Autoritatile sanitare iesene au fost bagate in ceata de prevederile unui act normativ. Dupa ce a aprobat gratierea lui Cozma, in ultima sedinta de guvern din timpul mandatului, premierul Adrian Nastase a mai semnat un document in necunostinta de cauza.

De cativa ani, Directia de Sanatate Publica Iasi si Agentia pentru Protectia Mediului Iasi incearca sa obtina o finantare guvernamentala in vederea construirii unui incinerator de deseuri medicale, care sa functioneze la standarde europene. Tocmai cand credeau ca problema a fost uitata de autoritatile de la Bucuresti, angajatii DSP Iasi au avut parte de o surpriza de proportii. Prin Hotararea nr.

2426, din 21 decembrie 2005, Guvernul Nastase a aprobat implementarea proiectului "Neutralizarea deseurilor periculoase rezultate din activitatile unitatilor sanitare din zona Moldova", proiect care prevedea construirea unei statii de distrugere a materialelor sanitare la Iasi. Textul hotararii mai preciza ca "pentru sustinerea si implementarea proiectului (...

) se aloca nerambursabil suma de 36,5 miliarde de lei din Fondul pentru mediu". Desi decizia Executivului ar fi trebuit sa-i bucure pe reprezentatii DSP, aceasta nu a facut altceva decat sa-i deruteze. Banii atat de mult asteptati erau destinati "Spitalului Municipal Iasi". Nici una din cele 14 unitati sanitare din judet nu este inregistrata sub aceasta denumire.

Bani pentru un spital fantoma

In urma gafei comise de fostul Guvern, Iasul a pierdut cele 36,5 miliarde alocate prin hotarare. Textul actului normativ prevedea ca banii sa fie incasati de "Spitalul Municipal Iasi", dar, pentru ca autoritatile locale nu au reusit sa "identifice" unitatea respectiva, fondurile au fost redistribuite.

Gafa Guvernului Nastase este cu atat mai putin justificata cu cat hotararea este contrasemnata si de Ovidiu Branzan care, in calitate de Ministru al Sanatatii, ar fi trebuit sa stie ca Iasul nu are un spital municipal. "Am facut mai multe demersuri pentru a obtine o finantare pentru incinerator. Cei de la Bucuresti nu ne-au consultat decat dupa ce au luat decizia respectiva.

Asa se explica si greseala comisa. Din datele pe care le detin, am inteles ca noul executiv a schimbat deja vechea hotarare si ca banii vor fi reorientati spre Spitalul Judetean "Sf. Spiridon". Cred ca cele 36,5 miliarde ne vor ajunge pentru a construi un incinerator, fiind insuficienti pentru o statie de neutralizare a deseurilor.

In prezent, asteptam noi directive de la Bucuresti, pentru a vedea ce avem de facut", a declarat dr. Stefan Georgescu, directorul DSP Iasi. Asadar, ultima balbaiala a Guvernului Nastase a costat Iasul aproape 37 de miliarde de lei.

Sorina CIOBANU