„Stiam ca sora mea se droga si consuma alcool. Pentru ceea ce am facut nu sper ca ma va ierta Dumnezeu“, a declarat Ionut Ceobanu. La aproape unsprezece luni de zile de la teribila sa fapta, Ionut Ceobanu, violatorul si ucigasul propriei sale surori, Ana Maria Ceobanu, a fost supus ieri de catre judecatorii Tribunalului Iasi unui interogatoriu „la singe“, de peste trei ore.

Printre suspine, lacrimi in coltul ochilor si pareri de rau, odiosul criminal a sustinut ca sora sa apucase pe un drum gresit in viata, obisnuind sa-si petreaca timpul liber in compania unor barbati maturi. Mai mult decit atit, Ionut Ceobanu a facut declaratii socante in fata instantei de judecata, sustinind ca Ana Maria obisnuia sa se drogheze si sa bea.

„Nu am surprins-o niciodata pe sora mea drogindu-se. Am aflat, insa, acest lucru de la unchiul meu. Odata am prins-o cind era drogata. Obisnuia sa consume alcool in compania unor barbati maturi. Am refuzat, la un moment dat, eu si fratele meu, sa-i mai oferim bani, dar ea ne-a amenintat ca va abandona scoala daca nu-i mai acordam sprijin financiar.

Atunci cind am coborit impreuna cu ea, in catacombe, mi-am dat seama ca este ametita deoarece m-a lovit cu palma peste fata. La data respectiva si eu eram baut si nu am mai stiut ce fac“, a declarat ieri Ionut Ceobanu.

Avocatul care il reprezinta in justitie, Radu Oana, a cerut instantei efectuarea unui raport de evaluare psiho-sociala a clientului sau, judecatorii hotarind trimiterea unei adrese oficiale catre Serviciul de Reintegrare Sociala si Supraveghere de pe linga Tribunalul Iasi.

Moarta e vinovata

Pe perioada judecatii, presedintele completului de judecata a dat curs doleantei inculpatului de a nu-i mai supune interogatoriilor pe membrii familiei sale, respectiv pe mama, bunica si fratele acestuia. Avocatul Oana a precizat ca Ionut Ceobanu nu a fost de acord cu audierea familiei sale, de teama si de rusine.

In timpul interogatoriului, care a durat mai bine de doua ore, asasinul a mai declarat ca sora sa devenise o tupeista si o rautacioasa. „La un moment dat, a furat din casa 50 de euro si un lant din aur ca sa-si plateasca un avort. Am incercat sa o invat de bine, dar nu m-a bagat in seama. In ziua respectiva am urmarit-o sa vad cu cine se intilneste.

Am intrat impreuna in catacombe, unde a avut loc un schimb de replici, ea negind ca ar fi avut vreo legatura cu vreun baiat. Apoi a inceput sa se dezbrace ca sa-mi demonstreze ca este virgina. Dupa tot ceea ce s-a intimplat, am plecat repede de la catacombe si apoi am plins. Am sunat imediat la numarul 955 si am anuntat ca la Cub se afla o victima.

Nu am avut tupeul sa le spun politistilor adevarul“, a sustinut Ionut Ceobanu. La finalul interogatoriului, instanta i-a mentinut mandatul de arestare preventiva lui Ceobanu si a stabilit un nou termen de judecata, la data de 14 februarie 2005.

Subiect de studiu pentru psihiatri, politisti si magistrati

In dupa amiaza zilei de 18 martie 2004, Ionut Ceobanu si-a sugrumat propria sora, pe Ana Maria, cu ajutorul unui snur de la ghiozdan, abandonindu-si, apoi, victima in agonie, in catacombele de la Cub. Anchetatorilor le-a fost extrem de greu sa stabileasca pas cu pas firul tragicelor evenimente. Ionut Ceobanu le-a declarat anchetatorilor ca totul s-a petrecut foarte repede, pe la ora 18.

00, si ca in jumatate de ora deja isi omorise sora. Apoi a mers si a baut la un bar din apropiere, pentru ca la ora sapte seara avea intilnire cu prietena lui, Cristina. Tot el a afirmat ca Ana Maria l-a dus in catacombe ca sa-i demonstreze ca este virgina.

Procurorul criminalist Vasilii Pretula, cel care a stat mai multe ore fata in fata cu asasinul, a fost de parere ca „tinarul a actionat cu o oarecare doza de sadism, din moment ce a putut sa se stapineasca atit de bine vreme de sapte luni de zile“.