Cea mai mare si de altfel singura societate de exploatare si productie a marmurei din tara si printre primele zece din lume, Marmosim, apartinand vicepremierului Adrian Videanu, are succesul asigurat si in viitor.

Si asta pentru ca, singura autoritate de reglemenatre a resurselor minerale, Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale e subordonata guvernului, in timp ce presedintele acestei institutii e numit de catre premier.

Astfel, e lesne de inteles ca membrii Guvernului au acces la informatiile clasificate pe care le detine aceasta autoritate. Odata aflate in mainle oricarei persoane juridice, aceste informatii sunt ca o mina de aur. Se pot cunoaste astfel care sunt perimetrele ce contin resurse de petrol, gaze, marmura sau alte bogatii minerale.

In conditiile in care un vicepremier detine in acelasi timp calitatea de actionar majoritar la singura societate din tara care exploateaza marmura, TITAN MAR-MARMOSIM, ne aflam, cel putin din punct de vedere moral, in fata unei situatii de conflict de interese.

Actualul vicepremier al Guvernului Tariceanu a fost improprietarit, de fostul Guvern PSD, in ultima sa zi de activitate, cu mai multe perimetre pentru exploatarea marmurei in judetul Hunedoara.

Unul dintre cei mai bogati politicieni romani este chiar viceprim-ministrul Adriean Videanu. Potrivit revistei "Capital", el si-a inceput ambele cariere, politica si de afaceri, in acelasi timp.

In politica a intrat in 1990 si, in acelasi an, a pornit, impreuna cu sotia sa, o afacere, care, mai tarziu, avea sa devina cea mai profitabila in domeniul constructiilor, firma sa, "Titan Mar" fiind cea mai importanta din tara in domeniul marmurei.

Adriean Videanu, impreuna cu sotia sa, este actionar, prin Titan Mar, la una dintre cele mai mari companii in exploatarea carierelor de piatra si marmura - Marmosim - firma considerata astazi liderul national in domeniul rocilor ornamentale. Titan Mar detine 94% din actiunile Marmosim.

Investitia in cariera de la Ruschita, 76 milioane de dolari, a facut ca cifra de afaceri a companiei sa creasca substantial. In ultimii doi ani, vanzarile companiei au crescut incontinuu, iar profiturile sunt din ce in ce mai mari. 70% din productie se duce la export.

Cele mai mari cereri de marmura vin din partea Arabiei Saudite, urmata de Japonia, Germania, Italia, Singapore. Anul acesta au primit comenzi importante de marmura pentru una dintre cele mai mari lucrari investitionale din lume.

Vilele de categoria A din Palm Island, insula in forma de palmier care se construieste langa Dubai, in golful arab, vor fi executate cu marmura de Ruschita. Partea de actiuni detinuta de vicepremierul Romaniei la Marmosim valoreaza in prezent peste 30 milioane de dolari, conform revistei Capital.

Datorita functiei pe care o detine in noului Guvern, cea de vice-premier, Videanu a fost obligat, conform prevederilor legislative in vigoare, sa renunte la functia pe care o detinea in cadrul firmei Titanmar-Marmosim.

Astfel, daca pana in prezent Videanu era actionar si administrator al respectivei firme, el a fost nevoit sa renunte la pozitia de administrator. De asemenea, Videanu a anuntat ca administratia Titanmar-Marmosim ar putea fi preluata de catre firma de avocatura "Florea si Asociatii".

Renuntarea la functia de conducere in aceasta societate nu inseamna ca Videanu nu are un interes economic, legitim, la Marmosim, ramanand in continuare actionarul majoritar al societatii.

Ceea ce inseamna ca va folosi toate parghiile legislative si economice, chiar si cele pe care i le confera noul statut politic, pentru garantarea succesului financiar al societatii.

ANRM, in slujba marmurei lui Videanu

Potrivit legii, singura autoritate abilitata sa gestioneze resursele minerale este Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), subordonata politic. Si asta pentru ca, presedintele acestei autoritati, avand rang de ministru de stat, este numit prin decizie de primul ministru al tarii.

De asemenea, ANRM poate concesiona, pe o perioada de timp, diferite perimetre cu resurse petroliere, de marmura, gaze sau apa minerala, spre explotare, diferitelor societati. Este si cazul Marmosim, devenita "proprietara" peste doi munti din Ruschita, judetul Hunedoara, unde, in prezent isi desfasoara activitatea.

Astfel, pentru o perioada de 20 de ani, Marmosim dispune de libertatea de a exploata marmura in aceasta zona, fiind obligata, potrivit legii, sa achite o taxa de reverenta pentru marmura exploatata.

Cota de reverenta, in cazul marmurei, este de 10%, ceea ce inseamna ca din cantitatea totala de marmura pe care societatea vicepremierului Romaniei se angajeaza ca o exploateaza, 10% revine statului.

Veridicitatea cantitatilor de marmura exploatata si trecuta in actele societatii ar trebui verificata, periodic, de catre o comisie de specialitate formata din procurori, reprezentanti ai Garzii Financiare, si nu in ultimul rand, experti ai ANRM.

Cu toate acestea, in ultimii cinci ani, controalele de acest gen au omis Marmosim, conform unor reprezentanti ai ANRM. Motivele ar fi doua.

In primul rand, nu exista specialisti si nici dotarea cu aparatura necesara (topograf, aparatura de supraveghere prin satelit pentru controlul perimetrului) pentru demararea unui control amanuntit in acest sector, al exploatarii marmurei.

In al doilea rand, conform unui reprezentant al ANRM care a dorit sa-si pastreze anonimatul, interesele politice au concurat la eludarea acestei societati de la controlalele de specialitate.

E lesne de inteles, in acest context, aspect confirmat si de reprezentantul ANRM, ca Marmosim exploateaza, dupa bunu-i plac si la turatie maxima cantitatea de marmura dorita din muntii Hunedoarei.

Totodata, exista posibilitatea, aspect "legitim" din punct de vedere financiar, ca intreaga cantitate de marmura exploatata si trecuta in actele contabile ale societatii sa fie cu mult diminuata fata de cea reala.

Si asta din moment ce cantitatea reala exploatata nu este si nici nu poate fi supusa controlului. Rationamentul pentru care intreaga cantitate exploatata nu este, probabil, inventariata, rezida tocmai in redeventa la care s-a angajat Marmosim odata ce a devenit concedentul respectivelor prorietati ale statului.

Altfel spus, daca nimeni nu ii controleaza activitatea, de ce sa dea statului 10% din intreaga productie, cand acest procent poate fi diminuat fara efort, prin trecerea unei cantitati mai mici in acte.

Imperiul Marmosim, cladit pe avutia statului

Titan-Mar Marmosim, singura exploatare de marmura din tara, detine in prezent 11 cariere, in care se exploateaza marmura, calcar, granit, travertin si andezit, intrand astfel in conflict cu legislatia anticoncurentiala din Romania.

Aspect nesemnalat si nesanctionat, pana in prezent de autoritatile statului abilitate, probabil din aceleasi ratiuni de ordin politic. Intre carierele "imperiului", se evidentiaza cele de la Ruschita, cea mai mare rezerva de piatra naturala aflata in exploatare din Romania.

Cele doua cariere Ruschita - Cariera Veche si Cariera Noua- cuprind doi munti, fiind situate la o altitudine de 800 de metri in Muntii Poiana Rusca. Rezerva de marmura a acestor cariere a fost estimata la 1,8 milioane metri cubi.

Ultima rasuflare a guvernului PSD, pentru Videanu

Dar sa ne amintim de ultimele zi "de viata" ale Guvernului PSD.

In ultimele zile ale lunii decembrie, fosta garda de la Palatul Victoria, in frunte cu premierul interimar, Eugen Bejinariu, (intrucat Adrian Nastase isi daduse demisia pentru a nu intra in conflict de interese cu noua functie de presedinte al Camerei Deputatilor) se pregatea de "decolare".

Se puneau la punct ultimele amanunte, semnarea unor Ordonante lastae pe ultima suta de metri, trecerea unor bunuri din prporietatea Guvernului in cea a Camerei Deputatilor si a Senatului s.a.m.d.

Astfel, in ultimele zile de guvernare, asa cum presa vremii relata cu amuzament, fosta garda guvernamentala a luat cam tot ce se putea de prin birouri, de la scaunele, telefoanele, mocheta, si alte ultilitati. Insa nu s-au ferit sa ofere ceva in schimb, protejatilor, mai exact marmura.

Si asta pentru ca, la cele 11 cariere de exploatare a marmurei ale Marmosim se vor mai adauga alte trei, gratie bunavointei fostului Guvern PSD, care, in ultima sa activitate, 28 decembrie 2004, a adoptat o Hotarare privind aprobarea unor licente de concesiune a activitatii miniere de exploatare, incheiate intre ANRM si Marmosim.

Potrivit acestui act normativ, Marmosim poate exploata si zacamintele de marmura in perimetrele Moneasa (localitatea Moneasa), Caprioara (localitatea Savarsin), si de travertin in perimetrul Geoagiu, localitatea Geoagiu, judetul Hunedoara.

Actul normativ a fost semnat de premierul interimar Eugen Bejinariu, ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu si evident presedintele ANRM, Maria Iuliana Stratulat.

Aceasta Hotarare de Guvern e cel putin suspecta daca avem in vedere data emiterii, adica ultima zi de activitate a fostului Guvern, dar si faptul ca societatea beneficiara apartine unui politician care in acele zile se pregatea sa preia conducerea Guvernului, pierdut de PSD in urma alegerilor.

Memoranda ONAC

BOX

HOTARARE nr. 2.459 din 28 decembrie 2004

privind aprobarea unor licente de concesiune a activitatii miniere de exploatare, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Societatea Comerciala "MARMOSIM" - S.A.

EMITENT: GUVERNUL

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 4 din 4 ianuarie 2005

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 13, al art. 21 alin. (1) si al art. 60 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificarile si completarile ulterioare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ART. 1

Se aproba licentele de concesiune a activitatii miniere de exploatare, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Societatea Comerciala "MARMOSIM" - S.A. din orasul Simeria, str. Cuza Voda nr.

24, judetul Hunedoara, in calitate de concesionar, a zacamintelor de marmura in perimetrele Moneasa, localitatea Moneasa, si Caprioara, localitatea Savarsin, si de travertin in perimetrul Geoagiu, localitatea Geoagiu, judetul Hunedoara, prevazute in anexele nr. 1-3*) care fac parte integranta din prezenta hotarare.

___________

*) Anexele nr. 1-3 se comunica Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

ART. 2

Stabilirea si plata taxei anuale de exploatare se fac in conditiile prevazute la art. X din anexele la prezenta hotarare.

ART. 3

Stabilirea si plata redeventei se fac in conditiile prevazute la art. XI din anexele la prezenta hotarare.

ART. 4

Majorarile de intarziere si penalitatile de intarziere, prevazute la art. X pct. 10.1.3 si la art. XI pct. 11.2.4 din anexele la prezenta hotarare, vor fi percepute conform legii fiscale in vigoare, aplicate la cuantumul taxei si redeventei datorate, stabilite la nivelul dobanzilor si penalitatilor de intarziere prevazute la art.

114 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata.

ART. 5

Licentele de concesiune a activitatii miniere de exploatare prevazute la art. 1 intra in vigoare la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

PRIM-MINISTRU INTERIMAR

EUGEN BEJINARIU

Contrasemneaza:

Ministru de stat,

ministrul economiei si comertului,

Dan Ioan Popescu

Ministrul finantelor publice,

Mihai Nicolae Tanasescu

Presedintele Agentiei Nationale

pentru Resurse Minerale,

Maria Iuliana Stratulat

Bucuresti, 28 decembrie 2004.