Grija fata de persoanele cu handicap este tot mai pregnanta in ultimul timp. Din acest motiv acestea beneficiaza de anumite drepturi care le faciliteaza o integrare eficienta in societatea actuala.

Adultii cu handicap grav sau accentuat care nu au alte venituri ce provin din salarii sau pensii beneficiaza de o indemnizatie lunara de 1.400.000 lei. Cei care realizeaza venituri, beneficiaza de o suma lunara de 50% respectiv 30% din valoarea aceleiasi indemnizatii.

Adultii nevazatori cu handicap grav sunt beneficiarii unei alocatii sociale lunare de 1.695.000 lei, iar adultilor nevazatori cu handicap accentuat le revine lunar suma de 847.500 lei.

Persoanele cu handicap grav sau reprezentantii acestora au posibilitatea de a opta pentru primirea unei indemnizatii echivalente cu salariul net al asistentului social sau pentru asistent personal.

Au fost inregistrate statistic, pana la data de 16 ianuarie anul curent, la CEMPH-Adulti Braila, 15 expertizari efectuate persoanelor cu handicap neurologic, dintre acestea doar 14 cazuri fiind acceptate. Au mai fost expertizate 34 persoane cu handicap mental, toate acestea primind raspunsuri favorabile.

De asemenea, au existat 24 de expertizari ale persoanelor cu handicap fizic- somatic neexistand nici un caz respins. In ceea ce priveste persoanele cu handicap vizual toate cele 38 expertizari au obtinut de asemenea raspunsuri favorabile.

Adultii cu handicap beneficiaza in prezent de scutire de la plata taxelor vamale privind introducerea in tara, o data la opt ani, a unui autoturism, motocicleta sau motoreta care pot fi uzitate doar de persoane cu handicap accentuat sau grav. Aceleasi persoane au acces gratuit in ceea ce priveste transportul urban sau interurban.

La acesta din urma, exista dreptul de a efectua 12 calatorii dus-intors pe perioada unui an (pentru adultii cu handicap grav) sau sase calatorii dus-intors/an (pentru adultii cu handicap accentuat). Pana la ora actuala, in judetul nostru au fost inregistrate "6300 persoane cu handicap institutionalizate si neinstitutionalizate" a declarat Simona Cimpoae, purtatorul de cuvant al DGASPC.

Incepand cu 1 ianuarie 2005 se acorda bilete de tratament gratuit persoanelor cu handicap de catre Casele Teritoriale de Pensii doar pe baza recomandarilor medicale.