Principele Radu a lansat o invitatie autoritatilor locale de la Constanta, carora le-a propus sa-l insoteasca intr-o vizita pe care o va efectua in acest an la Rotterdam. Alteta Sa s-a aratat interesat si de implementarea si la Constanta a unui proiect al Casei Regale in domeniul turismului.

Proiectul urmareste cresterea calitatii serviciilor din domeniul hotelier si se va derula prin Institutul Regal de Management al Ospitalitatii. Principele Radu a mentionat ca doreste sa ajute in mod deosebit Constanta, datorita afectiunii deosebite care leaga familia regala de Litoral.

Este stiut faptul ca statiunea Eforie Sud a purtat numele literar al Reginei Elisabeta, „Carmen Sylva”, care si-a petrecut multe vacante in acest loc. Acelasi nume il poarta si liceul din localitate, iar in parcul din Eforie Sud exista o statuie a reginei.

Tot miercuri, Principele Radu a avut intalniri cu Inalt Prea Sfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, viceprimarul Nicolae Nemirschi, vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Comanici, comandantul Brigazii Multinationale SEEBRIG, generalul Giovanni Sulis, reprezentantii Colegiului National „Mircea cel Batran” si reprezentanti ai

Inspectoratului Şcolar Judetean. De altfel, Petrica Miu, inspector scolar general, s-a declarat „incantat“ de vizita Principelui. „Alteta Sa a aflat cu surprindere ca, la Ostrov, cladirea scolii este fondata de Carol I.

Imi pare rau de faptul ca vizita a fost foarte scurta, dar sper ca vom compensa prin intalnirile stabilite in aceasta vara“, a continuat Miu.

Principele Radu a vizitat si o companie privata din Portul Constanta, iar seara a participat la un dineu oferit de oficialitatile orasului. In timpul vizitei sale, Alteta Sa a binevoit sa ne acorde un interviu in exclusivitate

- Ce planuri are Camera de Comert Romano-Britanica pentru Romania?

- Voi fi implicat in cat mai multe dintre actiunile Camerei de Comert Romano-Britanice, in calitate de patron al acestui organism. Incepand cu luna februarie a anului curent, ne-am propus o reluare a sirului de activitati pe care aceasta institutie le deruleaza deja in Romania.

Este programata, pentru inceput, o conferinta de presa, la Bucuresti, in cadrul careia membrii Camerei de Comert Romano-Britanice isi vor prezenta programul anului 2005, urmata de intalniri cu mediul de afaceri din Romania. Acestea vor fi sprijinite de sesiuni de comunicare, forumuri economice si mese rotunde, ce au ca locatie Londra.

Tot in luna februarie, este deja planificata o intalnire ce va fi gazduita de Palatul Elisabeta si care are ca subiect de discutie relatiile economice dintre Romania si Marea Britanie. Marea Britanie beneficiaza de o forta covarsitoare economica si trebuie sa apreciem sprijinul pe care este dispusa sa ni-l acorde.

In acelasi timp, un obiectiv important este acela de a organiza astfel de intalniri nu numai in Bucuresti, ci si in alte centre economice importante din tara, Constanta avand un loc privilegiat.

In iulie si octombrie sunt planificate o serie de intalniri in Marea Britanie, la care voi recomanda participarea unor oameni de afaceri si reprezentanti ai administratiei locale din toate regiunile tarii, tocmai pentru a facilita un contact direct intre acestia si cerintele actuale ale Uniunii Europene.

- Credeti ca in actuala guvernare veti primi un sprijin mai puternic pentru initiativele dumneavoastra?

- Sunt convins ca va fi mult mai puternic. Guvernarea trecuta este cea care a creat un cadru favorabil pentru conectarea Romaniei la valorile euro-atlantice.

Dupa trei ani de rezultate mai mult decat vizibile, in care noi am inteles aceste mecanisme si am acumulat experienta, dar in care am si incheiat peste 1300 de angajamente, este absolut normal ca o guvernare noua va continua sa sprijine si sa fructifice rezultatele obtinute pana acum pentru binele romanesc, cu deplina

responsabilitate. De altfel, votarea cu multa promptitudine de catre noul executiv a unui buget stabil care sa permita o buna desfasurare a eforturilor pentru integrarea Romaniei in structurile europene si euro-atlantice este dovada constientizarii importantei actiunilor noastre.

Chiar daca lucrurile nu sunt inca stratificate din punct de vedere al administratiei locale, avem stabilite deja in agenda vizite in judete precum Teleorman, Calarasi, Calarasi, Iasi, Dambovita, si nu numai.

Judetul Constanta este, practic, prima locatie vizitata in anul 2005, datorita importantei sale economice, dar si a legaturilor de suflet pe care le are cu Casa Regala.

- Ati vizitat doua institutii de invatamant din Constanta.

- Intalnirea pe care am avut-o cu elevii si studentii din Constanta se inscrie pe linia demersurilor pentru modernizarea si conectarea europeana a invatamantului romanesc. Nu cred ca exista multe alte institutii la ora actuala care au o influenta atat de mare pe termen mediu si lung asupra tinerilor din Romania.

O data prin inteligenta si potentialul pe care-l detin, dar si prin faptul ca ei sunt mult mai competitivi decat noi sau generatiile mai varstnice. In plus, daca facem o socoteala pur cronologica, peste 15 ani acesti tineri sunt cei pe umerii carora va sta Romania.

Este absolut normal sa incerci sa afli cum vor ei ca aceasta Romanie sa fie si, in acelasi timp, sa-i intelegi cat mai bine pentru a vedea incotro se indreapta tara.

- O ultima intrebare. Aveti programate intalniri cu oamenii de afaceri din Constanta. Care va fi punctul de plecare al discutiilor?

- Nu este prima intalnire. Ea urmeaza unui lung sir de intrevederi, atat in tara, cat si in strainatate.

Nu este nimic nou, pentru ca oferta noastra de a incerca sa facem conexiuni intre ei si posibili parteneri este la fel de deschisa, si nimic vechi, pentru ca felul in care noi o facem, combinatia aceasta de eficacitate si prestigiu pe care Casa Regala o da este un lucru care nu seamana cu nimic din ceea ce s-a intamplat pana

acum. Daca intre 1948-2001 am fost in imposibilitatea de a ne materializa initiativele, acum avem libertatea de le pune in aplicare.