Sedinta a inceput cu adoptarea hotararii privind constituirea comitetului tehnic judetean pentru descentralizare, menit a efectua analize de impact si propuneri cu privire la descentralizarea anumitor competente si a participa la negocierile directe privind transferul de competente si responsabilitati de la nivel central la nivel local.

Acesta ii va avea in componenta pe actualii conducatori ai consiliului, Lokodi Edita Emöke, Alexandru Petru Fratean si Emil Groza.

Emotiile debutantului

Pentru liberalul Ioan Tosa, cel care a fost desemnat sa-l inlocuiasca in functia de consilier judetean pe senatorul Mihai Antonie, momentul depunerii juramantului a fost unul extrem de emotionant. Unii s-au intrebat daca stie sa citeasca, insa, pana la urma, a reusit sa duca la capat "complicata procedura".

A beneficiat si de incurajarile presedintei Lokodi, care a marturisit ca la inceput si ea avut emotii, insa acum este foarte greu de combatut. S-a trecut apoi la adoptarea hotararii privind infiintarea Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Mures.

In privinta celui care sa fie numit director pana la organizarea unui concurs de ocupare a acesteia, s-au iscat discutii aprinse. Cel mai deranjat de faptul ca s-a luat in calcul numirea unui director cu delegatie care are studiile superioare in curs de completare (Alexandru Bocica), a fost Szalkay Iosif.

"Am auzit ca acum se va scurta perioada de studii la trei ani, ca se pot face mai multi ani intr-unul. Cine stie, poate pana la data concursului isi va putea termina si dansul studiile si va putea sa participe la concurs", a spus vadit nemultumit consilierul UDMR.

Pana la urma, consilierii au aprobat infiintarea ca institutie publica a respectivei directii, in subordinea Consiliului Judetean Mures, urmand ca sediul acesteia sa fie pe strada Calarasilor. Imobilul a fost cedat printr-o alta hotarare a CJ Consiliului Local Targu Mures, pentru a economisi banii folositi pentru cheltuielile administrative.

Avand in vedere ca pana acum erau ocupate 9 functii din cele 11 disponibile, ceea ce ducea la functionarea in conditii necorespunzatoare, directia a fost infiintata cu un numar de 37 de posturi. Si pentru ca scaunul de director este unul singur, pana la urma a fost ales interimar Ioan Ilies.

Scopul directiei va fi de a reglementa activitatea de evidenta a persoanelor dar si eliberarea documentelor in sistem de ghiseu unic si va avea printre atributiile principale furnizarea, in cadrul Sistemului national informatic de evidenta a populatiei, a datelor necesare pentru actualizarea Registrului permanent de evidenta a populatiei sau asigurarea eliberarii

certificatelor de stare civila, a cartilor de identitate si a cartilor de alegator.

Reabilitarea drumurilor

La punctul trei al ordinii de zi, consilierii au adoptat acordul de asociere dintre Consiliul Judetean Mures si Consiliul Judetean Alba, in vederea promovarii in comun a proiectului "Reabilitare drum judetean DJ 107 Blaj - Sincel - Lunca Tirnavei - Sona - Jidvei - Sintamarie - Cetatea de Balta - limita judet Mures - Cornesti - Adamus - Tarnaveni (DN14A).

Consiliul Judetean Mures si Consiliul Judetean Alba au decis sa coopereze, in vederea intocmirii in comun a unui proiect ce vizeaza reabilitarea drumului judetean DJ107, pe teritoriul judetului Mures, de la Tirnaveni pana la limita judetului, iar pe teritoriul judetului Alba, in continuare, pana la Blaj. CJ Mures va suporta 4.08% din costul total eligibil.

De asemenea, au mai fost avizate favorabil hotararile ce vizau aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investitiei "Reabilitarea si modernizarea sistemului rutier pe drumul judetean DJ107 limita judet Alba - Adamus - Tirnaveni si DJ107D Adamus - intersectie DN14A (Tirnaveni) si indicatorilor tehnico-economici ai investitiei "Reabilitarea si modernizarea

sistemului rutier pe drumul judetean DJ142C limita judet Sibiu - Coroisanmartin (DJ142).

Rafuiala

Analizand modul in care proiectele de hotarari trec sau nu pe la toate comisiile de specialitate, care ar trebui sa se pronunte in privinta oportunitatii unor hotarari, sau de omitere a unor detalii in materialele trimise consilierilor, presedinta CJ i-a atras atentia secretarului Ioan Toganel, ca va lua masuri daca "materialele nu vor ajunge la toate

comisiile care trebuie sau daca acestea vor fi lacunare".

Apoi din cauza unor informatii aparute intr-un cotidian local, avand la baza discutii din comisia social-culturala, presedinta CJ si-a readus aminte ca, nu-i iubeste foarte tare pe jurnalisti si a sarit peste cal, anuntand ca va lua masuri la limita sau in afara legii, promitand ca va interzice accesul mass-media la sedintele comisiilor de specialitate.

"Constat ca nu se mai poate lucra din cauza presiunii pe care o face presa. Am fost si in strainatate si am constatat ca intr-o institutie intri daca ai o legitimatie sau daca esti invitat. Mi se pare ca se intrece orice limita de bun simt.

Ma inspaimanta modul in care aceste acte ajung in mass media", si-a pornit Lokodi Edita tirada impotriva jurnalistilor. Vrand sa interzica accesul ziaristilor la sedintele comisiilor, Lokodi Edita a mai argumentat: "Comisia este o bucatarie interna a institutiei.

Adica eu, daca stric ciorba, poate vreau sa schimb apa, sa nu mai fie asa acra. Nu se poate asa, aici transparenta inseamna libertinism, nu mai pot lucra asa, trebuie sa ma protejez", a mai spus presedinta CJ.

Reactiile nu au intarziat, secretarul comisiei de agricultura sustinand o atitudine total opusa: "Eu nu pot fi de acord ca presa sa nu poata participa la lucrarile comisiei.

Ziaristii pot participa la noi la comisie, avem nevoie de ei si chiar ii invit sa participe, pentru ca impreuna putem identifica problemele oamenilor ce trebuie rezolvate", a spus Radu Mircea, consilier PUNR. "Mie mi se pare ca unii se supara prea repede si din alte motive decat tema in discutie.

Presa este si trebuie sa fie libera", a sustinut si consilierul Lazar Ladariu. Cu toate acestea, presedinta CJ a tinut sa distruga si mai mult din imaginea institutiei, invitand corespondentul unei agentii nationale de presa sa ia loc printre ziaristi si nu langa consilieri.

"Domnisoara, dumneavoastra tineti alta sedinta? Va rog sa luati loc, nu printre consilieri, langa ziaristi. Mai aveti pana sa ajungeti consilier judetean", a atacat Lokodi Edita Emoke.

Lasand la o parte conduita indoielnica a unor jurnalisti, care ar mai fi absolvit-o de unele pacate, presedinta CJ a comis acceasi greseala de care ii acuza pe jurnalisti, incalcand limitele, atitudine care dauneaza mult mai mult imaginii unei persoane aflate intr-o functie publica atat de importanta, afectand si imaginea institutiei pe care o conduce.

Drumuri si poduri

Consiliul Judetean a mai reusit sa aprobe si programul de ocupare temporara a fortei de munca din randul somerilor, cu un numar minim de 700 locuri de munca pentru anul 2005, trecerea din domeniul public judetean si administrarea Consiliului Judetean Mures in domeniul public al consiliilor locale ale oraselor Ungheni, Miercurea Nirajului, Sarmasu si Sangeorgiu de

Padure a drumurilor judetene si a podurilor aferente si o conventie de colaborare intre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures, Consiliul Local Reghin si Parohia Reformata nr.1 Reghin, care sa duca la creearea unui centru de zi pentru copiii proveniti familii cu probleme.

Finalul a apartinut, insa, tot dezbaterilor asupra rolului presei. "Aici, in aceasta sala, sunt consilier, insa in viata sunt ziarist. Am impresia ca se face din tantar armasar.

Tot ceea ce discutam si facem aici se poate face cu cartile pe fata, de ce sa lasam impresia ca am avea ceva de ascuns? Presa este baza democratiei si, fie ca ne place sau nu, este cea mai mare cucerire postdecemebrista", a mai spus Lazar Ladariu, prins la mijloc intre a fi consilier si ziarist.

Atentionata asupra riscului unui razboi cu mass media, Lokodi Edita a mai dat-o la intors "M-ati inteles gresit. Nu vreau sa facem ceva pe ascuns, dar nici sa am un total discomfort, sa mi se ceara sa formulez opinii fara sa existe un suport, pentru forme care sunt in pregatire.

Rog presa sa respecte confidentialitatea muncii noastre, democratia nu poate insemna presiune", a incercat presedintele CJ sa explice pentru ca apoi s-o scalde si mai rau: "Nu mai pot sa ma plimb pe holuri cu un deputat fara sa fiu filmata sau fotografiata, fara sa-mi fie teama de vreun paparazzi care ma surprinde in

ipostaze stanjenitoare", a spus Lokodi, uitand, probabil, ca este o persoana publica si exagerand stilul presei locale, mult mai putin agresiva decat organele centrale de presa, spre exemplu. Si toate acestea s-au intamplat nu la foarte mult timp dupa ce la instalarea in functie, presedinta CJ a interzis accesul ziaristilor pe usa principala a institutiei.