Lech Walesa, legendarul lider al Sindicatului "Solidaritatea" (Solidarnosc) si fost presedinte al Poloniei, va face o vizita in Romania, insa nu la Bucuresti, ci la Cluj.

Walesa si-a exprimat intentia de a veni aici pentru a se intalni cu Iulius Filip, fost detinut politic, condamnat de regimul comunist la 8 ani de temnita grea.

Walesa a facut aceasta declaratie pentru ziaristii de la cotidianul "Gazeta Wyborcza", dupa ce a aflat de la ei ca, in 1981, cand in Romania domnea teroarea, Iulius Filip a trimis o scrisoare de adeziune la "Solidaritatea" si ca, imediat dupa aceea, a fost condamnat la temnita grea.

Scrisoarea solidaritatii

In 7 ianuarie, in "Gazeta Wyborcza", cel mai important cotidian de la Varsovia, a aparut un amplu articol despre Iulius Filip. Ziaristii polonezi amintesc ca, in 1981, curajosul clujean indraznea sa trimita o scrisoare primului Congres al miscarii sindicale Solidaritatea.

Citita in plenul congresului, scrisoarea a fost preluata de Radio Europa Libera si de ziarul "Le Monde". "Erau felicitari normale si salutari trimise dintr-o tara indepartata", le-a spus Iulius Filip ziaristilor polonezi.

"Atunci am simtit ceva de genul unei euforii, precum si nevoia foarte mare de a va spune voua, polonezilor, ca si in Romania sunt oameni care saluta Solidaritatea, cu bucurie si speranta. Din pacate, participantii la congres au facut public numele meu", le-a mai spus Filip.

Serviciul de Securitate Polonez, afirma autorii articolului, a informat imediat Securitatea romana. "Iulius Filip a fost retinut pentru 24 de ore, timp in care a fost batut crunt.

La data introducerii starii martiale in Polonia, in 13 decembrie 1981, el a fost arestat, iar dupa o ancheta de trei luni, a fost condamnat, de catre Tribunalul Militar Cluj, la 8 ani de inchisoare grea, pentru ", scrie "Gazeta Wyborcza".

"Asa de mult m-am temut..."

In continuare, ziaristii redau chinurile pe care Iulius Filip le-a trait in inchisoare. "La Rahova, a fost in aceeasi celula cu condamnatii la moarte. A inceput greva foamei, cerand schimbarea celulei. Considerat bolnav psihic, a fost transferat la inchisoarea Aiud. Timp de 540 de zile am stat la carcera, cu mainile si picioarele in lanturi. Intre 5 dimineata si 10 seara trebuia sa stau in picioare, in caz contrar fiind batut pana la sange. Mancare primeam tot a doua zi. Au vrut sa ma oboseasca, sa ma termine, sa mor. Am reusit sa supravietuiesc, pentru ca nu doream sa mor. Doream sa traiesc>", le-a spus Iulius Filip.

"Dupa iesirea din inchisoare, atat de tare m-am temut ca ma vor baga inapoi, incat am fugit in munti. Timp de un an am haladuit prin Carpati, innoptand prin sate ori prin paduri si mancand ce reuseam sa gasesc", le-a povestit clujeanul jurnalistilor polonezi.

Walesa: "Asta e veteranul nostru"

In decembrie, Bogdan Lis, primul lider al "Solidaritatii“, l-a "descoperit" intamplator pe Iulius Filip la Bucuresti, la un seminar cu fostii dizidenti din Europa Centrala si de Est. Lis le-a povestit despre el ziaristilor polonezi.

Walesa a reactionat imediat ce a aflat despre el. Fostul presedinte al Poloniei si-a manifestat dorinta de a-l vizita pe eroul din Romania si intentia de a-l invita, in august 2005, la cea de-a 25-a aniversare a "Solidaritatii". "Asta e veteranul nostru! Trebuie neaparat sa ma vad cu el!“, a spus Walesa.

El a luat adresa si numarul lui Iulius Filip si a declarat ca are de gand sa-l viziteze cand va calatori in Romania, poate chiar inainte de august.

"Daca aceasta intalnire nu va avea loc la manifestarile din august", se spune in articol, "Bogdan Lis il va invita oficial pe roman". "Ar trebui sa-i multumim si sa-l onoram intr-un oarecare fel, cu toate ca nu stiu cum. Acest om a suferit atat de mult pentru cauza noastra, iar noi nici macar nu am stiut acest lucru, in toti acesti ani.

In august, in sfarsit, vom fi impreuna", a mai spus primul lider al Solidaritatii.

____________________________________________________________________

"Sunt foarte bucuros si de-abia astept sa ma intalnesc cu domnul Lech Walesa, la Cluj sau in Polonia. Daca va putea veni la Cluj, ar fi si mai bine. Ii voi pune la dispozitie toate abuzurile si atrocitatile comise de bestiile comunisto-teroriste"

Iulius Filip

"Fodor" a fost turnat de toti

In 1988, Iulius Filip a plecat cu familia "in exil", in SUA. S-a intors in Romania dupa 9 ani, iar in 2001 si-a scos dosarul de Securitate de la CNSAS. "Am aflat numele meu de cod: . M-am cutremurat ce am citit. Vecini si colegi de serviciu, oameni pe care ii consideram prieteni, care ne vizitau de sarbatori, m-au turnat".

Cel putin 50 de securisti l-au urmarit, anchetat si batut pe Iulius Filip. Dintre cele 10 familii care locuiau in blocul sau, numai una (!) nu a dat note informative despre el. "Dureros, insa, este ca omul care m-a turnat cel mai vartos a fost unul Andreica, vecinul meu de palier si coleg de serviciu", a mai spus Iulius Filip.

Solidar cu Solidaritatea

Clujeanul Iulius Filip a fost arestat in iunie 1981.

Fost maistru militar la o unitate din Floresti, apoi muncitor ceferist, Filip a intrat in vizorul Securitatii dupa ce a trimis scrisori conducerii Partidului Comunist, "in care aratam abuzurile sistemului".

La acestea s-au adaugat si scrisoarea trimisa sindicatului polonez "Solidaritatea" din Gdansk, condus de Lech Walesa, in care isi exprima dorinta de a deveni membru al celei mai puternice miscari anticomuniste din anii '70-'80.