Institutul de Fizica Tehnica a fost ales de Alianta Nord Atlantica pentru un proiect ambitios. Tema de cercetare pare desprinsa dintr-un film SF: confectionarea unui scut care sa impiedice detonarea bombelor cu ajutorul telefoanelor mobile. In programul finantat cu circa un milion de dolari ar urma sa fie cooptati si cercetatori din Spania si Polonia.

Anul trecut, 200 de persoane au murit `n atentatele din trenurile madrilene. Bombele au fost detonate cu ajutorul telefoanelor mobile.

Institutul de Fizica Tehnica de la Iasi a fost cooptat la inceputul acestui an de Alianta Nord Atlantica pentru a evalua si cerceta limitarea utilizarii telefoanelor mobile in anumite perimetre si ecranarea unor cladiri, spatii publice sau mijloace de transport impotriva undelor electromagnetice.

„Avind in vedere ca au sporit ingrijorator atentatele provocate de organizatiile teroriste, care detoneaza explozibili cu ajutorul telefoanelor mobile, Organizatia Atlanticului de Nord s-a aratat dispusa sa implementeze un studiu la Iasi care sa descurajeze aceasta practica, des folosita in terorismul mondial“, ne-a declarat prof. dr. Horia Chiriac, directorul Institutului de Fizica Tehnica.

Proiectul, finantat cu circa un milion de dolari, se va axa pe elaborarea unor compusi speciali care sa intre in structura diferitelor materiale sau aliaje metalice, compusi meniti sa impiedice, ca un scut, trecerea undelor electromagnetice, responsabile de detonarea de la distanta a unor materiale explozibile.

„Proiectul a trecut deja de prima etapa de evaluare, efectuata de o comisie special constituita in cadrul NATO. In cursul acestei luni, proiectul va trece si prin cea de a doua etapa de evaluare, iar rezultatul il vom afla la inceputul lunii martie. Ideea proiectului a fost a mea si sper sa fie acceptat pentru ca este nevoie de un astfel de scut“, ne-a mai precizat directorul Institutului.

Daca proiectul va fi aprobat de NATO, specialistii ieseni urmeaza sa lucreze in parteneriat cu cercetatori din Spania si Polonia, insa partea cea mai insemnata a proiectului va fi realizata la Iasi. Principalele conditii care conteaza in procedura de evaluare sint dotarea materiala a institutului si transpunerea proiectului in practica.

Institutul a fost infiintat in anii '60, iar din 1995 are statut national, in cadrul lui efectuindu-se cercetari atit la nivelul tarii, cit si pentru sau in colaborare cu parteneri externi.

Cartile de credit "tesute" tot de ieseni

Cea mai valoroasa „isprava“ de renume mondial pe care si-au trecut-o in palmares cercetatorii institutului este elaborarea, cu ani in urma, a microfirelor magnetice amorse, adica firele folosite in confectionarea cunoscutelor bancnote americane si britanice – adica a dolarilor si a lirelor sterline de hirtie – sau la cartile de credit.