Presiunile politice umfla apele in Politie, iar namolul a ajuns sa fie lins de oportunisti

Am visat urat cateva zile la rand. Acest material va developa cosmarul in care, precum niste fluturi de noapte, sefime din Politia municipiului sau de la judet bajbaie haotic in cautare de sprijin (in special politic) pentru lumina ce le-a luat ochii si mintile: biroul de mare sef.

Pentru ca m-au cutremurat, nu pot sa nu va destainui visele mele, cu tradari, jocuri politice, dusmani ce se impaca pentru telul devenit acum comun, neimpliniti profesional, frustrari, lovituri sub centura, sfori si sforicele trase de puternici ai zilei.

Si cand spun “puternici”, ma refer atat la oameni politici care incearca sa-si arunce o ancora la sefia Politiei, cat si la “grozavi” oameni de afaceri (care pot fi si politicieni), care lucreaza corect sau nu, care au dosare “ingropate” sau nu.

Clipind neincrezator din gene, mi s-a parut ca vad si controversati bastani ai judetului, oameni care in general stau in umbra, adanc interesati de plasarea unui favorit care sa le ofere linistea de care au atata nevoie.

Spre deosebire de alte judete, Maramuresul nu a avut parte de scandaluri economice majore, desi atat presa cat si oamenii de decizie din judet vorbesc (si stiu) de unii lopatari la bani din greu din alcool, lemn, camatarie sau speculatii imobiliare.

Interesele lor economice, in fapt prelungiri ale unui sistem semi-mafiot, se ciocnesc in acest moment cu realitatea de pe teren: inventarea unor sefi de Politie (sau alte structuri de control) care sa poata fi controlabili. Iar cand acest economic negru va bate palma cu politicul, consecintele vor fi catastrofale.

Lista PNL

m-a facut sa sar din pat. Era o dimineata geroasa, linoleumul din bucatarie era mai rece decat laptele la care m-am repezit sa-l beau din frigider. Visasem siluete si-am ajuns, scuturand din cap, sa-i identific. Ioan Isac, sef serviciu prevenirea crimei organizate, un politist care nu crede in ziaristi si nici in eforturile lor.

Reactivat datorita unor actiuni ale comenzii IJP Maramures, readus pe linia de plutire din zona gri in care ajunsese. L-am visat pe Isac muscandu-si memoria si avand contacte cu Ioan Hoban, auto-intitulat si propus ca eminenta cenusie a PNL. Sabau Gigel, loctiitor la municipiu, ajuns pe o lista “liberala”, in prelungirea unor contacte cu alti oameni “de afaceri”.

Nu visez aur, bijuterii, consignatii sau datorii prin Bucuresti, dar ce credeti ca ajung sa visez? Pe Ioan Bratu, ofiter la prevenirea crimei organizate, ajuns din Bucuresti acolo unde se agata harta-n cui, intr-un discret (dar stiut) efort de stergere al potecii de niste urme ce-ar putea exploda.

Si caii se impusca, stiu, dar legaturile cu unu’-altu’ de prin Bucuresti nu se sterg, nu-i asa? Apoi, evident, dansand cu lupii cosmarului, pe Danciu Romeo, sef birou economic, despre care aiurez ca e mai degraba interesat de parfumarea rahatului de la Pensii decat de descifrarea afacerilor lui Sofinet din Sighet, de exemplu. Chiar asa, oare-i cunoaste pe Miclea sau Sofinet?

Lista PD

este de-a dreptul pe “placul” lui Basescu, cand va ajunge saracul sa afle de ea, la cat insista ca are nevoie de ofiteri care sa-si vada doar de meserie. Dar, poate, ajunge si el sa-l viseze pe Maxim Florin, de exemplu, adjunct la municipiu, ca Man sau Achim i-or fi cautand destul prin coarne. Operatiune riscanta, intrucat s-ar putea sa dea de vreun comportament coleric, vreo problema psiho.

Sau casa al carei statut nu este inca suficient de clar, avand in vedere un junghi de proces ce-i sta in coaste si nu-l lasa sa respire suficient de linistit financiaro-profesional.

Se framanta oare matasea cearceafului de la Cotroceni la auzul variantei Tohatan Ioan, sef birou politie judiciara-municipiu, avand in vedere scrasnetul de frane al unor automobile, ca sa nu-l nedreptatesc crezand in afaceri de-a dreptul? Ca doar PD, Man si Achim in special, cred in lucrurile facute cu masura, si nu o sa stea ca niste tantalai sa vada cum se risipeste in fiecare zi Dan Ioan, sef

birou CP. Sau Isac, da, sa nu ne miram, acelasi Isac pe care l-am visat si penelist si jucator la doua capete. Este clar ca o recomandare PD face toti banii, avand in vedere originea sanatoasa politic a actualului jupan de la Interne, Vasile Blaga.

Si atunci, daca as da, curios fiind, de o origine populara comuna a lui Isac, Dan si subprefectul Achim, nu-i asa ce dragalasi ar fi horind ei despre iarba verde de acasa? Si, adormind pe scaunul din bucatarie cu paharul de lapte in poale, am ajuns de l-am visat si pe Pop “Rapidu”, sef birou arme.

Se facea ca se agita pentru un post in cadrul Parchetului, la biroul de investigare a crimei organizate si terorismului, dar i s-a spus “pas”. Pas in doi, oare cu Tohatan, oare cu Maxim? Incurcate caile caschetei si ale recunostintei, dom’le.

Viorica Marincas, pe-un atas,

statea si se uita prin oras. Am crezut ca, visand moto, voi scapa de frisoane. Pana la urma, nu-s frisoanele mele, ci e casca de motociclist cu care o visam carcotind si tesand scenarii diabolice, ca o adevarata adjuncta la judet ce este.

Casca asta a avertizat-o sa reia contactele vechi, din frumoasele zile in care il astepta la aeroport pe domnul ministru Stoica, cu care toc-toc, pupatura-i cu folos. Si tot casca mi-a spus ca familia Marincas, fiind vegetariana, in mod sigur nu poate fi banuita de interventie in cazul porcilor care-si doneaza, la gospodaria Penitenciarului, cate un jambonel, cotletel pentru diverse pachete.

Si nu, nu-i adevarat ca afacerile cu grasuneii se fac exclusiv cu o firma carnoasa-n bani si recunostinta, rautaciosilor! Revenind la tonul didacticist, realitatea este ca Politia trebuie sa devina o institutie de profesionisti, nu campul de batalie al carierelor. Insa, realitatile din Politia maramureseana se stiu prea bine pentru ca tensiunile sa mai fie ascunse sub mocheta groasa.

Se aud icnetele ciomegelor unor delatiuni anonime, neaveniti, nerecunoscatori sau frustrati, care cred ca daca pielea dosurilor a luat-o pe panta politicului vor avea de castigat, se sterg cu buretele vechile dusmanii pentru a se ajunge la debarcarea pe taramul crezut ca-n Rai, se arunca la cos actiunile unor oameni care i-au ajutat profesional.

Voi ajunge sa visez

ca toti sunt victimele sistemului sau ca au luptat in ilegalitate impotriva PSD, si deci li se cuvine obsedanta avansare.

Decat ploconeli prin Hoban sau Man (Anghel e prea pasiv ca sa se bage in razboaie unde nu are toate datele, asa incat o sa ajunga sa fie incalecat), nu mai bine se iau “la mana” dosarele ramase prin dulapuri, sa ajunga sa ne mai spuna si noua de ce sunt protejati alcolisti, camatari sau afaceristi “lemnari”? Dovediti ca va puteti detasa de huidumele cu care va intalniti in clandestinitate, rupeti

lanturile de interese care va leaga de interlopi cu fata de oameni de afaceri si o sa ajung sa cred in Politie. Mai lipseste ca “firma” Viseu, Pascu & Co. sa-l propuna pe Andreica. Ma rog, asta nici ca si gluma nu e buna, sunt eu cinic.

Totusi, de ce nu se baga in jocuri nestiutii? I-a vorbit cineva de bine, de exemplu, pe Grigore Pampa, seful de la municipiu, Ioan Cupsa, adjunctul de la judet, sau Ioan Maries, sef serviciu judiciar de la judet? I-a monitorizat cineva pentru a vedea ca nu-s prezenti in scenarii, nu trag sfori, prea preocupati de ceea ce au cu adevarat de facut ca politisti? Evident ca nu.

N-au focul in mate si nici nu-s disperati sa ajunga, poate ca nu le plac politicienii sau poate ca, tocmai, stiu prea multe despre caracterul si actiunile celor cu care ar trebui sa “negocieze”. Ascultati sforaitul unui om care a vazut multe. Nimeni dintre cei care acum isi doresc cu disperare si au intrat in aceasta mlastina nu vor ajunge la acea lampa: biroul marelui sef.