Directorii institutiilor iesene stau ca pe jar, in conditiile in care habar n-au cit timp vor mai ramine in functii. Totul depinde de deciziile liderilor ieseni ai PNL, PD si PUR, care in perioada imediat urmatoare vor hotari cine merita si cine nu sa-si pastreze postul.

Strategie inteligenta: se planteaza pe posturile de adjuncti tineri vioi, care ori isi dinamizeaza sefii, ori ii forteaza sa se dea la o parte. Deocamdata, situatia la virful institutiilor descentralizate iesene este „cenusie“, cu mai multe zvonuri decit certitudini. In alte judete, ca de exemplu in Bacau, prefectii au fost transanti: „Sa-si dea demisia. Nu pot sluji la doi stapini“

PNL: Unii sint incompetenti si au fost numiti din greseala

Intrebat daca PNL si-a conturat deja un punct de vedere, liderul filialei, Relu Fenechiu, a recunoscut ca „unii sefi vor trebui sa plece acasa“. „Exista mai multe categorii de directori. Unii sint incompetenti si au ajuns acolo din greseala. E clar ca acesti oameni vor trebui sa plece.

Altii sint atit de vinduti, incit nu vor face fata presiunilor noastre politice“, a precizat seful liberalilor, Relu Fenechiu. El nu a dorit sa dea nici un nume, insa a caracterizat actuala situatie la virful directiilor iesene drept una „cenusie“. Fenechiu invoca faptul ca Alianta PNL-PD isi propune sa puna in practica programul sau de guvernare, motiv pentru care unele schimbari vor fi necesare.

Fenechiu spune ca liderii ieseni ai partidelor aflate la guvernare au discutat deja viitoarea strategie, insa a afirmat diplomatic ca „serviciile descentralizate vor trebui eficientizate“.

Tineri plantati in coasta unor sefi de directii

Liberalul considera ca unii sefi de institutii n-au inteles ca la Prefectura au venit oameni cu o alta mentalitate. El a dat ca exemplu imobilismul sefilor de la Pasapoarte. „Acelasi lucru se poate intimpla si la alte institutii“, a spus Fenechiu, referindu-se probabil la controalele pe care sefii Prefecturii le vor derula in perioada care urmeaza.

O alta strategie a liberalilor vizeaza implantarea unor tineri in coasta sefilor de institutii, desemnati de vechea guvernare pe baza de concurs. „Vor fi directori adjuncti cu multa energie, care ii vor determina pe sefii lor sa se adapteze“, a precizat liberalul iesean. Daca nu vor face fata, actualii directori vor, fi in cele din urma schimbati, a adaugat Fenechiu.

Cirlan: Vor plati cei care au pus logistica la dispozitia PSD

Democratii recunosc ca exista constringeri legale privind schimbarile unor sefi de institutii si ca „nu pot actiona pe criterii politice“. „Echipa de la Prefectura a cerut rapoarte de la institutii. In functie de prioritati, vom opera modificarile necesare“, ne-a declarat Dan Cirlan, liderul PD Iasi.

El a spus ca vor fi vizate in primul rind acele institutii care au pus la dispozitie logistica pentru campania electorala a PSD. Intrebat care sint institutiile in cauza, Cirlan a refuzat sa dea vreun nume. „Va asigur, insa, ca toate acestea vor fi facute publice“, a spus democratul iesean.

Liderul PD a explicat, insa, ca mai multi directori sint in functie ca interimari, iar ministrii au posibilitatea sa numeasca alte persoane. „Altii sint functionari publici, dar pot interveni reorganizari“, a spus Cirlan, referindu-se la o alta varianta privind indepartarea actualilor directori.

Prima institutie care ar putea avea un nou sef este Inspectoratul Scolar. Cele mai mari sanse pentru sefia ISJ le are Camelia Gavrila (PNL), fost inspector general in timpul guvernarii CDR. „E o varianta fezabila. N-am luat inca nici o decizie“, spune democratul Dan Cirlan. La rindul sau, liberalul Relu Fenechiu afirma ca nu exclude o astfel de varianta.

„N-am renuntat nici la ideea ca Gavrila sa ocupe un post de secretar de stat“, adauga liberalul iesean.

PUR: O schimbare in masa nu-si are rostul

Si liderul PUR Iasi, Radu Terinte, spune ca vor fi facute unele schimbari, dar numai la institutiile unde directorii nu si-au facut treaba. „Nu vom merge pe principiul schimbarii cu orice pret. Nici nu poti sa schimbi directorii numiti pe baza de concurs, decit daca ai motive intemeiate“, a precizat liderul umanistilor. El a mai spus ca acolo unde exista suspiciuni vor fi facute analize serioase.

„O schimbare in masa la directii nu-si are rostul“, a spus Terinte. Umanistul a adaugat ca exista si institutii cu specializari „inguste“, unde nu pot fi gasiti cu usurinta noi sefi. „La un moment dat, m-am intrebat la ce foloseste Autoritatea Navala in Iasi.

In final, am aflat ca e vorba despre o institutie importanta, atita vreme cit verifica exporturile firmelor iesene pe cale navala“, a spus Terinte.

Deocamdata, actuala putere este ocupata cu numirea propriilor oameni in posturile de secretari de stat. Dar, imediat dupa finalizarea acestui proces, partidele politice vor demara discutii in teritoriu, care vor viza schimbarea sefilor de institutii.