La initiativa saptamanalului Ziarul de Mures si a cotidianului Zi de Zi, ieri a avut loc primul mars – din istoria Targu Muresului – al ziaristilor impotriva unui sistem abuziv, un sistem care nu s-a limitat doar la a supraveghea discret activitatea noastra ci a recurs la violarea intimitatii activitatii redactionale si chiar a celei intime.

Sub pretextul verificarii si supravegherii judecatoarei Andreea Ciuca, a fost violata grosolan libertatea fundamentala a secretului corespondentei inscris in art 28 din Constitutia Romaniei.

Secretul convorbirilor telefonice este un drept fundamental si se refera nu numai la interceptarea si ascultarea convorbirilor ci si la confidentialitatea numerelor de telefon apelate sau de la care s-au primit telefoanele.

Jurnalistii, sau cei carora le place sa creada ca sunt, care nu au gustat niciodata din “fructul oprit”, cei care au locuri caldute si sunt bine cu toata lumea, nu stiu ce inseamna constrangerea sau lipsa libertatii de exprimare.

Pentru ei, probabil ca acest scandal al telefoanelor, fara precedent la Targu Mures, a reprezentat doar o stire trecuta undeva la “nu-i important”.

Daca, asa cum sustine PNA, nu s-au interceptat telefoanele, dorim ca procurorii sa ne explice tehnico-stiintific la ce le-a folosit in a elucida cazul Ciuca faptul ca au stiut ca ziaristii vorbesc cu diverse persoane, poate chiar cu surse din PNA sau tribunal.

Marsul nostru de ieri s-a dorit a fi un semnal de alarma, dar si un semn ca ne luam in serios rolul de a patra putere in stat, cu drepturi si obligatii, un semnal pentru putere, oricare ar fi ea, ca nu putem trece cu vederea abuzurile la care noi sau simpli cetateni sunt supusi, doar pentru ca o serie de incompenti orgoliosi doresc sa-si astampere frustrarile.

Judecatoarea Andreea Ciuca a demonstrat ca este nu doar competenta, dar ca doreste implementarea legislatiei europene, ceea ce nu a facut decat sa deranjeze orgoliile unor Stanoiu sau Huza, de care, din pacate, mai este inca plin sistemul juridic din Romania.

De altfel, chiar CEDO s-a pronuntat deja in doua cauze contra Angliei pe o speta asemanatoare: ca solicitarea listei convorbirilor telefonice este egala cu interceptarea si ca, in consecinta, o astfel de solicitare trebuie sa treaca prin procedura complexa a aprobarii interceptarilor telefonice.

Demersul nostru a avut parte de sustinerea oamenilor simpli, carora le-am impartit ziarele noastre. S-au purtat pancarte cu sloganuri care au atras atentia: “Grupul ziaristilor ascultati saluta PNA”, “Romtelecom, ne auziti bine?”, “Bocancii PNA in viata presei”, “Presa libera” si “Marin Sandu, demisia!”.

Acesta ar fi fost un bun prilej pentru noul prefect de Mures, Ciprian Dobre, sa straluceasca, mai ales ca, fiind avocat, cunoaste foarte bine legile. El, insa, a preferat sa se ascunda in spatele unor fraze la care au recurs toti ceilalti prefecti: “vom studia, vom analiza”.

Bine ca nu “vom forma o comisie care sa elucideze cazul”, ca am fi fost convinsi ca tot se va ingropa. Asa mai avem o speranta.