Nu mai exista cale de intoarcere. Numarul celor care ii cer presedintelui PNL Bacau Valeriu Gheorghe sa plece devine pe zi ce trece mai mare. Ramas aproape singur, acesta pare sa se fi resemnat. Cere doar sa ramana presedinte pana la Congresul National.

Disparitia sa de la carma partidului provoaca in continuare scurt-circuitari printre liberalii cu sanse sa preia locul ramas vacant.

Curentul de opinie impotriva actualului presedinte al PNL Bacau, Valeriu Gheorghe, devine din ce in ce mai puternic. Aproape toti cei care pana mai ieri ii aranjau scaunul se ridica in sedinte si ii cer in mod categoric demisia.

Petru Placinta, Raducan Ion, Alexandru Mironescu, Ioan Aron Popa, Claudiu Şerban, Petrisor Botezatu sunt cei care nu-l mai vor pe Gheorghe la sefia partidului. Raspunsul celui vizat a fost insa un altul decat cel asteptat: “Nu imi voi da demisia, pentru ca vreau sa-mi duc mandatul pana la capat”.

Deputatul nu a dorit sa comenteze evenimentul in nici un fel: “Ma abtin de la orice comentarii vizavi de astfel de lucruri”.

Senatorul Ioan Aron Popa crede ca primenirea partidului se impunea in mod categoric, dar “Gheorghe trebuie lasat sa-si duca mandatul pana la capat”, aceasta fiind in opinia lui Popa si una dintre motivatiile deputatului privind refuzul de a-si da demisia.

In orice caz, Gheorghe mai are stampila de sef al liberalilor pentru doar vreo luna si jumatate, pana dupa Congresul National al PNL.

Locul lasat vacant, deoarece nu mai exista nici o indoiala ca acesta nu va mai conduce partidul, a provocat, dupa cum era de asteptat, o miscare de glezne pentru impartirea sferelor de influenta.

Negocierile pentru functia “suprema” se poarta in acest moment subtil, adica toti fac ochii mari la vecini sa inteleaga daca si mai ales pe cine se pot baza.

Atragerea a cat mai multi simpatizanti, promisiuni, pacte de non-beligeranta sunt metodele care arata ca apetitul pentru putere este la fel de molipsitor ca si in centrul Londrei.

Cine-i alesul?

Problema apare la succesorat. Primenirea invocata de majoritatea celor din conducerea organizatiei arata un profil de tanar viguros, cu initiativa. Greii partidului, mai ales cei cu parul inspicat, spun aproape la unison ca nu s-au decis pe cine sa sprijine luna viitoare, dar ca in orice caz vor tineri.

“Depinde cine va candida, ca sa ma decid pe cine voi sprijini. Trebuie sa mergem si noi cu acest vant de schimbare, de intinerire. Eu nu voi candida, pentru ca am o varsta si este timpul altora. Vrem ca parul nostru alb sa se asocieze cu forta si entuziasmul celor tineri”, considera Petru Placinta.

La aceeasi parere se raliaza si Raducan Ion care, desi nu vrea sa intre in amanunte privind restructurarea formatiunii politice bacauane, face totusi cateva precizari: “Eu nu voi candida. Nu, in mod categoric. Ne vom indrepta catre cei tineri”.

Cine ar fi insa acesti tineri pe care toata lumea ii vrea? Primul pe lista este cu siguranta primarul Romeo Stavarache. Corespunde profilului invocat de penitenti. La capitolul sustinere are bile albe, atat pe plan local, cat si la centru. Loco a mai castigat cateva voturi din tabara celor care s-au dezis de Gheorghe.

Stavarache ar putea intra in cursa cu alti doi contracandidati. Unul dintre ei, Alexandru Mironescu, fost prefect de Bacau, si-a declarat deja dorinta de a-i urma lui Gheorghe la sefia partidului.

“Mi-am declarat intentiile doar in mod formal, pentru ca deocamdata nu m-am inscris in mod oficial, dar voi face acest lucru dupa Congresul din luna februarie”. Mironescu crede ca izolarea lui Gheorghe nu este intamplatoare si ca “pana si cei care il sustineau si-au dat seama ca este nevoie de o schimbare”.

In sprijinul sau, vicepresedintele liberal invoca faptul ca este membru fondator al organizatiei si ca prestatia sa este destul de cunoscuta, pentru aceasta nemaiavand nevoie de un lobby agresiv.

In alta ordine de idei, fostul prefect declara ca il respecta pe primarul Romeo Stavarache si, chiar daca vor candida pentru aceeasi functie, nu-si va schimba opiniile despre invingatorul lui Sechelariu. In ecuatie a mai fost vehiculat si un alt nume de liberal cu greutate.

Ioan Chiriac, fost candidat la functia de prefect, nu a dorit insa sa comenteze acest aspect, precizand ca “Nu mi-am anuntat candidatura”. Chiriac ramane pana la urma marele perdant al jocurilor de culise din PNL Bacau.

Dupa ce a fost obligat sa renunte la o pozitie eligibila pe lista Camerei Deputatilor in favoarea lui Palar, a mai luat o teapa cu Prefectura. Trebuie spus ca jocul practicat de liberali nu a fost unul corect in momentul in care, desi se votase in proportie covarsitoare pentru Chiriac, fotoliul de prefect a revenit lui Berca.

Datele l-ar putea ajuta pe acesta sa primeasca, compensativ, o functie de conducere. Deocamdata, PNL Bacau este condus in mod statutar, are un sef care intra pe usa pe care scrie presedinte. O usa care s-a inchis.