Prezentarea ghidului a fost realizata de Constantin Stoenescu, presedintele ANPH, care a tinut sa precizeze ca "Banii Phare acopera o parte din costurile programelor.

De aceea noi trebuie sa facem o treaba buna, pentru ca sa demonstram autoritatilor europene ca putem beneficia si alta data de bani proveniti din fondurile PHARE, pana in 2009." In ceea ce priveste cifrele Phare 2003, acestea sunt, conform Adrianei Samoila, consilier superior DSPIE, "in valoare de 16.872.000 euro.

Din acestia, in schema de granturi vor fi utilizati 11.5 milioane euro, iar restul de 2.875 milioane euro provin de la Guvernul Romaniei." In ceea ce priveste realizarea proiectelor, cei prezenti s-au aratat optimisti, mai ales ca termenul limita pentru depunerea acestora este 4 mai.

"A doua componenta a programului va fi realizata in vara anului 2006 si va consta intr-o campanie de constientizare a opiniei publice, iar fondurile implicate vor fi de 1 milion euro." La intrunire s-a discutat si despre retructurarea institutiilor din domeniu, care vor fi, la un moment dat inchise.

Cu toate acestea, Adriana Samoilescu a tinut sa precizeze ca aceasta inchidere nu va fi una "fortata, ci una treptata. Exista intr-adevar situatii in care timpul este un mare atu.

Este posibil ca unele persoane sa nu mai fie necesare sistemului, fie pentru ca nu vor sa urmeze cursuri de recalificare, fie pentru ca avem nevoie de alti specialisti".