Foarte bine realizate din punct de vedere stiintific, lucrarile nu sunt doar niste materiale auxiliare, asa cum, cu modestie, afirmau autorul si colaboratorii sai, ci reprezinta documente de o importanta nationala. Dupa mai bine de un an de zile de munca asidua, prof.

Virgil Dumitru si-a vazut visul implinit, moment in care a dat la o parte toate problemele si piedicile pe care le-a intampinat si a inchinat un pahar de sampanie cu apropiatii prezenti la eveniment.

Desi a lucrat cu doua mari edituri, nu poate spune ca lucrurile au mers asa cum trebuia, fiind nevoit sa scoata din buzunarul propriu peste sapte-opt milioane lei pentru a-si vedea proiectul dus pana la capat.

Cu toate acestea, este multumit ca cele trei lucrari, Harta fizico-economica si administrativa a judetului Constanta, „Geografia Romaniei - Testare Nationala“ si „Constanta - Ghid turistic al municipiului Constanta si al zonei litorale“, au vazut lumina tiparului si deja prezinta interes.

In ce priveste harta, prof. Virgil Dumitru ne spune ca era mai mult decat necesara, ultima harta realizata pentru judetul nostru aparand in urma cu peste 30 de ani. La elaborarea ghidului turistic, Dumitru a colaborat cu Veronica Mitescu si Marius Lungu.

Ghidul, cartea de vizita a Constantei

Un astfel de ghid nu reprezinta altceva decat cartea de vizita a unei zone geografice si turistice. Cei trei autori au reusit sa prezinte, succint si foarte bine gandit ca si ilustratie, o carte de vizita a Constantei din cele mai vechi timpuri.

Dincolo de toate aspectele importante, adrese si numere de telefon ale tuturor hotelurilor din statiunile litorale, restaurantelor, pizzeriilor si bancilor, ghidul prezinta si cateva rute de mare interes turistic.

Autorii au meritul de a fi prezentat aceste rute, iar cei care vor rasfoi acest ghid si vor fi curiosi sa urmeze informatiile prezentate, vor descoperi adevarata frumusete a acestui taram inegalabil.

Ghidul este deja tradus in engleza si urmeaza a fi tradus in limbile spaniola si germana. La momentul lansarii, se vandusera peste patru mii de exemplare ale ghidului.

Mai multe detalii referitoare la ideea de a elabora acest ghid aflam chiar de la autor: „Dorim sa oferim publicului larg cat mai multe informatii despre realitatile constantene, drept pentru care am elaborat acest ghid.

Cei care vor sa „navigheze“ pe taramurile mirifice ale Pontului Euxin, ca si marele poet Ovidius, vor fi incantati sa constate transformarile miraculoase ale urbei noastre cat si ale zonei litorale, mai ales ale „perlei“ Marii Negre, Mamaia.

Nutrim speranta ca generatia actuala, iubitoare de frumos, nu se va gandi numai la existenta sa efemera, ci si la pastrarea armonioasa a naturii, drept fundament al posibilitatilor de trai pentru urmasii nostri“, prof. Virgil Dumitru.

Veronica Mitescu, coautor, ne spune ca s-a muncit foarte mult la aceste materiale, dar totul s-a realizat cu deosebita placere, astfel ca timpul acordat documentarii si elaborarii acestora a trecut relativ repede. Aceasta ne-a asigurat ca alte astfel de proiecte sunt deja in plan.