Pana nu de mult a fi consilier local echivala cu a fi prieten de familie si partener de afaceri cu primarul. De la o vreme insa prieteniile s-au mai rarit, tot mai multi consilieri, deveniti constienti de obligatiile pe care le au fata de comunitatea care i-a ales, nemaifiind dispusi sa accepte hotararile, uneori aberante, ale primarilor ca fiind litera de lege.

Este un semn ca democratia adevarata isi intra in drepturi si ca au realizat ca ceea ce fac, bun sau rau, se rasfrange asupra reputatiei si carierei lor ulterioare.

Nu e mai putin adevarat ca unii se comporta astfel deoarece interesele lor sunt altele dar ne place sa credem ca majoritatea sunt nemultumiti si chiar indignati ca activitatea primariilor este deseori potrivnica sperantelor celor pe care ii reprezinta.

Valeriu Muresan, primarul comunei Mihail Kogalniceanu, este unul dintre cei pe care valul succesului l-a purtat pe carari de neinteles de catre o minte rationala. Pripasit pe meleaguri dobrogene din zona Turdei, ca pilot de MIG-uri, Muresan a reusit sa castige alegerile din vara pe lista si pe banii PSD-ului. Imbatat de aburii victoriei si convins ca greul a trecut, omul nostru s-a pus pe treaba.

Din nefericire insa pentru locuitorii din Mihail Kogalniceanu nu cea pentru care a fost votat. Prima sa initiativa a fost de a angaja 50 de persoane in plus, fara concurs si pe o organigrama neaprobata de Consiliul Local si nici de Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Printre cei proaspat numiti se numara, Adela Mihalcea, angajata ca sef contabil, finul presedintelui Consiliului Judetean, George Ciocoiu, impreuna cu Georgiana Soare, un avocat platit cu peste 30.000.000 lei pe luna, in conditiile in care primaria mai are doi juristi, si nepotii consilierilor locali PSD, Piti Costel si Caiali Demirel.

Asa se face ca s-a ajuns ca unei populatii de cateva mii de locuitori sa-i revina 10 agenti fiscali sau 8 inspectori de urbanism. E de la sine inteles ca toti au sporuri salariale de pana la 100%, telefoane mobile, al caror abonament este platit de primarie, si deconturi de benzina pentru cei care fac naveta din Constanta.

Fara numar, sa traiasca...

Si cum, in ciuda sesizarilor primite, organele de control s-au dat lovite, Muresan si-a continuat imperturbabil operatiunile de gherila. Mare iubitor de natura, probabil moarta, a dispus taierea copacilor din comuna si toaletarea celor cativa ramasi.

O firma din Constanta, apropiata partidului sau de adoptie, i-a satisfacut placerea, contra fabuloasei sume de 2 miliarde lei, 18 milioane pentru fiecare copac. Si ca nu cumva sa se gaseasca vreun carcotas cu chef de numarat, gropile au fost rapid acoperite, iar trunchiurile copacilor au ajuns o parte in curtea socrului sau, Gache Ion, iar o alta parte in depozitul de lemne al lui Caiali Demirel.

Deasemenea, din dragoste pentru copiii pe care, data fiind profesia nefavorabila sistemului reproducator, nu-i are, a dispus plata a altor 2 miliarde pe repararea ”impozantei” cladiri formate din 2 camarute si o baie a gradinitei Piticot.

Voci chiar din anturajul sau declara ca de fapt marea operatiune a constat in revopsirea vechii tigle si ca o mare cantitate de materiale a fost depozitata la marginea padurii langa care se va ridica vila primarului-pilot.

Astfel, 7 miliarde lei vor pleca catre, firma Luxten pe iluminatul stradal, suma in care ce-i drept, intra si contravaloarea pavoazarii comunei pentru sarbatorile recent incheiate, iar un alt miliard a fost deja acontat pentru 2 CIFE de ciment necesare amenajarii unei parcari complet inutile.

Ziua Recoltei aduce o buna „productie” primarului

Dovedindu-se mare suporter al echipei locale de fotbal, a alocat 2 miliarde lei pentru cumpararea scaunelor casate de la Teatrul de Vara din Mamaia, scaune care vor fi montate in tribunele stadionului din Kogalniceanu.

Se pare insa ca de aceasta data consilierii locali nu au apreciat gestul la justa sa valoare, blocand tranzactia, ceea ce a dus la crize de furie din partea lui Muresan, disperat ca va cadea de neserios in ochii partenerilor de afaceri din PSD.

Printre cei care s-au „bucurat” de atentia primarului, nota aparte face fostul viceprimar si actual consilier Dumitru Gartu, care le multumeste tuturor sfintilor ca a scapat doar cu amenintari si doua suturi in posterior.

Valeriu Muresan mai este acuzat si de pierderea a 2,1 miliarde lei, cat a costat intocmirea studiilor de fezabilitate pentru planul de dezvoltare urbana, o alta firma aratandu-se dispusa sa faca aceleasi acte cu a zecea parte din suma.

Alte zeci de milioane au fost cheltuite pentru sarbatorirea Zilei Recoltei, in fond improvizarea unei scene pe care au defilat doi porci si trei gaini, si asta desi agentii economici din localitate au fost obligati sa cotizeze la eveniment.

Iosefini din Kogalniceanu

Si de parca aceste cheltuieli halucinante n-ar fi fost de ajuns, consilierii opozitiei il invinuiesc pe pesedist de disparitia efectiva a 4 miliarde lei, suma justificata hilar de Muresan prin agrafele de birou in valoare de 300 milioane lei, prosoapele si hartia igienica in 3 pliuri de 500 milioane.

„Pur si simplu banii s-au volatizat, iar accesul la verificarea documentelor justificatoare ne este sistematic respins”, se plang acestia. Ba mai mult, incantat de propriul geniu, Muresan sponsorizeaza cu fonduri de la primarie tiparirea unui ziar cu distributie gratuita, in care sunt imortalizate maretele-i realizari.

Desi aceste abuzuri s-au soldat in majoritatea cazurilor cu dosare de urmarire penala, cheltuitorul primar nu s-a aratat prea impresionat, astfel incat sarbatorile de iarna l-au prins in muntii Parang, alaturi de Ciocoiu. „Intre 24 decembrie si 3 ianuarie, primaria a fost inchisa, desi oamenii au probleme si in aceasta perioada”, se revolta consilierul Ion Gunea.

Iar in tot acest timp, localitatea Mihail Kogalniceanu se afunda in mizerie si se prabuseste in coruptie la fel cum se prabusesc Mig-urile 21, din care Valeriu Muresan survola comuna pe care avea sa o ruineze.