Judecatorul a prezentat in fata ziaristilor sapte volume care contin 22.000 de file reprezentand raportul de constatare tehnico-stiintifica cu privire la activitatea ei de hacker, pentru care este invinuita de catre procurorii PNA.

La efectul de zdranganit de catuse, mascati si amenintari repetate, acum se adauga si cel al telefoanelor. Procurorii au cerut societatilor de telefonie fixa si mobila prezentarea in detaliu a intrarilor si iesirilor in cazul a 70 de numere de telefon.

Procurorii sustin ca acest lucru le-ar fi fost necesar pentru ancheta in cazul acuzatiei de spargere a bazei de date a instantelor muresene. In ce masura le-a fost necesar sa vada cu cine au vorbit ziaristii, avocatii sau rudele judecatoarei in constatarea presupusei infractiuni, nu se stie.

Andreea Ciuca spune ca are suspiciuni ca cerinta PNA nu s-a limitat doar la verificarea traficului ci ca aceste telefoane au fost ascultate. Indiciile ar fi prezentarea informatiilor pe suport magnetic si a trunchiurilor electronice la care sunt conectate telefoanele respective.

Este de asemenea interesant ca cererea pentru monitorizarea acestor telefoane se refera la perioada 24 aprilie 2003-25 mai 2004.

In plus, daca a fost ascultat si telefonul avocatilor – Lucian Badiu si Cosmin Matei si chiar a sotiei ultimului - Veronica Haja, care figureaza in acea lista, este extrem de grav avand in vedere ca relatia client-avocat este una similara cu cea de crestin-duhovnic.

In copiile puse la dispozitie de judecatorul Ciuca apare negru pe alb ca Romtelecom Mures a comunicat PNA listingul convorbirilor receptionate si efectuate de la numarul cabinetului de avocatura Badiu.

Din pacate, printre listingurile solicitate Romtelecom, ZAPP, Orange, Cosmorom se regasesc si cele efectuate de pe telefoanele unor persoane din redactia cotidianului Buna ziua, Ardeal, a saptamanalului ZIARUL de Mures, Romania Libera si Evenimentul Zilei.

Ascultarea ziaristilor ar trebui sa devina un fapt cotidian in acceptiunea PNA Mures …Pirat al propriei carti? Pe langa penibila ancheta de dovedire a infractiunii de hacker a Andreei Ciuca, procurorii au constatat ca, de fapt, judecatoarea si-a piratat propria carte.

Astfel singurul fisier comun din laptopul Andreei Ciuca si cel din calculatorul tribunalului este un capitol din cartea la care ea este coautor, tiparita in mai 2003, deci judecatoarea si-ar fi piratat propria carte, tiparita deja la data arestarii ei.

De asemenea asupra ei mai planeaza suspiciunea ca si-ar fi citit propriile mesaje pe mail. Andreea Ciuca spune ca raportul tehnico-stiintific care i-a fost dat spre studiu, se inscrie in nota exagerarilor pe care PNA le-a facut in cazul ei.

De aceea magistratul intetioneaza sa ceara ministrului Justitiei, in baza Legii 544/2001 privin accesul la informatiile de interes public, sa i se comunice toate cheltuielile care au fost facute, avand in vedere numai copierea celor 22 000 de pagini, in plus cheltuielile legate de deplasarile anchetatorilor si a expertilor timp de peste un an.

Independenta justitiei, interzisa Andreea Ciuca a spus ca, de fapt, hartuirea ei a inceput imediat dupa 2001, cand singurii magistrati din tara care au avut curajul sa se ridice impotriva nelegiuirilor din sistem, care au facut memorii si au semnalat toate tarele din justitia romana au fost cei de la Tribunalul

Mures. “Justitia mureseana a fost o oaza de independenta bazata pe lege si asta ne costa”- a spus judecatoarea. Care a adaugat ca-i va trimite o scrisoare deschisa si presedintelui Traian Basescu, insa “as fi ultima persoana care ar solicita interventia puterii in acest caz”-a spus Ciuca.

Care a mai spus ca toate aceste abuzuri s-au facut cu concursul presedintelui Tribunalului Mures, Marcela Bulzan si a Curtii de Apel, Floarea Grosu, care au vegheat ca nu cumva munca PNA sa fie cumva deranjata. In sustinerea afirmatiei facuta, Andreea Ciuca are o serie de documente pe care le va prezenta presei.

“Am dovada ca procurorul PNA, Marin Sandu, a trimis societatilor de telefonie fixa si mobila adrese prin care le cere sa precizeze in scris si pe suport magnetic convorbirile efectuate de pe aceste telefoane.

Unele dintre societatile de telefonie mobila si fixa au comunicat PNA cui apartin aceste telefoane si au trimis traficul convorbirilor din perioada 24 aprilie 2003 - 25 mai 2004", a spus judecatorul Andreea CiucaLa inchiderea editiei, directorul Romtelecom a devenit mai conciliant declarandu-ne ca au trimis acele comunicari PNA potrivit

Legii nr. 280. De asemenea, Mihail Blaga ne-a declarat ca solicitarea a venit din partea procurorului si ca aveau obligatia sa le puna la dispozitie aceste informatii daca exista indicii ca acele persoane au legatura cu desfasurarea anchetei.

“Daca s-au furnizat astfel de informatii, s-au furnizat legal”, ne-a declarat Mihail Blaga, directorul Rometelecom Mures, Mihail Blaga, dupa ce ne-a sugerat sa citim legislatia si nu a recunoscut ca ar fi semnat si trimis asa ceva.

Dupa ce i-am citit adresa (facsimil), in care apare si numele si semnatura sa, directorul Romtelecom Mures a replicat: “dati-mi voie sa verific”.

In replica la acuzele aduse, miercuri, de judecatoarea Andreea Ciuca, procurori ai PNA, sub acoperirea anonimatului, au declarat ca de la numerele telefonice date publicitatii s-ar fi accesat ilegal sistemul informatic al Tribunalului Mures.

Ne intrebam cum o fi receptionat Florin Mircea Corcoz, directorul subredactiei Alba al Romaniei Libere la acest comentariu.

In schimb, procurorul sef al Serviciului Teritorial al PNA Targu Mures, Marin Sandu, nu a fost de gasit, iar persoana care ne-a raspuns ne-a indreptat invariabil spre purtatoarea de cuvant de la Bucuresti, al carei numar de telefon fix nu il cunostea.

“Acest numar de telefon il folosesc pentru a comunica cu corespondentii din teritoriu si trag concluzia ca PNA nu avea altceva mai bun de facut decat sa afle ce conversez eu cu colegii mei. De asemenea deduc ca PNA vroia sa afle inainte cu o zi ce avea sa scrie Romania Libera, inclusiv despre procurorul Marin Sandu.

Vom analiza in zilele urmatoare toate caile legale”, ne-a declarat directorul Subredactiei Alba a Romaniei Libere, Florin Mircea Corcoz. “E un abuz grav facut de Parchetul National Anticoruptie. PNA nu este la primul abuz de acest fel, iar ceea ce s-a intamplat in dosarul judecatorului Andreea Ciuca reprezinta doar varful aisbergului.

Cei care au dat ordin trebuie sa plateasca.

Ii voi da in judecata daca se dovedeste ca mi-a fost ascultat telefonul de acasa”, Liviu Man, presedinte Trustul GAZETADe asemenea, cotidianul nostru a informat despre acest abuz la adresa libertatii presei dar si un antetat la adresa vietii intime, presedintele Romaniei, Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de

Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii. Pana la inchiderea editiei, reprezentantii institutiilor nominalizate mai sus nu si-au exprimat punctul de vedere legat de acest caz. Vom reveni in numarul viitor. Cine este Andreea Ciuca.

Data si locul nasterii: 16 mai 1965, ReghinDate de stare civila: casatorita din 1986 cu Ciuca Dinu, profesor; au un copil, Irina de 15 aniLimbi straine: franceza, engleza, maghiara, italianaDupa absolvirea Universitatii Babes-Bolyai din Cluj cu media 9,89 a fost repartizata la Baroul Sibiu, Biroul Medias unde a profesat timp de doi

ani ca avocat. A intrat in magistratura prin examenul sustinut la Ministerul Justitiei in vara anului 1990, iar din luna noiembrie a aceluiasi an si-a inceput cariera la Judecatoria Targu Mures.

In 1991 a castigat un concurs pentru participarea la cursurile de formare continua ale Şcolii Nationale de Magistratura a Frantei, Sectia Internationala, de la Paris. La capatul celor 18 luni de studiu a obtinut calificativul final "exceptional", singurul pentru absolventii din Europa ai promotiei 1993.

In 1995 a fost promovata la Tribunalul Mures si a sustinut apoi examenele pentru obtinerea gradului profesional. In octombrie 1997 a fost numita presedinta Tribunalului Mures, functie pe care a parasit-o in urma cu cateva saptamani.

Seminarii, conferinte, cursuri de pregatire profesionala (spicuiri): - Februarie 1995 - cursul de pregatire in domeniul drepturilor omului, organizat de Consiliul Europei si Şcoala Nationala de Magistratura a Frantei, unde a prezentat referatul "Liberul acces la justitie - teorie si jurisprudenta; drept comparat".

- In aprilie 1998 la Conferinta ministrilor de justitie din Europa, ce a avut loc la Budapesta a sustinut in limba maghiara referatul cu privire la "relatia dintre judecator si mass-media".

- In 1998 a participat la Luxemburg la cursul de pregatire intensiva in domeniul dreptului comunitar- In noiembrie 1999 a absolvit cursul "Prevenirea si controlul coruptiei" organizat la Roma de Institutul International al Dezvoltarii Dreptului.

Publicatii: - articole in "Studia Universitatis Napocensis, Dreptul, Pro Jure- "Apelul" - lucrare de doctorat aflata sub tipar- capitolul "Adoptia" va face parte din lucrarea "Justitia pentru minori", care va fi editata in septembrie 2003 de catre Institutul National al Magistraturii“In opinia mea, solicitarea PNA referitoare la lista convorbirilor

telefonice efectuate si primite de pe numerele de telefon apartinand redactiei aduce atingere dreptului fundamental al secretului corespondentei inscris in art. 28 din Constitutia Romaniei.

Secretul convorbirilor telefonice, drept fundamental al fiecarui cetatean inscris in Actul fundamental se refera nu numai la interceptarea si ascultarea convorbirilor telefonice ci si la confidentialitatea numerelor de telefon apelate sau de la care s-au primit telefoanele.

Vom solicita instantelor judecatoresti ca, in baza Legii accesului la informatii, sa ne comunice daca convorbirile efectuate si primite de pe aceste numere de telefon, apartinand redactiei au fost interceptate, respectiv daca s-a dat autorizatie in acest sens, daca da pe ce perioada si pentru ce infractiune.

Vom solicita aceste informatii si de la PNA, pentru a stabili daca au existat incalcari ale principiului fundamental al inviolabilitatii corespondentei si a aprecia daca vom actiona in judecata PNA pentru incalcarea Constitutiei”, Avocat Dana DamianJudecatorul a prezentat in fata ziaristilor sapte volume

care contin 22.000 de file reprezentand raportul de constatare tehnico-stiintifica cu privire la activitatea ei de hacker, pentru care este invinuita de catre procurorii PNA. La efectul de zdranganit de catuse, mascati si amenintari repetate, acum se adauga si cel al telefoanelor.

Procurorii au cerut societatilor de telefonie fixa si mobila prezentarea in detaliu a intrarilor si iesirilor in cazul a 70 de numere de telefon. Procurorii sustin ca acest lucru le-ar fi fost necesar pentru ancheta in cazul acuzatiei de spargere a bazei de date a instantelor muresene.

In ce masura le-a fost necesar sa vada cu cine au vorbit ziaristii, avocatii sau rudele judecatoarei in constatarea presupusei infractiuni, nu se stie. Andreea Ciuca spune ca are suspiciuni ca cerinta PNA nu s-a limitat doar la verificarea traficului ci ca aceste telefoane au fost ascultate.

Indiciile ar fi prezentarea informatiilor pe suport magnetic si a trunchiurilor electronice la care sunt conectate telefoanele respective. Este de asemenea interesant ca cererea pentru monitorizarea acestor telefoane se refera la perioada 24 aprilie 2003-25 mai 2004.

In plus, daca a fost ascultat si telefonul avocatilor – Lucian Badiu si Cosmin Matei si chiar a sotiei ultimului - Veronica Haja, care figureaza in acea lista, este extrem de grav avand in vedere ca relatia client-avocat este una similara cu cea de crestin-duhovnic.

In copiile puse la dispozitie de judecatorul Ciuca apare negru pe alb ca Romtelecom Mures a comunicat PNA listingul convorbirilor receptionate si efectuate de la numarul cabinetului de avocatura Badiu.

Din pacate, printre listingurile solicitate Romtelecom, ZAPP, Orange, Cosmorom se regasesc si cele efectuate de pe telefoanele unor persoane din redactia cotidianului Buna ziua, Ardeal, a saptamanalului ZIARUL de Mures, Romania Libera si Evenimentul Zilei.

Ascultarea ziaristilor ar trebui sa devina un fapt cotidian in acceptiunea PNA Mures …Pirat al propriei carti? Pe langa penibila ancheta de dovedire a infractiunii de hacker a Andreei Ciuca, procurorii au constatat ca, de fapt, judecatoarea si-a piratat propria carte.

Astfel singurul fisier comun din laptopul Andreei Ciuca si cel din calculatorul tribunalului este un capitol din cartea la care ea este coautor, tiparita in mai 2003, deci judecatoarea si-ar fi piratat propria carte, tiparita deja la data arestarii ei.

De asemenea asupra ei mai planeaza suspiciunea ca si-ar fi citit propriile mesaje pe mail. ndreea Ciuca spune ca raportul tehnico-stiintific care i-a fost dat spre studiu, se inscrie in nota exagerarilor pe care PNA le-a facut in cazul ei.

De aceea magistratul intetioneaza sa ceara ministrului Justitiei, in baza Legii 544/2001 privin accesul la informatiile de interes public, sa i se comunice toate cheltuielile care au fost facute, avand in vedere numai copierea celor 22 000 de pagini, in plus cheltuielile legate de deplasarile anchetatorilor si a expertilor timp de peste un an.

Independenta justitiei, interzisa Andreea Ciuca a spus ca, de fapt, hartuirea ei a inceput imediat dupa 2001, cand singurii magistrati din tara care au avut curajul sa se ridice impotriva nelegiuirilor din sistem, care au facut memorii si au semnalat toate tarele din justitia romana au fost cei de la Tribunalul

Mures. “Justitia mureseana a fost o oaza de independenta bazata pe lege si asta ne costa”- a spus judecatoarea. Care a adaugat ca-i va trimite o scrisoare deschisa si presedintelui Traian Basescu, insa “as fi ultima persoana care ar solicita interventia puterii in acest caz”-a spus Ciuca.

Care a mai spus ca toate aceste abuzuri s-au facut cu concursul presedintelui Tribunalului Mures, Marcela Bulzan si a Curtii de Apel, Floarea Grosu, care au vegheat ca nu cumva munca PNA sa fie cumva deranjata. In sustinerea afirmatiei facuta, Andreea Ciuca are o serie de documente pe care le va prezenta presei.

“Am dovada ca procurorul PNA, Marin Sandu, a trimis societatilor de telefonie fixa si mobila adrese prin care le cere sa precizeze in scris si pe suport magnetic convorbirile efectuate de pe aceste telefoane.

Unele dintre societatile de telefonie mobila si fixa au comunicat PNA cui apartin aceste telefoane si au trimis traficul convorbirilor din perioada 24 aprilie 2003 - 25 mai 2004", a spus judecatorul Andreea Ciuca

La inchiderea editiei, directorul Romtelecom a devenit mai conciliant declarandu-ne ca au trimis acele comunicari PNA potrivit Legii nr. 280.

De asemenea, Mihail Blaga ne-a declarat ca solicitarea a venit din partea procurorului si ca aveau obligatia sa le puna la dispozitie aceste informatii daca exista indicii ca acele persoane au legatura cu desfasurarea anchetei.

“Daca s-au furnizat astfel de informatii, s-au furnizat legal”, ne-a declarat Mihail Blaga, directorul Rometelecom Mures, Mihail Blaga, dupa ce ne-a sugerat sa citim legislatia si nu a recunoscut ca ar fi semnat si trimis asa ceva.

Dupa ce i-am citit adresa (facsimil), in care apare si numele si semnatura sa, directorul Romtelecom Mures a replicat: “dati-mi voie sa verific”.

In replica la acuzele aduse, miercuri, de judecatoarea Andreea Ciuca, procurori ai PNA, sub acoperirea anonimatului, au declarat ca de la numerele telefonice date publicitatii s-ar fi accesat ilegal sistemul informatic al Tribunalului Mures.

Ne intrebam cum o fi receptionat Florin Mircea Corcoz, directorul subredactiei Alba al Romaniei Libere la acest comentariu.

In schimb, procurorul sef al Serviciului Teritorial al PNA Targu Mures, Marin Sandu, nu a fost de gasit, iar persoana care ne-a raspuns ne-a indreptat invariabil spre purtatoarea de cuvant de la Bucuresti, al carei numar de telefon fix nu il cunostea.

“Acest numar de telefon il folosesc pentru a comunica cu corespondentii din teritoriu si trag concluzia ca PNA nu avea altceva mai bun de facut decat sa afle ce conversez eu cu colegii mei. De asemenea deduc ca PNA vroia sa afle inainte cu o zi ce avea sa scrie Romania Libera, inclusiv despre procurorul Marin Sandu.

Vom analiza in zilele urmatoare toate caile legale”, ne-a declarat directorul Subredactiei Alba a Romaniei Libere, Florin Mircea Corcoz

“E un abuz grav facut de Parchetul National Anticoruptie. PNA nu este la primul abuz de acest fel, iar ceea ce s-a intamplat in dosarul judecatorului Andreea Ciuca reprezinta doar varful aisbergului. Cei care au dat ordin trebuie sa plateasca. Ii voi da in judecata daca se dovedeste ca mi-a fost ascultat telefonul de acasa”,

Liviu Man, presedinte Trustul GAZETA. De asemenea, cotidianul nostru a informat despre acest abuz la adresa libertatii presei dar si un antetat la adresa vietii intime, presedintele Romaniei, Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii.

Pana la inchiderea editiei, reprezentantii institutiilor nominalizate mai sus nu si-au exprimat punctul de vedere legat de acest caz. Vom reveni in numarul viitor. Cine este Andreea Ciuca.

Data si locul nasterii: 16 mai 1965, ReghinDate de stare civila: casatorita din 1986 cu Ciuca Dinu, profesor; au un copil, Irina de 15 aniLimbi straine: franceza, engleza, maghiara, italianaDupa absolvirea Universitatii Babes-Bolyai din Cluj cu media 9,89 a fost repartizata la Baroul Sibiu, Biroul Medias unde a profesat timp de doi

ani ca avocat. A intrat in magistratura prin examenul sustinut la Ministerul Justitiei in vara anului 1990, iar din luna noiembrie a aceluiasi an si-a inceput cariera la Judecatoria Targu Mures.

In 1991 a castigat un concurs pentru participarea la cursurile de formare continua ale Şcolii Nationale de Magistratura a Frantei, Sectia Internationala, de la Paris. La capatul celor 18 luni de studiu a obtinut calificativul final "exceptional", singurul pentru absolventii din Europa ai promotiei 1993.

In 1995 a fost promovata la Tribunalul Mures si a sustinut apoi examenele pentru obtinerea gradului profesional. In octombrie 1997 a fost numita presedinta Tribunalului Mures, functie pe care a parasit-o in urma cu cateva saptamani.

Seminarii, conferinte, cursuri de pregatire profesionala (spicuiri): - Februarie 1995 - cursul de pregatire in domeniul drepturilor omului, organizat de Consiliul Europei si Şcoala Nationala de Magistratura a Frantei, unde a prezentat referatul "Liberul acces la justitie - teorie si jurisprudenta; drept comparat".

- In aprilie 1998 la Conferinta ministrilor de justitie din Europa, ce a avut loc la Budapesta a sustinut in limba maghiara referatul cu privire la "relatia dintre judecator si mass-media".

- In 1998 a participat la Luxemburg la cursul de pregatire intensiva in domeniul dreptului comunitar- In noiembrie 1999 a absolvit cursul "Prevenirea si controlul coruptiei" organizat la Roma de Institutul International al Dezvoltarii Dreptului.

Publicatii: - articole in "Studia Universitatis Napocensis, Dreptul, Pro Jure- "Apelul" - lucrare de doctorat aflata sub tipar- capitolul "Adoptia" va face parte din lucrarea "Justitia pentru minori", care va fi editata in septembrie 2003 de catre Institutul National al Magistraturi“In opinia mea, solicitarea PNA referitoare la lista convorbirilor

telefonice efectuate si primite de pe numerele de telefon apartinand redactiei aduce atingere dreptului fundamental al secretului corespondentei inscris in art. 28 din Constitutia Romaniei.

Secretul convorbirilor telefonice, drept fundamental al fiecarui cetatean inscris in Actul fundamental se refera nu numai la interceptarea si ascultarea convorbirilor telefonice ci si la confidentialitatea numerelor de telefon apelate sau de la care s-au primit telefoanele.

Vom solicita instantelor judecatoresti ca, in baza Legii accesului la informatii, sa ne comunice daca convorbirile efectuate si primite de pe aceste numere de telefon, apartinand redactiei au fost interceptate, respectiv daca s-a dat autorizatie in acest sens, daca da pe ce perioada si pentru ce infractiune.

Vom solicita aceste informatii si de la PNA, pentru a stabili daca au existat incalcari ale principiului fundamental al inviolabilitatii corespondentei si a aprecia daca vom actiona in judecata PNA pentru incalcarea Constitutiei”, Avocat Dana Damian