Escrocheria Prodaliment continua sub patronajul SC Romarta, a firmelor-satelit din paradisul fiscal din Cipru si sub atenta “veghere” a unor instante de judecata! Zeci de gestionari din Maramures au fost furati “pe fata”, iar dosarul Prodaliment a ajuns la Strasbourg, ca ultima speranta a unei judecati drepte.

Cazul se interfereaza si cu numele lui Costin Georgescu, fost sef al SRI si ambasador al Romaniei in Cipru.

Lovitura de teatru in cazul “Prodaliment”! Costin Georgescu, fost sef al SRI si ambasador al Romanei in Cipru, este legat de aceasta escrocherie care a ajuns la CEDO cu un “otgon”: L. Barbulescu, directorul SC Romarta. Personajul este...

fiica fostului sef SRI! Uimitoarea ilegalitate pusa la cale in laboratorul Prodaliment de “luminatele minti” ale maharilor societatii si instrumentata de o judecatoare “impartiala” se interfereaza cu doua nume grele ale politicii romanesti: Costin Georgescu si Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei din guvernarea PSD.

Prodaliment este una dintre cele mai importante societatii comerciale din Maramures, macar prin prisma faptului ca inainte de 1990 detinea spatiile comerciale din alimentatia publica. “Zestrea” socialista a starnit tentatia unui grup suspect care, bazandu-se pe protectia unor inalti demnitari, a reusit sa escrocheze zeci de comercianti.

Comerciantii si-au achizitionat spatiile prin sistemul platii in leasing, iar dupa ce le-au achitat integral au fost deposedati definitiv, fara a fi macar recompensati pentru investitiile facute! Revenim cu punctele cheie ale acestui incredibil caz, unul pentru care, dupa publicarea articolelor, cativa ziaristi din Romania au fost nevoiti sa paraseasca ziarele la care lucrau.

Remember

Inainte de ’90, Prodaliment detinea in Maramures aproximativ 160 de spatii comerciale. Dupa ’90, fostii gestionari ai magazinelor au preluat spatiile respective sub forma unui contract de locatie de gestiune, continuand sa functioneze si sa-si dezvolte magazinele prin investitii uriase.

In 1998, s-a pus problema privatizarii societatii, iar in sedintele Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) s-a decis ca spatiile sa fie instrainate gestionarilor, sub forma contractelor de leasig, urmand ca dupa achitarea ratelor sa se incheie si contractele de vanzare-cumparare pentru ca spatiile sa devina proprietatea acestora.

Primavara anului 1998 a fost marcata de doua intruniri AGA (in 28 martie si 10 aprilie), in urma carora actionarii au decis in unanimitate incheierea contractelor de leasing.

“Dirijorul” Siminel

Prin metode abile, subtilitati financiare si capital pe masura, firma Broadhurst (presedinte Andrei Siminel) a reusit acapararea majoritatii actiunilor Prodaliment. In spatele actiunii s-au aflat “satelitii” Lindsell Investement (parte a Fondului de investitii Lindesell Enterprises Ltd.

) si United Capitals (dirijate de acelasi Siminel – asupra caruia vom reveni, curand), de la care Broadhurst a cumparat actiunile, devenind actionar majoritar si transformand Prodaliment in Romarta SA. Totul a continuat sa functioneze pana in 16 aprilie 2003, cand gestionarii au achitat ultima rata.

Apoi a urmat lovitura de gratie: conducerea Romarta a refuzat recunoasterea contractelor si a deciziei AGA si a solicitat in instanta anularea contractelor de leasing! Au inceput procesele. Rand pe rand, toate instantele, au dat castig de cauza gestionarilor, sentinta Inaltei Curti de Casatie fiind irevocabila.

Totusi, Romarta s-a agatat de cateva subtilitati juridice si a reusit redeschiderea proceselor! S-au stramutat procesele la Craiova (veti vedea de ce) si a inceput nebunia. Mariana Carstocea (vicepresedinte al Curtii de Apel Craiova) a dat doua sentinte diametral opuse.

Dupa ce in prima faza a respins contestatia in anulare a SC Romarta (pentru lipsa calitatii procesuale), in faza a doua a admis cererea! Nu e lipsit de importanta sa precizam ca judecatoarea respectiva este nepoata fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu.

De atunci incolo, toate instantele au dat castig de cauza firmei Romarta, gestionarii, cu banii dati si investitii in spatii care depasesc valoarea magazinelor, urmand sa paraseasca spatiile. Unii au fost chiar evacuati, pe rolul instantelor din Maramures si Oradea fiind mai multe procese in acest sens. Dar cine se afla in spatele afacerii?

SRI-zarea

“Din surse oficiale si neoficiale, precum si din datele obtinute prin intermediul Internet-ului am aflat ca intre Costin Georgescu, fostul sef al SRI, si Romarta exista o legatura. L. Barbulescu, directorul Romarta, este… fiica sa! Iar omul de legatura la Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi vicepresedintele acesteia, Luiza Popescu (vecina cu familiei Georgescu, in Bucuresti).

Pe de alta parte, Stefan Ciontu, presedintele Curtii de Apel Craiova, fost presedinte al Judecatoriei Strehaia, este foarte bun prieten cu ex-ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, a carei nepoata, Mariana Carstocea, este vicepresedintele Curtii de Apel Craiova.

Iar la Strehaia, am inteles ca a ramas in functia de presedinte ginerele lui Ciontu, nimeni altul decat fiul fostului presedinte al Curtii de Apel Cluj, Gheorghe Buta”, se afirma in memoriul pe care gestionarii l-au inaintat presedintelui Traian Basescu. Sunt de notorietate afacerile dezvoltate prin intermediul unor firme din paradisul fiscal cipriot de alte cadre de nadejde ale SRI si SIE.

Amintim de Victor Marcu, general in rezerva, cadru activ al fostei Securitati, sef de sector al Centrului de Informatii Externe, fost prim adjunct al directorului SRI Virgil Magureanu.

Legaturile cu mafia araba, coordonarea oculta a afacerilor dubioase ale Marcons&Co (prin fiica sa, Anca Steliana Marcu) sau punctul vamal din centrul Capitalei nu l-au impiedicat sa devina subsecretar de Stat in Ministerul Privatizarii.

Sau de cazul generalului Constantin Rotaru, fost colonel de securitate si adjunct al directorului SIE, implicat in dirijarea si protectia societatii Crescent (cu sediul in Cipru).

Pornind de la aceste precedente, Georgescu, care in 2001 a primit drept cadou pentru ziua sa de nastere postul de ambasador al Romaniei in Cipru (tara in care pana atunci aveam doar un consul!), nu putea fi strain de reteaua instrumentata de multi-presedintele Siminel (toate “firmele sale” au sediul in Cipru).

Singura speranta a gestionarilor este conducerea de la Bucuresti, de la care asteapta sa puna capat abuzurilor instantelor de judecata. In plus, cauza lor a fost preluata de CEDO, de unde au primit confirmarea ca dosarul e pe rolul instantei. Vom reveni.

Cine este Costin Georgescu?

Nascut pe 22 februarie 1942, a absolvit Facultatea de Constructii Hidrotehnice. Dupa ’90 a fost director de dezvoltare la societatea “R” SA si membru PNL. In octombrie ’96 a fost ales deputat de Alba pe listele CDR.

A fost numit vicepresedinte al Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor, pana in 26 mai 1997, cand a fost numit politic in functia de director al SRI. A clacat lamentabil in functie, nereusind reformarea unui serviciu intesat de fosti securisti. Exista suspiciuni ca s-ar fi internat de cateva ori in spital tocmai pentru a nu da socoteala de dezastru.

A fost audiat de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor privind privatizarea Romtelecom, afacerea Polux si situatia de la Sidex. In ianuarie 2005, avertizat ca Mihai Razvan Ungureanu, ministru de Externe, intentioneaza sa-l schimbe din functia de ambasador, si-a prezentat demisia “din motive de sanatate”.