COM(anda) SUPER(iorilor)

Inainte de 1990, multe din spatiile comerciale din judet (peste 250) erau detinute de Prodaliment (pentru comercializarea produselor alimentare) si ICSMI (pentru comercializarea produselor industriale).

Ca un facut, privatizarile celor doua societatii s-au lasat cu un scandal pe masura importantei! La 15 ani de la Revolutie, cele doua societati sunt “macinate” de procese nesfarsite, de interesele unui grup de “initiati” ce au reusit sa puna mana pe spatii comerciale aflate in buricul targului si cele mai bune de prin judet.

Dupa ’90, ICSMI s-a divizat in patru societati comerciale: COM SUPER, COM DINAMIC, Magazinul Universal “MARAMURES” si INDUSTRIAL COM. Un caz aparte il reprezinta COM SUPER, societatea care a ramas cu cele mai multe spatii comerciale.

In 1994, Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si Fondul Proprietatii Private Banat-Crisana (FPP) au scos la vanzare trei pachete cu actiunile societatii (era “perioada de glorie” a privatizarii prin MEBO si prin PAS).

In 1994, potrivit prevederilor legale, cei 164 de salariati ai societatii s-au constituit intr-un PAS (asociatie a salariatilor) si l-au ales drept presedinte si membru in Consiliul de Administratie pe Stefan Gheorghe, fost jurist al societatii. In ’95, salariatii au fost anuntati ca se vor cumpara actiuni (altfel spus, isi vor cumpara societatea la care lucrau).

In graba, fiecare angajat a cotizat cu ce a avut acasa sau a putut face rost. Grosul actiunilor a fost luat de conducerea societatii, ce pregatea actiunea de un an. Dupa cumpararea actiunilor de catre PAS-ul COM SUPER, aceste actiuni au fost transferate actionarilor, care au primit un certificat de actionar. Ulterior, acestia au participat la beneficiile societatii, prin distribuirea de dividende.

La inceput, angajatii societatii nu prea au stiut cu ce se mananca privatizarea, cei multi nefiind informati corect de conducere despre subtilitatile privatizarii. De altfel, majoritatea privatizarilor prin aceasta metoda au ajuns in instanta.

Consiliu ilegal si exclusii

Dupa cumpararea actiunilor a fost ales un alt Consiliu de Administratie (CA) pe un mandat de 4 ani. In mod straniu, acest CA nu a convocat nici o adunare a actionarilor in cei patru ani (pana in 1999)! Conform legii, dupa patru ani de activitate trebuia ales alt CA sau confirmat cel existent. Numai ca la COM SUPER legea a fost doar o anexa la un proces de privatizare ce incepea sa miroase urat.

Asa ca membrii CA s-au facut ca ploua. Aceasta “scapare” duce la concluzia ca din 1999, CA a functionat ilegal. Dupa 2000, nemultumirile salariatilor au inceput sa se faca auzite. Cei care au pus la cale privatizarea au inceput sa acumuleze si actiunile salariatilor (multi salariati le-au vandut membrilor CA).

Cei care credeau ca vor putea sa-si cumpere magazinele in care au lucrat ani intregi (ideea pe care s-a “pedalat” cand s-a pus problema privatizarii) au priceput ca au fost trasi pe sfoara. Si au inceput sa puna intrebari, sa ceara convocarea AGA, luarea de decizii in cunostiinta de cauza. In 18 august 2003, aceste presiuni au dus la convocarea unei sedinte AGA.

Din motive de procedura, sedinta AGA s-a amanat pentru 19 august 2003, cand, in sedinta condusa de Consiliul de Administratie compus din Gheorghe Stefan, Elvira Cosma, Rodica Armas, Pal Flesch si Coman Klara s-a hotarat excluderea a doi membri din asociatie, respectiv Rodica Dobrican si Otilia Lascau.

S-a prezentat un referat cu privire la unele asa-zise abateri comise de cele doua asociate si actionare (impreuna au 5% din totalul actiunilor), intocmit de Gheorghe Stefan, astfel ca Dobrican si Lascau si-au pierdut calitatea de asociati si membri PAS.

Ulterior, in 9 septembrie, in urmatoarea sedinta AGA, s-a hotarat dizolvarea asociatiei si repartizarea actiunilor fostilor membri (Dobrican si Lascau) celorlalti actionari.

Astfel, in registrul actionarilor au fost radiate cele doua nume, ceea ce a facut ca Dobrican si Lascau sa nu poata dispune de certificatul de actionar, fiind lipsite de dreptul la dividende si la vot in cadrul AGA societatii si neputand vinde actiunile lor altor persoane pentru a-si recupera banii.

Start la procese

Initial, la COM SUPER au fost 164 de actionari, cu timpul numarul acestora s-a restrans. Divergentele intre actionarii ramasi au inceput in 2001 pe fondul unor probleme de administrare a PAS. Un grup de 25 de asociati a decis ca i se cuvine mai mult si a inceput sicanarea celor care nu erau in gratiile lui. Totul a culminat cu excluderea celor doua actionare si asociate in acelasi timp.

Referatul la adresa lor a fost intocmit de Gheorghe Stefan si “binecuvantat” de Rodica Armas, Elvira Cosma si Klara Coman, inducand in acest fel in eroare membrii AGA, care au votat in consecinta. Aceste serii de ilegalitati nu au ramas fara urmari. Cele doua actionare “radiate” dupa interesul unui grup au deschis mai multe procese pentru a dovedi ca la COM SUPER s-a lucrat in dispretul legii.

In primul rand, actele emise de consiliul de administratie dupa 1999 sunt ilegale, deoarece CA functiona ilegal. Fiind supuse nulitatii absolute, instanta de judecata a anulat hotararile AGA, convocata ilegal si care a emis acte fara nici un suport juridic. Apoi, hotararea de excludere a celor doua salariate putea fi atacata in instanta in termen de 30 de zile.

Dar Consiliul de Administratie nu a asteptat scurgerea acestui termen si a comis o noua ilegalitate, repartizand actiunile celor doua catre ceilalti asociati (fapt care nu era prevazut nici in statutul asociatiei si nici in cel al COM SUPER), dupa trei saptamani. Astfel ca in noua lista a actionarilor, Lascau si Dobrican nu mai apar.

Numai ca excluderea din asociatie nu are nici o legatura cu calitatea de actionar, nici un actionar nefiind obligat sa fie si asociat. Deci excluderea celor doua din cadrul actionarilor este o crasa ilegalitate. Lascau si Dobrican au inceput o serie de procese pentru recuperarea prejudiciului si au depus plangere penala impotriva vinovatilor.

In luna decembrie 2004, Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures a trimis in judecata patru asociati, pentru aducerea unui prejudiciu de 14,1 miliarde lei in dreptul lui Otilia Lascau si 8,2 miliarde lei pentru Rodica Dobrican. Principalul vinovat a fost considerat Gheorghe Stefan, care intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de fals intelectual, inselaciune si delapidare.

Iar Elvira Cozma, Rodica Armas si Coman Klara, in calitate de membre ale Consiliului de Administratie si actionare, se fac vinovate de comiterea infractiunilor de complicitate la inselaciune si delapidare.

Alaturi de acestea a fost cercetat si Pal Flesch, in calitate de membru al Consiliului de Administratie, dar in dreptul sau s-a retinut ca nu a fost de acord cu hotararea celorlalti si a sustinut ca excluderea celor doua nu este justa. In final, a fost scos de sub urmarire penala.

In ceea ce-l priveste pe Pal Flesch si restul povestii, vom reveni cu elemente socante pentru cei care ancheteaza cazul.

Avocat si cercetat penal!?

Gheorghe Stefan s-a nascut in Somcuta Mare, iar in prezent are domiciliul in Baia Mare. Are 51 de ani si a studiat Dreptul. A fost timp de mai multi ani juristul de casa al ICSMI, iar dupa privatizarea societatii a devenit presedintele PAS, presedintele Consiliului de Administratie, asociat si actionar la COM SUPER.

In urma cu cativa ani, Gheorghe Stefan a dat un examen pentru a fi primit in Baroul Avocatilor Maramures, dar a cazut testul. Fiind in relatii apropiate cu decanul Baroului Mures, a “incercat” si acolo acelasi examen, pe care l-a trecut. Nu ne miram. In prezent este avocat si profeseaza in Baia Mare.

Desi trebuia sa instiinteze Baroul Mures de faptul ca este cercetat penal, nu avem informatii ca s-ar fi intamplat asta. Persoanele care au anuntat Baroul Mures de faptul ca Stefan a fost trimis in judecata sunt cele doua victime, Dobrican si Lascau.

Mentionam ca l-am contactat in mai multe randuri pe Stefan, pentru o eventuala intalnire, dar acesta a amanat-o de fiecare data, invocand diferite motive. La fel s-a intamplat si cu Rodica Armas, care a refuzat dialogul cu noi, motivand ca singurul in masura sa ne dea explicatii este Stefan.

ULTIMA ORA: Stefan a vorbit...

Pana la urma, Stefan a acceptat discutia. Declaratia sa constituie un atac dur la adresa celor care au atras atentia asupra matrapazlacurilor de la COM SUPER. “In 1994, directorul Com Super si presedintele PAS era Traian Zaharia si contractele au fost negociate de el. Dupa pensionarea sa, am ajuns eu presedinte PAS. Este o mare confuzie in acest caz.

Noi nu am retras calitatea de actionar, ci pe aceea de asociat. Asta se intampla in august. Ele si-au pierdut actiunile pentru ca, fiind excluse din PAS, nu au beneficiat de acestea la distribuirea actiunilor in luna septembrie. Totul s-a facut conform legii, dupa plata integrala a actiunilor de catre PAS in favoarea fostului FPS, contract scadent in 2005.

Si de ce le-am exclus? Pentru ca fara a cere aprobarea conducerii PAS, au intrat in posesia unor acte aflate in arhiva Politiei (cum ar fi contractele de privatizare, contractele cu bancile) si le-au dat publicitatii, in ziare centrale si locale. Mai mult, au spus despre ele ca sunt false. Ca nu le-am semnat noi si ca am falsificat statutul asociatiei.

In acest fel l-au acuzat si pe notarul Vasile Dragos, alaturi de Maria Morcovescu (vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie) si Maria Kelemen (pe atunci director al Registrului Comertului). In acest dosar avem de a face cu o mare gafa a procurorului. Este o aberatie. Cu tot respectul pentru unii, dar domnul procuror nu cunoaste legea, fiind nevoie sa citeasca dreptul comercial.

Care e mai greu pentru domnul procuror. In plus, exista si abuzuri din partea lucratorilor de politie, care dupa ce ne-au ridicat toate actele societatii, nu ni le-au restituit in totalitate. Dobrican si Lascau fac scandal pentru ca sunt impinse in fata. De exemplu, avocatul lor merge in sedinta de Consiliu Local si sustine anumite treburi legate de spatiile acestea.

O face in calitate de avocat sau de consilier local? Nu zic mai mult. Plec de la prezumtia de nevinovatie. Sa vedeti ce s-a intamplat la evacuarea celor doua. Pentru ca exista o hotarare irevocabila data de Curtea de Apel Cluj. Cele doua nu si-au platit chiria la timp si au fost evacuate din spatii. Cand a venit executorul judecatoresc Bud Robert, Dobrican s-a opus si a luat cutitul.

Executorul nu a mai intervenit si Dobrican a ramas in spatiu inca 2 ani. Iar in ordonanta procurorului se spune ca executorul nu a intervenit pentru ca Dobrican luase cutitul cu scopul de a se sinucide. Tot cele doua au afirmat intr-o sedinta AGA ca la Politie se poate face orice, atata timp cat ai bani.

Despre Pal Flesch nu pot sa spun decat ca mi s-ar parea normal sa fie cu noi, in aceeasi oala”, a declarat Stefan Gheorghe.