Fondul deschis de investitii este constituit sub forma unei societati civile, cu acordul investitorilor. Avantajul acestei forme juridice este ca activitatea fondului nu este impozitata, dar o societate civila nu are personalitate juridica, deci nu poate intra in relatii comerciale cu tertii

Fondurile de investitii administrate de membrii Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) au depasit pragul de 4.

500 miliarde lei active nete la finalul anului 2004, acest sector financiar fiind mult mai bine structurat si pregatit sa faca fata provocarilor pe care evolutia dobanzilor la depozitele bancare, aprecierea leului fata de euro, precum si liberalizarea contului de capital le aduc in fata administratorilor de fonduri, in anul 2005.

Potrivit unui comunicat al UNOPC, a fost inregistrat un total de 4.643,927 miliarde lei - valoarea activelor nete ale membrilor UNOPC, ceea ce reprezinta o crestere cu patru la suta fata de luna noiembrie. De la inceputul anului 2004, cresterea este impresionanta - 393,6 la suta.

Indicele Fondurilor Mutuale (IFM), indicator ce cuantifica randamentul mediu al fondurilor mutuale romanesti, a inregistrat in luna decembrie o crestere de 1,82 la suta, fata de o rata a inflatiei de 0,6 la suta si o depreciere a cursului leu/euro de 3,04 la suta.

Variatia indicelui reflecta ponderea ridicata a activelor monetare in totalul activelor fondurilor luate in calcul. Evolutia indicelui pe ultimele 12 si, respectiv, 36 de luni a fost de 21,23 la suta, respectiv 73,51 la suta, valori care situeaza performantele fondurilor deasupra celor oferite de piata monetara.

UNOPC prognozeaza pentru 2005, avand in vedere scaderile succesive ale dobanzilor la depozitele bancare, precum si aprecierea leului fata de euro si dolar, sporirea atractivitatii industriei fondurilor deschise de investitii, iar ca particularitate, popularitatea fondurilor de obligatiuni si a celor diversificate care este deja conturata

la finele anului 2004, va deveni o trasatura consacrata la nivelul industriei fondurilor.

Cum functioneaza un fond deschis de investitii?

Functionarea unui fond presupune existenta unei societati de administrare, care ia deciziile si efectueaza investitiile. Pentru activitatea lui, administratorul este platit din fond cu un comision de administrare.

In acelasi timp, functionarea fondului necesita existenta unui depozitar, ale carui principale doua meniri sunt sa pastreze in siguranta toate activele fondului si sa calculeze in mod independent valoarea titlului de participare, si a unui distribuitor, care vinde titluri de participare.

Conform legislatiei romanesti, distribuitori pot fi bancile comerciale sau societatile de valori mobiliare

De ce sa investesc intr-un fond deschis de investitii?

Majoritatea oamenilor nu au timpul necesar si nici capacitatea de a culege si analiza toate informatiile necesare pentru a lua o decizie cat mai corecta asupra felului in care ne putem spori castigurile banesti prin investirea economiilor. La un fond se pot investi sume mult mai mici decat cele necesare pentru constituirea unui depozit bancar.

In plus, investitiile in fond sunt mai lichide decat un depozit bancar: rascumpararile din fond se platesc in maximum 10 zile, iar restul economiilor din fond beneficiaza mai departe de avantajele initiale.

In cazul unui depozit bancar, este necesar sa asteptam pana la scadenta sau, in caz contrar, se pierde castigul pentru intreaga suma.

Sumele dintr-un fond sunt plasate de catre administratorul fondului in diverse investitii, in mod profesionist selectate, astfel incat sa se obtina cel mai bun randament in conditiile reducerii riscului.

Care sunt avantajele investitiei intr-un fond?

Avantajele investitiei intr-un fond deschis de investitii sunt mutualitatea, pentru ca investitorii, indiferent de marimea investitiei, se bucura de drepturi si obligatii egale. In plus, faptul ca fondul investeste sume mai mari decat micii investitori conduce la obtinerea de conditii de investire mai bune.

Un alt avantaj este diversificarea investitiei, reducerea riscului si managementul profesionist – alegerea investitiilor facute de fond se face de catre profesionisti, care dispun de cunostintele necesare.

In plus, modul in care acesti profesionisti sunt platiti este corelat cu performanta, ceea ce ii stimuleaza sa obtina randamente cat mai mari, in conditiile reducerii riscului investitiei. Nu in ultimul rand, transparenta este un alt avantaj.

Fiecare investitor are la dispozitie prospectul fondului, care cuprinde toate documentele dupa care functioneaza fondul. De asemenea, fondurile sunt obligate sa aduca la cunostinta investitorilor trimestrial rapoarte privind activitatea lor.

Care sunt dezavantajele investitiei intr-un fond?

In primul rand, investitorii trebuie sa suporte din castigul lor sume necesare pentru platile din fond (principalele categorii fiind comisioane de administrare si depozitare, a cheltuielilor de emisiune si publicitate, de audit). UNOPC publica lunar date privind indicele de costuri ale fondurilor administrate de membrii sai.

Fondurile mutuale va expun „riscului de administrare“ - pericolului ca profesionistii in investitii sa obtina rezultate slabe. Dar acest risc se poate elimina prin compararea evolutiei mai multor fonduri si, eventual, penalizarea administratorului mai slab prin parasirea fondului.

Cum sa „citesc" performanta unui fond?

Mai multe ziare publica zilnic valoarea titlului de participare, care se obtine prin stabilirea de catre depozitar a valorii nete a activelor de la data respectiva si impartirii acestei valori la numarul de titluri in circulatie.

Conform legii, principiul de calcul este reflectarea cat mai reala a valorii activelor, astfel incat atat investitorii care cumpara titluri cat si cei care isi rascumpara titlurile sa nu fie dezavantajati.

In aceleasi ziare se dau cifre care redau evolutia pe ultima saptamana (crestere sau descrestere, in functie de evolutia pietei). In plus, UNOPC publica lunar date privind evolutia pe ultimele 12 luni sau 36 de luni, comparativ cu inflatia sau deprecierea leului fata de dolarul SUA.

Cum sa aleg un fond?

Prima intrebare trebuie sa fie: cat de mult risc imi permit sa suport, deoarece un risc mai mare poate duce la obtinerea unui castig mai mare, dar si a unei pierderi la fel de mari. In general, fondurile care investesc in instrumente monetare (titluri de stat, depozite bancare) au un risc mai redus, iar cele care investesc in actiuni au un risc mai mare.

Aceste date pot fi aflate din prospectul fondului (care arata obiectivele de investitie - in ce isi propune fondul sa investeasca) si din presa.

Important este si orizontul de investire - pentru ce perioada vreau sa investesc? De exemplu, in general investitiile pe termen lung in fonduri care investesc in actiuni conduc la castiguri mai mari. Daca insa vreau sa investesc pe perioada scurta, sunt importante comisioanele de rascumparare.

Rezultatele curente si din trecut ale fondului dau o imagine asupra calitatii administratorului, mai ales in comparatie cu alte fonduri cu obiective similare.

In concluzie: cititi cu atentie prospectele de emisiune ale fondurilor si urmariti evolutia acestora.