Problemele ANL Gheraiesti, departe de a fi terminate

Vina zacamantului a devenit joc de ping-pong

In vara anului precedent ar fi trebuit, teoretic, ca cei peste 100 de proprietari din cartierul de lux creat in parcul Gheraiesti sa-si ia in primire locuintele la cheie, asa cum este stipulat in acte.

De atunci insa unii s-au mutat pe propria raspundere, iar altii asteapta neputinciosi sa primeasca locuinta pentru care platesc.

Problema pungii de gaze descoperite sub unul dintre imobile pare fara rezolvare si cauzeaza, la randul ei, alte inconveniente, care se traduc toate in cheltuirea, neprevazuta initial, de bani si nervi.

ANL Gheraiesti ridica niste probleme. Cea mai grava este punga de gaze descoperita sub una dintre casele in care ar fi trebuit sa se mute doua familii. Daca oamenii isi schimbau resedinta pe malul lacului, ar fi existat posibilitatea unei explozii, lucru deloc de neglijat.

Asa ca nimeni nu se leaga la cap: Electrica refuza sa lege cartierul la energie electrica, iar distribuitorii de gaze au aceeasi atitudine. Deci casele, unele finalizate, nu pot fi locuite. Cel putin nu cu acte in regula, pentru ca unele familii au optat sa se mute in inima naturii pe propria raspundere.

Pentru ca tot tavalugul sa se opreasca, trebuie sa nu mai fie gaze in subsol. Aici ar trebui, teoretic, sa intervina Agentia Nationala de Resurse Minerale care sa-si scoata punga de gaze – resursele de aceasta natura sunt in proprietatea agentiei.

Pentru aceasta, ANL Bacau a cerut interventia institutiei abilitate, dar lucrurile au trenat mai mult decat ar fi fost necesar. Directorul ANL Bacau, Constantin Strungariu, se arata indignat de faptul ca nu a primit o mana de ajutor de la proprietarii de drept ai resurselor minerale.

Toate sapaturile pentru scoaterea gazelor din sol trebuie si ele platite. In acest moment, s-a semnat un contract intre Primaria Bacau si ANL Bacau cu firma SC Lafor Service SRL Comanesti, prin care ultima parte s-a angajat sa foreze in scopul scoaterii gazelor.

Pretul total cerut de acestia este de 2,1 miliarde de lei, bani pe care ii scoate din buzunar atat Agentia Nationala pentru Locuinte, cat si municipalitatea.

Constructorii, pe butuci

Desi un contract de anvergura celui discutat ar insemna, la final, un castig substantial, cele doua firme implicate in construirea vilelor din Gheraiesti au blocate aproximativ 18 miliarde lei in garantii. Banii pot fi returnati numai in momentul in care se face predarea la cheie a locuintelor, iar acest lucru este, deocamdata, un vis frumos.

O alta pierdere o reprezinta mentinerea lucratorilor pe santier, inclusiv in zilele nelucratoare. 7 familii au ales sa se mute la Gheraiesti, cu riscul gazelor cu tot. Intre timp, cum oamenii nu au nici o utilitate, consuma apa, energia electrica si gazele din organizarea de santier.

Vile pentru VIP-uri

In cartierul luxos din Gheraiesti au case multe figuri cunoscute ale Bacaului.

Aici vor locui Leonard Rosu, directorul Spitalului Judetean de Urgenta, Doina Melinte, directorul Directiei Judetene de Sport, Costica Blagan, fostul director al societatii Semrom, Adrian Popescu, consilier local din partea PD, Costica Rusu, patronul unor societati de constructii, si altii.