In baza acesteia se vor calcula impozitele si taxele locale pe care agentul economic le datoreaza pentru anul 2005. Este vorba despre impozitele pe cladiri, terenuri si mijloacele auto. Nedepunerea pana la termenul prevazut initial, respectiv 31 ianuarie a.c., atrage sanctiuni. Amenzile variaza intre cinci si 100 milioane de lei

Daca persoanele fizice beneficiaza de o bonificatie de 10% la plata integrala a obligatiilor fiscale, in conditiile in care impozitele s-au majorat cu 7% comparativ cu anul trecut, situatia sta diferit in cazul persoanelor juridice.

Pentru ca, in cazul acestora, legea nu acorda bonusuri daca isi achita integral darile catre bugetul local. In zonele in care s-a inregistrat o explozie a constructiilor, autoritatile se asteapta sa incaseze sume mai mari la bugetele locale.

Desi reprezentantii directiilor de specialitate se bazeaza pe disciplina agentilor economici, sumele restante nu trebuie neglijate. Mai mult de 10% din impozitul pe cladiri datorat reprezinta restante, asupra carora statul va aplica penalitati si dobanzi de intarziere.

Se asteapta o crestere a veniturilor la bugetele locale si ca urmare a numarului tot mai mare de masini din parcul auto.

Noutati in anul 2005

In Constanta, impozitul pe cladiri s-a redus cu 30% pentru cladirile situate in zonele B, C si D si cu 15% pentru cladirile situate in zona A. Impozitul pe teren s-a redus cu 30% pentru terenurile situate in zonele B, C si D si cu 15% pentru terenurile situate in zona A.

Taxa asupra mijloacelor de transport s-a redus cu 30% pentru autoturismele cu cilindreea de pana la 1500 cm3. Bonificatia se acorda in conditiile platii integrale a datoriilor catre bugetul local, pana la data de 15 martie 2005.

Cuantumul bonificatiei este de 5% si se aplica pentru impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, si ca noutate pentru anul 2005, si pentru taxa asupra mijloacelor de transport.

Amenzi de pana la 100 milioane lei

Potrivit Codului fiscal, persoanele juridice sunt obligate sa-si depuna la termenele prevazute de lege toate declaratiile fiscale. Pentru eventualele cazuri contrare, sanctiunile sunt aspre, actul normativ prevazand amenzi cuprinse intre cinci si 100 milioane lei.

Sanctiunea maxima se aplica insa doar in cazul unei gravitati pe masura. Declaratiile de impunere trebuie depuse de persoanele juridice ori de cate ori intervin modificari.

Astfel, daca agentul economic respectiv isi imbogateste patrimoniul ulterior datei de 31 ianuarie, acesta este obligat ca in termen de 30 de zile de la data achizitiei sa depuna un nou formular.

In acesta se vor prezenta date referitoare la adresa cladirii, valoarea de inventar inregistrata in contabilitate, data de la care este valabila aceasta, precum si aspecte privind data dobandirii cladirii si data ultimei reevaluari.

Declaratia este obligatorie inclusiv pentru acele persoane juridice care detin cladiri scutite de la plata impozitului.

In ceea ce priveste declaratiile de impunere privind stabilirea impozitului pe terenul detinut, acestea se completeaza respectand categoriile prevazute, respectiv teren cu constructii, arabil, pasuni, fanete, vii, livezi etc.