania si Ungaria sa aiba loc o reconciliere istorica dupa modelul franco-german, apreciind ca acest lucru se poate face prin derularea unor proiecte comune, atat economice cat si culturale.

Cea mai importanta decizie a celor doi prim ministri vizeaza organizarea, cel putin o data pe an, a unei sedinte comune a celor doua guverne, in cadrul careia "se vor cauta acele elemente comune din Planurile de dezvoltare nationala pe care fiecare din cele doua tari trebuie sa le construiasca, potrivit cerintelor europene.

Pe baza acestor elemente, Romania si Ungaria vor elabora proiecte comune de dezvoltare regionala". Astfel de sedinte comune de guvern vor avea loc in fiecare an si vor fi dublate "de o cooperare extinsa la nivel parlamentar".

Un alt mesaj important al Executivului de la Budapesta este cel pe care l-a adus Marko Bela contestatarilor sai din Uniunea Civica Maghiara si Consiliul National Secuiesc.

Opozitia UDMR trimisese, anterior vizitei lui Tariceanu si Marko o scrisoare oficialitatilor de la Budapesta, in care reclamau atitudinea guvernului roman, care a blocat referendumul pentru infiintarea Tinutului Secuiesc, cerand inchiderea proceselor intentate impotriva acelor consilii locale care au avizat acest demers.

In al doilea rand, radicalii maghiari reclamau inconsecventa UDMR, care in campanie vehiculase tema autonomiei teritoriale, pentru ca acum sa abordeze doar pe cea culturala.

Marko a primit, insa, din partea guvernului maghiar asigurarea ca Budapesta sustine numai formele de autonomie agreate de UDMR, lovitura grea data contestatarilor lui Marko, mai ales dupa ce la sfarsitul anului trecut referendumul promovat de FIDESz, prin care populatia Ungariei erau chestionata in privinta acordarii etnicilor maghiari din afara granitelor a

cetateniei ungare, referendum care a reprezentat un esec pentru nationalistii din tara vecina.Una peste alta, Tariceanu si Marko s-au intors de la Budapesta cu tolba plina.

Marko are sustinere in fata contestatarilor, Tariceanu are promisiunea ungurilor ca vor fi primii care vor ratifica Tratatul de Aderare pe care Romania il va semna in aceasta primavara, precum si o apreciere venita, iar asta conteaza mult in actualul context european, din partea unui guvern socialist.

Nu s-a stabilit inca o ordine de zi, de abia ieri cei doi premieri au luat decizia decizia politica. Noi am dat un comunicat de presa pe aceasta tema, dar vom reveni cand vor fi mai multe amanunte. Deocamdata nu va pot spune mai mult, dar e vorba de o colaborare.

Oana Marinescu, purtator de cuvant al GuvernuluiVicepremierul Marko Bela nu a putut fi contactat ieri, fiin in sedinta de Guvern. Probabil ar fi spus ca rectiile celor de la Budapesta sunt lucrurile cele firesti si ca apreciaza faptul ca UDMR este un liant intre cele doua guverne.