Ratiunile care au “vaduvit” Sighetu Marmatiei de gaz metan

Amanarea amaratilor!

Despre gazul metan care de vreo cinci ani tot vine spre Sighet, dar nu ajunge nicicand la destinatie, am scris pana ne-a durut mana. In timpul guvernarii PSD povestea s-a aprins ca un foc alimentat cu paie electorale, iar apoi s-a stins, fasaind incet a plictiseala. Dar care au fost ratiunile pentru care firma “de apartament” care a castigat licitatia nu a mai facut lucrarile de distributie?

Madames et messieurs, unde este gazul metan din Sighetu Marmatiei? Raspunsul este: la Calarasi, cuibul odihnitor al baronului pesedist Doru Ioan Taracila.

Acesta, acreditat drept “patron mascat” al firmei BERG Sistem Gaz SA, a castigat licitatia in valoare de 3,5 milioane de euro pentru lucrarile de distributie a gazului din Sighet, o fapta de vitejie petrecuta in toamna lui 2003, cand PSD se afla la apogeu. Dupa castigarea licitatiei, BERG a inchiriat in Sighet un spatiu pentru birouri, si-a pus un banner gigantic si...

nu si-a mai aratat nasul prin Maramures.

“Ratiunea” BERG

De ce s-a mai inscris societatea din Calarasi la licitatie?, va veti intreba. Probabil pentru a pune mana pe banet (actiune conditionata insa de finalizarea lucrarii).

Numai ca in timpul in care BERG castiga “la masa verde” licitatia, sufland-o de sub nasul profesionistilor de la Concordia Cluj, in Calarasi se intamplau urmatoarele: concernul francez Saint Gobain (care desfasoara afaceri in peste 50 de tari – in Romania avand firme in Bucuresti, Satu Mare si Turda) a anuntat ca este dispus sa investeasca 100 de milioane de euro intr-o fabrica de parbrize.

Fabrica urma sa fie deschisa intr-o comuna din Calarasiul “marelui” Taracila, si urma sa aiba 4.000 de angajati. Numai ca investitia a fost conditionata de realizarea in zona a aductiunii de gaz metan. Si gazul a fost adus de urgenta, in doar cateva luni, de la distanta de 85 de kilometri! Cum a fost posibil? Simplu.

Guvernul PSD a emis o hotarare, BERG s-a pus pe treaba si totul s-a rezolvat in doi timpi. Cat despre aductiunea de la Sighet, lucrurile au mers altfel, adica deloc. “Luati cu treaba” aductiunii din Calarasiul natal, cei de la BERG “au uitat” de Sighet (influenta nula a liderilor locali la Centru o fi fost de vina, suguim noi).

Sa vina altii!

Referitor la modul de (ne)lucru al celor de la BERG, Eugenia Godja, primarul municipiului Sighetu Marmatiei, ne-a declarat urmatoarele: ”Dupa ce societatea BERG Sistem ne-a cerut sa eliberam gratuit autorizatia de constructie, orasul pierzand astfel circa 2 miliarde de lei, in baza unei adrese MAI care spune ca e o lucrare de interes public, ne-am interesat la Bucuresti si am aflat ca nu putem

face asta, pentru ca Ministerul Finantelor nu accepta. Asa ca noi am cerut Ministerului Economiei si Industriei sa se organizeze o alta licitatie, in speranta ca cineva serios va adjudeca lucrarea si se va apuca de treaba.

” Pe diferite “canale de informare” am aflat ca ar mai fi si varianta ca Agentia Nationala pentru Reglementarea Gazelor Naturale sa declare nul contractul incheiat cu Berg Sistem si sa propuna urmatoarei clasate la licitatie (firmei Concordia Cluj Napoca) sa se apuce de treaba! Oricum, painea si cutitul se afla pe masa MEI si ANRGN (organizatorii licitatiilor si platitorii lucrarilor), Sighetul

fiind doar un simplu beneficiar. Pana atunci, in haosul creat de transferul politic de Putere, treaba cu gazul pentru Maramuresul istoric s-a cam uitat. Speram ca noul ministru al Economiei, Codrut Seres, nu va uita cum a ajuns in Parlament (ales pe listele maramuresenilor) si va pune umarul la rezolvarea problemei. Cei 200.

000 de locuitori ai Maramuresului de nord s-au saturat sa-si bage padurile pe foc, iarna de iarna, cu cheltuiala, efort si mizerie cat incape. Ar vrea sa beneficieze si ei de civilizatie. O dorinta pentru normalitate...