Potrivit unui ordin semnat recent de ministrul Ionut Popescu, incepand de saptamana aceasta, activitatea Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta va fi condusa de Vasilica Mihai, seful Serviciului Contestatii din cadrul aceleiasi institutii si membru fara functie de conducere in cadrul organizatiei locale a

PNL, cu toate ca Bogdan Hutuca, actualul director al AFP Constanta, era cel mai vehiculat nume pentru numirea in acest post. Functia a ramas vacanta dupa expirarea, in data de 15 ianuarie, a mandatului lui Catalin Doica.

Potrivit declaratiei noului director, numirea a fost facuta pe criterii de profesionalism, eficienta si exigenta. „Am acceptat aceasta functie pentru ca mi-am dorit, din 1990 pana acum, sa existe la conducerea institutiei un om care sa se implice cu adevarat in rezolvarea problemelor pe care le intampina.

In acelasi timp, am acceptat aceasta functie cu o conditie: daca se va incerca sa mi se impuna ceva, inseamna ca nu sunt omul potrivit si voi pleca. Mesajul pe care l-am primit de la minister pare, insa, sa fie unul corect si sunt convinsa ca nu vor fi probleme“.

De altfel, in 1997, Vasilica Mihai a parasit functia de sef serviciu taxe si impozite din cadrul DGFP Constanta, cand a demisionat din functie considerand ca „nu exista climatul favorabil pentru a-mi desfasura munca“.

Referitor la relatia cu contribuabilii constanteni, proaspatul director interimar a declarat ca va pune un accent foarte mare pe asistenta contribuabililor. „Trebuie sa ne tratam cu respect contribuabilii. Este o mentalitate care trebuie modificata, chiar daca nu se poate face de azi pe maine. Trebuie sa existe un inceput.

Am intentia sa revin la organizarea unor seminarii la care contribuabilii sa participe. Aceste seminarii vor avea ca scop prezentarea de catre reprezentantii Directiei Finantelor Publice Constanta a legislatiei din domeniu, dar si dezbateri care vor urmari preintampinarea unor erori de aplicare a acesteia.

Trebuie sa cream un parteneriat intre noi, ca reprezentanti ai statului si contribuabili“.

Pe linia activitatii de control, a colectarii impozitelor si taxelor, acestea vor continua, pe aceeasi linie de parteneriat, poate si pentru a schimba imaginea de „vanator de greseli“ pe care institutia se pare ca o are.

„Tot in acest sens, voi proceda numai in temeiul legii, astfel incat sa nu tratez diferentiat micii si marii datornici, intrucat legea este aceeasi pentru toata lumea“, a adaugat Vasilica Mihai.

Una dintre prioritatile noului director este schimbarea actualului sediu al Directiei Finantelor Publice Constanta, mai ales ca, incepand cu luna februarie a acestui an, institutiile Garzii Financiare si a Directiei Vamale vor intra in subordinea institutiei pe care o coordoneaza.

„Am primit unele asigurari din partea ministerului si am incredere ca acestea se vor si materializa. Trebuie sa refacem imaginea care exista in randul contribuabililor, astfel incat acestia sa nu mai priveasca organele de control ca pe niste vanatori de nereguli, ci ca indrumatori catre calea cea dreapta“.

In paralel, va fi imbunatatit si site-ul web al institutiei, care va fi actualizat permanent si care va prezenta si raspunsuri la eventuale intrebari ale cetatenilor.