Magnatul Dinu Patriciu nu se dezminte. Cu trei luni inainte de alegerile generale, acesta si-a facut intrarea in domeniul exploatarilor petroliere din Romania cu concursul Guvernului Nastase si al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANMR), prin concesionarea unui perimetru de 3.000 de kilometri patrati in judetul Satu Mare si 1.

700 de kilometri patrati in judetul Mehedinti.

Afacerea poate fi considerata cel putin suspecta, daca nu ilegala, avand in vedere ca Hotararea de Guvern care il face pe Patriciu stapan peste mai bine de jumatate din suprafata judetului Satu Mare nu precizeaza locatia exacta a perimetrului, suprafata si conditiile de concesionare.

"Cucerirea" lui Patriciu se datoreaza in mare parte ANMR, care i-ar fi furnizat acestuia informatii cu privire la zacamintele de petrol din zonele vizate, in conditiile in care acest tip de date sunt catalogate ca "secrete de stat".

Aceasta dupa ce, cu cativa ani in urma, aceeasi institutie excludea Shell de pe piata romaneasca, sustinand ca „arealele luate in concesiune (de catre Shell, n.r.) pentru explorare s-au dovedit aproape sterile". Precizam ca Shell concesionase, la acel moment, 6.000 de hectare exact in zona Satu Mare.

Afacerile cu petrol nu au culoare politica, afirmatie sustinuta de comportamentul magnatului liberal Dinu Patriciu, care, asa cum am aratat in numeroase editii, are legaturi adanci si oameni de paie in mai toate partidele. Altfel spus, orice formatiune politica ajunge la putere, succesul afacerilor sale ramane garantat.

Asa se face ca, societatea condusa de acesta, Rompetrol, a primit in timpul guvernarii PSD un cadou constand in transformarea datoriilor, cifrata in anul 2003 la 600 de milioane de dolari, in obligatiuni garantate de stat.

Insa, mila guvernului Nastase pentru societatea liberalului Patriciu nu s-a redus doar la Ordonanta de Urgenta la care am facut referire. Cu trei luni inainte de alegeri, acelasi Guvern emite un nou act normativ in baza caruia aproba concesionarea unui perimetru de teren situat in judetul Satu Mare, in suprafata de 3.

000 de kilometri patrati, spre exploatare, societatii Rompetrol. Actul normativ la care facem referire, HG nr.

1335/2004 stipuleaza ca "se aproba acordurile de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele E IV-3 Zegujani si E IV-5 Satu Mare, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in calitate de concedent, si The Rompetrol Group NV, in calitate de concesionar, prevazute in anexele*) care fac

parte integranta din prezenta hotarare". Textul acestui act normativ contine o singura referire la suprafata de teren ce face obiectul concesionarii catre societatea Rompetrol, mai exact E IV-5 Satu Mare. Nu se prevede suprafata acestui teren, nu putem afla nici unde se situeaza exact, dar nici conditiile de concesionare.

Cel mai probabil, aceste informatii au facut obiectul unei anexe, care nu este publicata in Monitorul Oficial, deci nu este un document public.

3.000 de km patrati din Satu Mare, prima palma de pamant cucerita

Cu toate acestea, la cateva zile dupa emiterea respectivului act normativ, in luna august 2004, oficialii Rompetrol se lauda ca vor investi "pana la 9 milioane de dolari in urmatorii trei ani in explorarea si exploatarea a doua perimetre din Romania pentru care societatea a incheiat acorduri de concesiune ANRM.

Cele doua perimetre au suprafete de circa 1.800 kilometri patrati (Zegujani, in sud-vestul Romaniei), respectiv de 3.000 kilometri patrati, "in zona Satu-Mare".

"Perimetrele sunt primele pe care grupul le detine in tara, dar urmeaza sa-si extinda activitatile si in spatiul Caspicii (unde deja este prezenta), in Orientul Apropiat si Africa de Nord", se arata intr-un comunicat al grupului.

Totodata, potrivit reprezentantilor companiei, "blocurile au un potential mai ridicat de gaze naturale, dar studiile efectuate pana in prezent nu exclud nici posibilitatea gasirii unor rezerve comerciale de titei".

Potrivit aceluiasi comunicat de presa, afirmatiile se bazeaza "pe datele ANRM" care "indica un potential situat intre 10 si 50 milioane barili echivalent petrol. Pe "barilul echivalent petrol" se bazeaza metoda de calcul prin care se pot echivala cantitati de titei si gaze naturale.

Pentru ambele perimetre, perioada initiala de explorare este de trei ani. Potrivit oficialilor societatii, acordurile vizeaza lucrari de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera, investitiile anuntate fiind de 6,5 milioane dolari la Satu-Mare.

"Sper sa ajungem rapid la descoperiri comerciale, mizand pe rezerve recuperabile de circa 20 de milioane barili echivalent petrol, in medie pe structura descoperita", declara in pentru Jurnalul National, vicepresedintele Rompetrol, Bogdan Popescu, seful Diviziei Upstream a grupului.

Arhitectul-sef al Satmarului nu stie nimic

Arhitectul sef al judetului Satu Mare, Aurelian Gheorghiu, ne-a declarat ca nu are cunostinta despre perimetrul E IV-5 Satu Mare care face obiectul concesionarii terenului catre Rompetrol, si in calitatea pe care o are, nu a fost informat cu privire la concesionarea unei suprafete catre societatea Rompetrol.

El a sustinut in acelasi timp ca, probabil, perimetrul este situat "undeva in zona Piscolt", mai exact la granita cu judetul Bihor, unde se fac in prezent si alte explotatii, insa de gaz.

"Eu nu stiu de existenta unei suprafete care sa fi fost concesionata acestei societati spre exploatare pentru ca nu ni s-a comunicat nici de la Guvern, nici de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale", a mai spus Gheorghiu.

Pe de alta parte, el a sustinut ca aceasta codare, mai exact E IV-5, apartine Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, invitandu-ne sa luam legatura cu oficialii acestei institutii.

Patriciu, protejat de ANRM

In ciuda anunturilor facute de oficialii societatii privind investitiile pe care urmeaza sa le faca "in zona", ramane nedeslusit misterul perimetrului, unde este situat cu exactitate, in ce localitati, daca e eliberat de sarcini si cui apartine acesta.

Un reprezentant al ANRM, care insa a dorit sa-si protejeze identitatea din cauze lesne de inteles, ne-a oferit un raspuns partial. Potrivit acestuia, in conditiile in care in Hotararea de Guvern mentionata nu se precizeaza cu exactitate suprafata si situatia perimetrului, acest act normativ este lovit de nulitate.

"Aceasta Hotarare a fost semnata si de presedintele ANRM, Maria Iuliana Stratulat, membru PSD si ale carei legaturi cu Rompetrol sunt mai vechi. Eu personal am fost in inspectie de mai multe ori la aceasta societate, dand mai multe amenzi.

Trebuie sa va spun ca aceste amenzi, in domeniul petrolului sunt foarte mari, ridicandu-se la ordinul miliardelor de lei. Iar cand i le-am prezentat d-nei Stratulat, ea m-a intrebat cum imi permit sa ma leg de acestia (cei de la societatea Rompetrol). Si asta pentru ca, acolo, e un mare mafiot pe numele lui Dinu Costache Patriciu protejat de ANRM.

Imi pare rau ca trebuie sa va spun asta", ne-a declarat sursa citata. Totodata, acelasi reprezentant al Agentiei a afirmat ca sefa lui, presedintele ANRM, Maria Iuliana Stratulat, este "nasa lui Dan Ioan Popescu", fost ministru in guvernarea PSD si omul de baza a lui Patriciu.

"Stiu ca s-au facut investigatii in zona. Nu pot sa spun cu certitudine pentru ca studiile sunt secrete de stat, la care probabil acesta a avut acces. Va subliniez ca nu ma mira pentru ca, asa cum am mai spus mie mi s-a interzis categoric sa mai fac controale acolo (la Rompetrol, n.r.)", ne-a mai declarat reprezentantul ANMR.

ANMR se contrazice

Daca, intr-adevar, informatiile privind potentialul zonei transilvanene pentru exploatarea petrolului provin de la ANMR, asa cum sustin oficialii Rompetrol, avem de-a face cu o contradictie cel putin suspecta.

Aceasta intrucat, cu prilejul prospectiunilor realizate in urma cu cativa ani in zona Ardealului (fostul bloc 10 Transilvania si zona Satu Mare) la comanda companiei Shell, aceeasi Agentie Nationala sustinea ca tara este saraca in zacaminte de gaz si petrol.

Din acest motiv, Shell ar fi renuntat la concesiuni importante in aceste zone, adjudecate initial in vederea exploatarii petrolului.

Prospectiunile geologice pentru Shell au fost efectuate de Western Atlas International of Romania (WAIR), actuala WesternGeco, o subsidiara a Western Geophysical Houston, cu sediul in Houston, SUA. Lucrarile efective au fost efectute in subantrepriza de Institutul de Prospectiuni Geofizice si Geologice Bucuresti (IPGG), actualul Prospectiuni S.A.

WAIR a mijlocit prospectiunile efectuate de IPGG pe concesiunile gigantului industriei petroliere AMOCO, dar si ale Shell Exploration BV in Romania. La aceasta data, ambele companii petroliere s-au retras din tara.

Ar putea fi vorba de o coincidenta, mai ales ca AMOCO s-a retras in 2000 numai dupa ce si-a cedat actiunile in domeniu concernului ungar MOL, iar Shell Exploration a plecat dupa ce s-a dovedit ca „arealele luate in concesiune pentru explorare s-au dovedit aproape sterile".

Cel putin asa a sustinut presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Iuliana Stratulat. Shell concesionase practic, la intrarea in tara, cel putin doua areale, unul in fostul bloc geologic 10 Transilvania, si, ulterior, cel din in zona Satu Mare. „Companiile mari nu-si pierd vremea cu zacaminte mici.

La noi petrolul e cat e, zacaminte n-o sa mai descoperim", a declarat, la vremea aceea Stratulat. Altceva a gandit insa Rompetrol, cand a cerut concesionarea celor 3.000 de kilometri patrati in zona Satu Mare.

Shell, eliminat pentru a face loc Rompetrol

Mai multe surse din domeniu, inclusiv unele anchete de presa derulate anterior, au relevat ca hartile ANRM cu caracter confidential au fost fie furate, fie de-a dreptul cumparate de Shell, care a finantat prospectiunile geofizice ale WAIR din 1991-1994.

Potrivit unor dezvaluiri din presa, practica vanzarii secretelor de stat a fost parafata inclusiv la nivel inalt, stare de fapt certificata de cei doi ofiteri ai MApN, Eugen Stavrache si Petru Scanteie, care au vandut informatii considerate secrete de stat firmei Geo Strategies SA din Sibiu.

Geo Strategies se ocupa in principal de cartografiere si date geografice, iar printre clientii sai in Romania se numara, deloc surprinzator, Shell.

In noul context al concesiunii Rompetrol, teoria ca Shell ar fi avut acces la hartile ANMR ramane valabila doar daca documentele respective ar fi indicat ca zonele vizate de compania austriaca sunt sterile, avand in vedere ca Shell a abandonat proiectul. Conditii in care Rompetrol nu ar fi avut de ce sa investeasca in zona.

Cum acest lucru nu s-a intamplat, Rompetrol obtinand concesiuni importante pentru exploatare in zona, ramane o singura explicatie: ANMR (prin societatea de stat Prospectiuni SA care a realizat studiile) a dezinformat Shell, facand loc Rompetrol.

Tandemul Bechtel-Rompetrol foreaza

In urma cu cateva luni, Buna ziua, ARDEAL a dezvaluit, intr-un amplu material, posibilele legaturi dintre traseul Autostrazii Brasov-Bors si prospectiunile realizate in urma cu cativa ani de societatea petroliera Shell, in fostul bloc geologic 10 Transilvania, care cuprinde teritorii din Cluj, Mures si Bistrita, si pe

o suprafata de aproximativ 6.000 de hectare in zona Satu Mare.

Scriam atunci ca contructia Autostrazii „Transilvania" ar putea avea si o alta miza, in afara de fluidizarea traficului din tara inspre UE si invers, si anume „norocul" de a trece prin cel putin doua dintre zonele vizate de prospectiunile comandate de Shell, respectiv judetele Cluj si Mures.

Desi rezultatele acestor prospectiuni constituie secret de stat (adica sunt cunoscute doar statului, guvernantilor, institutiilor de profil cum ar fi Agentia Nationala pentru Resurse Minerale), se pare ca Rompetrol a „mirosit" potentialul zonei Satu Mare.

Daca legatura dintre Bechtel - constructorul Autostrazii Brasov-Bors - si Rompetrol este certa, cele doua companii fiind aliate la lucrarile pentru reconstructia Irakului, se contureaza tot mai mult si legatura dintre societatea lui Dinu Patriciu si autoritatile din domeniul resurselor minerale, detinatoare

ale informatiilor privind zacamintele petroliere. Asta pentru ca este putin probabil ca gigantul Rompetrol sa investeasca, chiar si „doar" 6,5 milioane de euro, intr-o zona „sterila", asa cum s-a grabit sa motiveze Stratulat abandonarea unor astfel de proiecte de catre marile companii petroliere straine.

Vom reveni cu amanunte despre aceste legaturi, intr-o editie viitoare.

Varianta oficiala a retragerii marilor companii petroliere din tara este cantitatea scazuta a zacamintelor.

Amoco, Shell si Elf au fost inlocuite de firme mai mici, respectiv Centaur, Forest Oil, Tullow si Europa Oil&Gas, Sterling Resources, Paladin Resources, Ramco, Pannonian Energy, Regal, Toreador Resources, Amro Gold Oil si GTI, care opereaza in centrul, Sud-Estul si Vestul tarii.

Redeventele incasate de stat pentru petrolul extras de companiile respective oscileaza intre 3 si 13.5 de procente din cantitatea vanduta.

Numai valoarea prospectarilor efectuate in tara de companiile straine se ridica la 400 de milioane de dolari pana la aceasta data, potrivit evidentelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Romania este una dintre putinele tari europene care au rezerve interne de gaz natural, si consuma anual 18 miliarde de metri cubi. Importurile de gaz se mentin la un nivel scazut datorita zacamintelor de gaz din tara, la 30 de procente, in vreme ce Ungaria, de exemplu, importa 80 la suta din consum.

Interesul scazut al investitorilor pentru prospectiunile efectuate pentru Shell Exploration BV este cu atat mai suspect cu cat statisticile DistriGaz arata ca numarul clientilor a crescut cu 30 la suta in ultimii doi ani, iar trend-ul se mentine ascendent datorita investitiilor in distributie.

Hotarare nr. 1.335 din 19 august 2004 privind aprobarea acordurilor de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele E IV-3 Zegujani (Mehedinti, n.r.) si E IV-5 Satu Mare, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si The Rompetrol Group NV

EMITENT: GUVERNUL

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 811 din 2 septembrie 2004

In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata, si al art. 13 alin. (4) din Legea petrolului nr. 134/1995, cu modificarile si completarile ulterioare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare

ART. 1

Se aproba acordurile de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele E IV-3 Zegujani si E IV-5 Satu Mare, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si The Rompetrol Group NV, in calitate de concesionar, prevazute in anexele*) care fac parte integranta din prezenta

hotarare.

ART. 2

Acordurile de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera, aprobate potrivit art. 1, intra in vigoare la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

--------------

*) Anexele se comunica Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:

---------------

p. Ministrul de stat,

ministrul economiei si comertului,

Iulian Iancu,

secretar de stat

Presedintele Agentiei Nationale

pentru Resurse Minerale,

Maria Iuliana Stratulat

Ministrul finantelor publice,

Mihai Nicolae Tanasescu

Bucuresti, 19 august 2004.

Nr. 1.335.