Sanatoriul Balnear Mangalia, inchis pe parcursul a mai bine de doua luni, si-a redeschis ieri, 24 ianuarie a.c., portile. „La aceasta data asteptam primii pacienti din tara, urmand ca, in cateva saptamani, sa soseasca si oaspetii de peste granita“, a declarat directorul Sanatoriului Balnear Mangalia, dr. Iordanita Boros.

Clientii sanatoriului vor fi tratati in pavilionul din zona Hotelului „President“, intrucat cel de-al doilea corp de cladire al institutiei va ramane in continuare inchis, pana la 28 februarie a.c..

In perioada in care sanatoriul a fost inchis au fost realizate mai multe lucrari de reparatii si au fost dotate spalatoria si bucataria unitatii.

La Sanatoriul Balnear Mangalia muncesc 248 de persoane, unitatea fiind „compusa“ dintr-o sectie sanatoriala de recuperare, de medicina fizica si balneologie cu 300 de paturi, o sectie de spital cu acelasi profil, cu 50 de paturi, specialistii angajati aici putand trata in ambulatoriu peste 850 de pacienti in fiecare zi.

Pentru tratament sunt folosite ape sulfuroase, clorurate, sodice, mezotermale, aerosoli salini, dar si vestitul namol sapropelnic, extras din Lacul Techirghiol. „De cativa ani facem demersurile necesare pentru a putea utiliza si namolul de turba, din zona lacurilor din Saturn si Venus“, afirma dr. Boros.

„Costurile pentru a extrage si trata acest namol, care este calitativ superior celui de la Techirghiol, sunt insa deosebit de ridicate. In schimb, pentru o tona de namol de Techirghiol platim 50 de euro, iar in conditiile in care folosim lunar cate opt masini a opt tone, pretul este exorbitant“.

Unul dintre proiectele unitatii este montarea de panouri pentru captarea energiei solare si, tinand cont ca Mangalia este orasul „cel mai insorit“ de pe teritoriul Romaniei, acest lucru va aduce sanatoriului o economie substantiala de combustibil.

In prezent, locurile in sanatoriu sunt ocupate atat prin Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale, prin Ministerul Muncii, dar si prin agentiile de turism romanesti si straine.

Zeci de VIP-uri autohtone se trateaza la Mangalia

Cu o traditie de peste 30 de ani in zona de sud-est a Dobrogei, Sanatoriul Balnear Mangalia a devenit celebru cu mult inainte de 1989, in fiecare sezon locurile de cazare din cele doua pavilioane fiind rezervate atat de turistii straini, cat si de pacientii din tara, cu saptamani inainte.

Aici sunt tratate afectiunile tuturor aparatelor organismului uman – locomotorii, ortopedice, neurologice, respiratorii, dermatologice, ginecologice, endocrinologice, digestive etc.

In procesul vindecarii sunt folosite hidrotermoterapia (impachetari cu namol, cu parafina, bai sulfuroase, sarate, de plante), kinetoterapia, hidrokinetoterapia, masajul, electroterapia (cu ajutorul curentilor de joasa, medie si inalta frecventa si a magnetoterapiei), fototerapia (expunerea la ultraviolete si infrarosii, dar si laserterapia), acupunctura, precum si aerosolii.

Tot aici sunt practicate si „impachetarile“ cu gheata, prin metoda crioterapiei. Datorita celebritatii pe care si-a capatat-o de-a lungul celor 30 de ani de activitate, Sanatoriul Balnear Mangalia este frecventat de VIP-uri, majoritatea revenind in fiecare an. „Unul dintre cei mai fideli pacienti ai nostri este actorul Ion Dichiseanu, care vine la Mangalia de ani de zile.

Mai vin la noi Ion Dolanescu, Irina Loghin, Stela Popescu, dar si foarte multi parlamentari si sportivi“, declara Iordanita Boros.

Conducerea Hotelului „Mangalia“ a cazut la pace cu cea a Sanatoriului Balnear

Neintelegerile ivite intre conducerea Sanatoriului Balnear si Hotelul „Mangalia“ se pare ca au ajuns la un final, cel putin in aparenta. Desi directorul unitatii hoteliere, Liviu Scarlat, si-a dorit de cativa ani buni obtinerea bazei de tratament sanatoriale, care se afla la un pas de Hotel „Mangalia“, acest lucru nu a fost cu putinta.

Pacientii tratati la cel de-al doilea pavilion al Sanatoriului Balnear - ce apartine Ministerul Sanatatii- sunt cazati la Hotel „Mangalia“, aflat in subordinea Ministerului Turismului. Hotelul urmeaza sa se redeschida odata cu pavilionul sanatoriului, la inceputul lunii martie.

Cele doua institutii au semnat, pentru 2005, un contract de prestari servicii, astfel ca, pentru o perioada, Hotelul „Mangalia“ va adaposti pacientii sanatoriului, care, la randul sau, va profita de locurile de cazare ale unitatii hoteliere.