“Trebuie sa revenim in democratie”. Aceasta pare sa fie deviza sub care se poarta toate discutiile din organizatia PNL Bacau. Democratie poate insemna Stavarache, Mironescu sau alt lider marcant. Şi sunt destui. Democratie nu mai inseamna insa Gheorghe. Il arata toti cu degetul si vor puterea.

Acuzele la adresa sefului liberal continua intr-o veselie. Primarul Stavarache ajunge si el, fara voie, in jocul liberalilor flamanzi.

Şedintele de Birou Teritorial din PNL, se stie deja, se executa la Magura. Verde, asa cum sunt liberalii sau macar cum vor sa para. In momentul in care i se mai cere inca o data demisia lui Gheorghe, membrii respectivului birou ajung sa clameze cauza lui Stavarache.

In acelasi timp, primarul bacauan devine o moneda de schimb intre taberele care-si disputa suprematia liberala. In sedinta de saptamana trecuta, Gheorghe a fost acuzat din nou, dar, in acelasi timp, Stavarache a fost aparat din oficiu, indirect, de cei care l-au pus la zid pe seful liberal.

Fostul prefect de Bacau, Adrian Mironescu a pus punctul pe I: “Noi trebuie sa revenim la democratie. Ma refer la o democratie interna, pentru ca in ultimii patru ani organizatia a avut de suferit din acest punct de vedere”.

Mironescu, unul dintre liberalii creditati cu sanse reale de a prelua sefia partidului, este ferm convins ca “trebuie analizat foarte profund modul cum s-a desfasurat campania electorala din acest an, pentru ca noi am pierdut teren chiar si acolo unde aveam oamenii nostri in functie”. Da, intr-adevar, vicele liberal are dreptate.

Liberalii au ajuns sa aiba voturi numarate pe o mana in comune cu primar de culoare si cu un staff intreg de consilieri. Concluzia ar fi ca nici macar familiile sefilor liberali nu au votat cu cauza. Jenant.

Onesti si nu prea

Cele mai mari probleme vin din zona Onesti. Parohia de pe valea Trotusului a ramas restanta. Din zona vin foarte multe semnale. Se pare ca trecutul incepe sa conteze. Cel putin la PNL Bacau.

“Esti baiatul Aguritei, pai asa ai ajuns director la Parcul Industrial Hemeiusi!” Delegatia onesteana a Biroului Teritorial i-a reprosat filiatia materna lui Adrian Iordache, om de vaza al presedintelui Valeriu Gheorghe.

Dar pentru personajul in cauza, legatura cu Valeriu este strict principiala: “Valeriu Gheorghe are si bune, si rele. Eu nu pot sa ma dezic de el pentru ca mi-o cer unii imperativ. Ceea ce am avut de spus, i-am reprosat eu, personal. Eu ma declar neutru in acest conflict, pentru ca inainte de toate raman si sunt liberal”.

Revenind la problema onesteana trebuie spus ca nu este vina nimanui ca Iordache este fiul cuiva. Acuzele sunt insa legate, in viziunea celor din Onesti, de o legatura cu PSD, din reflex.

Adrian Iordache nu crede insa ca a fost tratat in mod corect: “A fost o singura persoana de la Onesti care a fost deranjata de acest aspect. Nu stiu daca este vina mea ca port acest nume. Şi probabil ca nimanui nu i-ar conveni sa fie tratat astfel”.

Lui Iordache i s-a reprosat de catre unii dintre membrii PNL si “cazul cecurilor fara acoperire”. Iordache este insa in stare sa probeze ca neinceperea urmaririi penale s-a facut pe un criteriu cert. Onestiul ramane totusi un punct nevralgic pentru PNL Bacau.

Se va vedea daca Gheorghe sau Iordache sunt principalii vinovati de rezultatele slabe din judet. Sforarii, care nu au iesit in fata, ii asteapta pe toti la cotitura. Inclusiv pe Stavarache, devenit dintr-o data asul din maneca al tuturor.

Atuul Stavarache

Şahul la primar, deschiderea siciliana a liberalilor, se intampla din toate partile. “Regele” are o misiune ingrata. Desi nu a declarat oficial ca ar vrea sa conduca PNL Bacau, Stavarache are unda verde atat din teritoriu, cat si din “centru”.

Pretentiile lui Stavarache, exprimate sau nu, raman pana la urma foarte indreptatite. Numirea lui Berca in postul de prefect demonstreaza ca edilul-sef are mana ferma.