Satchinez - Şandra - Varias - Lovrin, o zona petroliera deosebit de fertila care a fost si este o sursa de imbogatire ilegala extraordinara pentru cateva persoane. Indeletnicirea acestora: furtul si vanzarea aurului negru.

Incet, incet, in jurul sondelor din judetul Timis s-a dezvoltat o structura mafiota puternica, ce isi intinde tentaculele pana in birourile unor oameni care ar trebui sa-i dovedeasca pe infractori.

Pentru unii insa, tentatia vilelor rasarite peste noapte, a limuzinelor si amantelor de lux - toate, placeri ce trebuie intretinute cu bani multi - e prea mare.

Structuri mafiote

Felul in care actioneaza hotii de combustibil e specific structurilor mafiote de tip interlop. Acestia fura combustibil si apoi il plaseaza in benzinarii sau il vand la Timisoara, Arad, Lugoj sau Oradea.

O parte din sumele de bani castigate sunt alocate pentru mituirea unor persoane care le-ar putea crea probleme: politisti, petrolisti etc.

Sub protectia oamenilor legii

Un ofiter din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) ne-a declarat, in exclusivitate, sub protectia anonimatului, ca, dupa ce a inceput sa cerceteze furturile de combustibil de la sondele Petrom din Timis, unul dintre membrii retelei a incercat sa-l racoleze, propunandu-i castiguri fabuloase si asigurandu-l ca nu va avea

probleme intrucat toate operatiunile se desfasoara sub protectia oamenilor legii: "Mi-a spus ca el impreuna cu Milutinov sustrag gazolina din sonde. Ca lucratorii posturilor de politie din zona nu le au treaba, ii protejeaza.

Unii fura chiar la concurenta cu ei! De asemenea, mi-a spus ca se bucura de protectia unui subcomisar de la Inspectoratul de Timis care a facut avere de pe urma afacerilor cu gazolina!".

Taxa de protectie

Pentru a va face o imagine despre ce sume se vehiculeaza in bransa, ajunge sa va spunem ca ofiterului i s-a oferit o "prima" lunara de 100.000.

000 de lei! Un fel de taxa de protectie, ca sa-i lase pe hoti "sa lucreze" in liniste, sa nu divulge informatiile legate de operatiunile acestora si sa-i informeze cand are Jandarmeria actiuni organizate in zona.

Daca aceste personaje isi permit sa ofere lunar sume de un asemenea nivel, nu e greu de imaginat la cat se ridica castigurile retelei.

Flagrant esuat

Ofiterul Jandarmeriei a refuzat banii si a ales o alta cale. A sesizat tentativa de mituire la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, propunand organizarea unui flagrant. Din pacate, nu se stie cum, informatia a rasuflat, ajungand la urechile celor urmariti, iar flagrantul a cazut.

Probabil ca altcineva dintre cei implicati in organizarea flagrantului a primit o oferta pe care n-a putut-o refuza. Sau infractorii aveau capacitati paranormale si au ghicit intentia autoritatilor.

Cu masina ciuruita de gloante

Dupa ce flagrantul la darea de mita a cazut, procurorul care instrumenta cazul a sugerat organizarea unui alt flagrant, pentru prinderea infractorilor in timpul unui furt. Pentru acest flagrant a fost aleasa sonda 46 Şandra, un loc preferat de membrii retelei timisene, pentru ca era izolat.

In urma cu cateva luni, jandarmii i-au depistat, intr-o seara, pe hoti in timp ce "mulgeau" (in argoul contrabandistilor) una dintre sonde. Din felul in care actionau - vizil ulterior si pe inregistrarile video - era clar ca nu erau la prima actiune de acest gen.

Primul sosit la fata locului, in jurul orei 21, a fost Miroslav Milutinov, zis Pegmet. Calare pe un motoscuter, acesta a inspectat zona. Apoi, impreuna cu amicul sau Cristian Radulescu (zis Dida), a cercetat zona pe parcursul noptii, folosindu-se de un VW Passat pe care era instalat un proiector puternic.

La 6,30 au tras masina in apropierea sondei si au inceput sa opereze. La 7,10 au urcat in masina si au plecat. Jandarmii au blocat masina cu lanturi antipneu. Hotii n-au raspuns somatiei si au refuzat sa opreasca.

Cei doi au reusit sa scape ca-n filme, cu masina ciuruita de gloante, cu cauciucurile sfartecate si geamurile sparte. Au fugit printr-un lan de grau, pana in apropierea garii din Şandra, unde au abandonat masina.

Un sef de post grijuliu

Surpriza avea sa apara mai tarziu, cand jandarmii au fost informati ca masina ciuruita se afla langa casa sefului postului de politie din Şandra (in timp ce fugea, unul dintre infractori a avut o convorbire telefonica cu acesta!).

Un vecin le-a dezvaluit jandarmilor ca a tractat masina in spatele casei sefului de post la cererea acestuia: "Mi-a zis seful sa o trag de acolo, sa nu vina cineva sa o ia".

Problema e ca seful de post avea obligatia sa protejeze campul infractional pana la sosirea expertilor criminalisti. De aceea, masina nu trebuia mutata din loc. Jandarmii au gasit in masina 19 bidoane din plastic de cate 30 litri fiecare. Şase erau pline cu produs petrolier (180 de litri).

Probabil ca urma sa se indrepte spre alta sonda... Sau cineva le-a golit pe celelalte intre timp. De asemenea, rezervorul masinii era plin cu 80 de litri de produs petrolier. La fata locului au sosit de urgenta procurorul Nicu Brasoveanu si un expert criminalist.

Arestati cu mascatii

In scurt timp, cei doi hoti fugiti din masina ciuruita de gloante - Radulescu si Milutinov - au fost depistati la Timisoara si arestati, in timpul unei misiuni spectaculoase la care au participat si "mascatii" de la Departamentul Politiei de Interventie Rapida (DPIR) Timisoara.

Dupa sase luni, cei doi au fost condamnati fiecare la cate patru ani si opt luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt. Cei doi au facut recurs, cerand clementa, motivand ca "o parte din gazolina au gasit-o la marginea drumului", "ca au copiii mici", "ca si-au recunoscut fapta" etc.

Şeful de post a fost mutat la o alta sectie.

"SE FURĂ PE RUPTE!". "Se fura, in continuare, pe rupte!" - ne-a marturisit un inginer de la Petrom care lucreaza la zona petroliera. "Zilele trecute i-am surprins iar la sonda! Vin in grup, cu o masina care ii lasa in camp si apoi ii recupereaza. Cand m-au vazut, au rupt-o la fuga.

Au abandonat la fata locului o galeata si cheia de ventil. Au fugit pe deal. Am vazut ca prefera sa operereze atunci cand se ingemaneaza ziua cu noaptea. Sa poata fura ziua si fugi noaptea, cand se intuneca. Dar nu se jeneaza sa fure si la miezul zilei.

Se orienteaza si atunci cand au petrolistii schimburile sau pauza de masa. Teoretic, fiind zona petroliera, nu ar avea ce cauta pe camp, in jurul sondelor. Dar multi dintre hoti si-au cumparat pamant in zona si asa isi pot justifica prezenta.

Spun ca au venit sa vada pamantul, dar ce e de vazut la pamant in miezul iernii?!", intreaba, retoric, inginerul petrolist.

"Noi am sustras ramasitele celor pe care i-am denuntat... Cand ne veti primi primi in audienta veti descoperi ca suntem niste furnicute care au sustras <> grangurilor din zona, fapt foarte deranjant pentru Petrom si pentru maiorul B.

Avem o lista intreaga de fapte ce s-au faptuit in zona si pe care Politia sau Jandarmeria le-au musamalizat sau au facut dosarele in asa fel ajungand la dvs. ca fapte marunte, fara importanta sau neajungand deloc"

Fragment din scrisoarea adresata de detinutii Radulescu si Milutinov prim-procurorului Vasile Bac

Saptamana trecuta, angajatii MAI au descoperit langa o alta sonda carpe imbibate cu gazolina, semn ca au fost abandonate de doar cateva ore

Foto: Adrian Piclisan (c)

PERICOL. Specialistii petrolisti spun ca sustragerea condensului e posibila prin "deschiderea sondei in atmosfera, creand o detenta de-a lungul tevilor de extractie din sonda". Acest lucru duce la antrenarea unei cantitati de lichid (condens) si gaze mai mare decat la exploatarea in regim normal.

In acest fel se pierd si gaze combustibile a caror valoare poate fi de cateva ori mai mare decat a condensului sustras.

Exploatarea intermitenta si cu variatii de presiune pune in pericol functionarea sondelor, iar utilizarea materialeor plastice in captarea, colectarea si transportul hidrocarburilor lichide de tip condens contravine celor mai elementare norme de prevenire si stingere a incendiilor, deoarece faciliteaza aprinderea lor datorita sarcinilor electrostatice

acumulate. Acest lucru poate duce la autoaprindere si implicit la incendierea sondelor si a instalatiilor adiacente.

"Nu am stiut si nu am realizat gravitatea faptei mele, nemaifiind nimeni arestat pentru ca a luat gazolina din acele gropi. Cunosc peste zece persoane care au fost prinse de jandarmi cu aceasta gazolina, dar Tribunalul Timis i-a judecat in stare de libertate, dandu-le pedeapsa amenzii administrative, neprezentand pericol social"

C. Radulescu, condamnat la inchisoare pentru furt de produse petroliere