Vizita este, probabil, si o recunoastere a votului masiv cu care constantenii l-au creditat. Atmosfera relaxata si lipsa rigiditatii specifice vizitelor la acest nivel au demonstrat ca primul om in stat nu renunta usor la statutul de persoana obisnuita.

Drumul de la Fregata „Regele Ferdinand“ pana la Bricul „Mircea“ nu a fost parcurs in masini, cu tot alaiul, ci pe jos, cu toate ca ploaia nu a contenit. Pana in momentul in care presedintele a urcat la bordul bricului „Mircea“, cand a iesit soarele

Şeful statului a sosit in dana militara din Portul Constanta putin dupa pranz, unde a fost intampinat de Garda de Onoare si a dat Onorul la Drapel, dupa care a fost intonat imnul tarii.

Traian Basescu a vizitat timp de aproape o ora fregata „Regele Ferdinand“, intrata la sfarsitul anului trecut in serviciul Fortelor Navale Romane, dupa care s-a deplasat pe jos pana la nava scoala a marinei militare, „Mircea“.

Traian Basescu a fost insotit de ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si de Şeful Statului Major General al Armatei Romane, general dr. Eugen Badalan.

Ei au fost intampinati de presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, parlamentarii de Constanta ai Aliantei DA si de deputatul PUR, Andrian Mihei.

Şeful statului a semnat in cartea de onoare a fregatei Regele Ferdinand cu „presedintele Romaniei, Traian Basescu, capitan de cursa lunga“.

Dupa ce a vizitat bricul Mircea, seful statului a precizat ca este legat sufleteste de aceasta nava-scoala, pe care a facut practica in 1974, fiind student in anul II la Institutul de Marina „Mircea cel Batran“.

„Cred ca orice politician, cat de mare sau de mic, simte nevoia sa se intoarca la origini imediat dupa un succes, iar eu aici m-am nascut, aici m-am instruit, Constanta mi-a dat pregatirea, nava pe care ne afla m-a invatat sa fiu barbat inca de tanar.

Fiecare avem o istorie si este bine sa o pastram in suflet, niciodata sa ne intoarcem la ea“, a declarat Basescu.

Traian Basescu a povestit ca pe nava scoala a facut un voiaj de instructie pe relatia Constanta-Alexandria-Beirut si ca in fiecare noapte studentii primeau alarma si erau pusi sa urce si sa coboare catargele care aveau 44 metri inaltime.

„Exact acum 30 de ani, in 1974, faceam marsul de instruire la bordul navei scoala „Mircea“, ca student in anul II, pe relatia Constanta-Alexandria-Beirut. A fost o experienta extraordinara, care ne-a aratat ce puteam.

Daca va uitati la catargele astea, care au 44 metri, va pot spune ca n-a fost noapte in care sa nu urcam pana in varful lor si sa coboram. Era un comandant al divizionului „Vele“ – se numea Moisiuc – care avea o pasiunea ca dupa miezul noptii sa dea o alarma si sa ne trimita in arborada.

O faceam cu placere si in joaca, si pe vreme buna si pe furtuna. Cred ca acestei nave ii datorez, in primul rand, partea din mine care mi-a aratat ca nimic nu este imposibil. Serviciul meu a fost la „Randunica“, acolo sus de tot.

Talcul acestor marsuri de pregatire era ca studentii sa invete marinaria clasica, grea, aceea care nu se face prin satelit, ci aceea care se face de multe ori cu extraordinar de mult curaj si cu multa determinare, cu convingerea ca ori o faci, ori n-o faci.

Cu siguranta, si acum as putea urca“, a incheiat presedintele Romaniei.

In incheierea vizitei la Constanta, Traian Basescu s-a deplasat la Neptun pentru a vizita vilele de protocol ale RAAPS. Dupa vizita la Neptun, seful statului si-a vizitat mama, care locuieste singura intr-un bloc de la intrarea in municipiul Constanta, dupa care a plecat spre Bucuresti.

El a declarat ca nu a mai vazut-o de o luna si ca s-a oprit la ea ca sa stea de vorba si sa manance unul dintre felurile preferate pe care i le pregateste mama sa.