Colegiul National "Vasile Alecasandri" a fost ieri tinta unui act de terorism. In jurul orei 14,00, pe numarul scurt 112, apel de urgenta, s-a primit un telefon prin care se anunta amplasarea unei bombe in sediul institutiei de invatamint.

Au fost anuntati de urgenta pompierii, salvarea si politia iar la fata locului, pe linga acestia au ajuns in scurt timp si lucratori de la DPIR, SRI si procuratura. La acea ora in scoala nu se mai aflau decit profesorii, deoarece de la ora 13.00 incepuse un Consiliu Profesoral, iar elevii au fost liberi sa plece de la cursuri.

Nimeni nu a sunat la institutia de invatamint sa anunte ca au in scoala o bomba. Profesorii au aflat de la personalul de pe ambulanta care le-a batut in usa si le-a dat vestea cerindu-le totodata sa paraseasca cladirea. Cei de la Antitero au trecut la verificarea in amanunt a incaperilor, dupa cum spuneau ei. Spre surpriza noastra.

in cladire, la parter, intr-o sala de clasa erau peste zece persoane, care participau la un curs sustinut de o societate comerciala, iar clasa era inchiriata. Acestia habar nu aveau ca in scoala se afla o bomba.

La ora amenintarii cu bomba se discuta eliminarea unui elev

Din primele verificari s-a stabilit ca apelul s-a primit de pe un telefon mobil. Politistii incearca acum sa identifice persoana. De remarcat este faptul ca ieri in Consiliul Profesoral se discuta si situatia unui elev care avea foarte multe absente pe primul semestru si se ridicase problema ca acesta sa fie eliminat pentru 3 zile.

"Tocmai cind am fost anuntati de existenta unei bombe, asta prin jurul orei 14.00, discutam in consiliu despre un elev din clasa a X-a propus pentru eliminarea din scoala pentru trei zile. Acesta are 116 absente pe primul semestru, are nota 8 la purtare si drept urmare am decis sa-l eliminam. Este un copil dotat dar care se confrunta cu niste probleme in familie.

Eu am incercat sa discut cu el si sper sa il aduc pe calea cea dreapta. Nu stiu cine a fost cel care a facut amenintarea dar va spun sincer ca mi-ar parea rau sa fie un elev din Colegiul Alecsandri", ne-a declarat directorul institutiei, Vasile Cautis.

Amenintarea cu bomba nu mai e act de terorism

Anchetatorii au marsat pe cazul acestui individ deoarece la acea ora in scoala nu erau cursuri si deci nu era nimic altceva de boicotat decit acel Consiliu Profesoral. Cu toate acestea ieri era prematur sa se dea un raspuns si s-a demarat o ancheta pentru identificarea autorului. Dupa aproape doua ceasuri de cautari echipajele antitero s-au retras, iar amenintarea s-a dovedit a fi o alarma falsa.

Amenintarea de ieri nu a facut nimic altceva decit sa continue sirul amenintarilor cu bomba care s-au facut in prima zi a saptaminii. Asadar, intr-o singura zi, in intreaga tara, s-au inregistrat 26 de amenintari cu bomba, toate fiind la institutii publice. Surse din politie ne-au declarat ca se asteptau ca zilele acestea sa se inregistreze un astfel de eveniment si in Bacau.

Si in urmatoarele zile se asteapta alte alarme false in tara. Si asta pentru ca acest gen de infractiune nu se mai considera a fi act de terorism, ci contraventie in urma unei legi aparute la sfirsitul anului trecut. Daca pina acum micutii teroristi de la capatul celalalt al firului riscau sa stea citiva ani buni in inchisoare, de acum ei vor scapa doar cu o amenda contraventionla.