In cadrul conferintei de presa saptamanale organizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Braila, a fost dezbatuta o problema de larg interes si anume drepturile copilului cu handicap. Purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Cimpoae a prezentat integral drepturile acestor copiii precum si ale insotitorilor acestora.

Astfel, in vederea asigurarii integrarii cu sanse egale in viata sociala, copiii cu handicap beneficiaza de o serie de drepturi printre care accesul liber si egal in orice institutie de invatamant obisnuit in raport cu restantul functional si potentialul recuperator, pregatire scolara la domiciliu a copiilor cu handicap nedeplasabil,

alocatie de stat majorata cu 100%, alocatie de intretinere pentru copiii aflati in plasament familial majorata cu 50%, locuri de odihna gratuite in tabere, o data pe an. De asemenea, asistentul personal al copilului cu handicap grav, parintii sau reprezentantii legali ai acestuia pot opta pentru primirea unei indemnizatii lunare.

Printre drepturile de care beneficiaza acesti copii, se numara si asistenta medicala, obtinerea gratuita a protezelor, carjelor, ghetelor ortopedice, carucioarelor, a aparatelor auditive si implanturilor cardiace din fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Pentru copiii cu handicap accentuat precum si asistentii personali ai acestora legea prevede asigurarea gratuitatii transportului urban in limita a sase calatorii dus-intors iar copiii cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea a 12 calatorii dus-intors. Totodata, copiii bolnavi de SIDA beneficiaza de alocatie lunara de hrana (70.000 lei/zi).

Cu privire la drepturile persoanelor care au in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap , Simona Cimpoae, purtator de cuvant al DGASPC, a precizat:

"Aceste persoane beneficiaza de concediul platit pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani, de concedii medicale pentru ingrijirea copiilor cu handicap grav sau accentuat, gratuitate pentru serviciile de cazare si masa in cazul spitalizarii, pe teritoriul Romaniei, scutire de la plata taxelor de abonament pentru persoana detinatoare de aparat radio si TV .

De asemenea, insotitorii acestor copiii au prioritate la instalarea postului telefonic si scutire de plata a abonamentului telefonic cu 100 de impulsuri incluse, precum si costul a 400 impulsuri pentru nevazatori si prioritate la inchirierea, construirea , cumpararea locuintelor din fondul de stat precum si stabilirea chiriei la tariful minim prevazut de lege".