Anul 2005 va fi un an agitat pe piata imobiliara deoarece preturile sunt deja ridicate. La unele categorii de imobile preturile au crescut destul de brusc si nu este exclus sa scada putin in urmatoarea perioada.

In orice caz, tendinta de crestere se va pastra pentru terenurile extravilane, dupa cum ne-a declarat Stan Soponaru, managerul unei companii imobiliare locale.

In plus, apropiata integrare in Uniunea Europeana a dat deja sperante vanzatorilor ca pot obtine, din acest motiv, venituri suplimentare in urma cresterii artificiale a preturilor. Cu cat ne apropiem de 2007, cu atat cresc mai mult si preturile.

Spre deosebire de alte tari europene in care preturile au explodat odata cu aderarea la Uniunea Europeana, tara noastra simte efectele integrarii chiar din acest 2005. „Se poate vorbi deja de o psihoza in aceasta privinta.

Cred ca preturile vor creste foarte mult in urmatoarea perioada, iar cand vom intra in UE vor incepe sa scada usor pentru ca deja vor atinge un plafon prea mare“, a mai adaugat Stan Soponaru. Un alt motiv pentru care vanzatorii vor cauta sa speculeze piata poate fi si introducerea leului greu incepand cu 1 iulie 2005.

Preturile apartamentelor de pe piata imobiliara constanteana isi vor pastra tendintele si in luna februarie. Exista oameni care „au prins“ miscarea preturilor si care vor cumpara acum doar pentru a revinde la un pret mai ridicat ceva mai tarziu.

Totusi, dupa cum spun specialistii, cresterea preturilor apartamentelor nu va fi mai mare decat cea a terenurilor. Cea mai buna investitie in 2005 este, in continuare, achizitionarea de suprafete mari de terenuri agricole in vecinatatea marilor orase.

„Cine cumpara hectare multe acum, le poate face un plan de dezvoltare si le poate vinde apoi cu bani mai multi“, completeaza Soponaru. Nici preturile terenurilor pentru case nu sunt ocolite de tendinta generala de crestere. Un exemplu este chiar zona Palazu Mare, in care preturile cresc practic de la luna la luna.

Aici, terenurile s-au vandut de cateva ori, astfel incat preturile au ajuns la 50 euro/mp. Şi, conform specialistilor, vor continua sa creasca.