Indolenta crasa manifestata de mai multi ani la nivelul autoritatilor locale constantene a facut in aceste zile ca mai multi locuitori ai judetului sa se afle in pericol de a-si pierde viata, din cauza faptului ca fortele implicate in actiunea de deszapezire, fie ca nu s-au implicat corespunzator, fie in alte situatii au fost lipsite de dotarea necesara razboiului cu viscolul.

Mai mult, o femeie insarcinata in luna a cincea din Amzacea a pierdut sarcina, suferind un avort spontan cu hemoragie din cauza faptului ca ambulanta nu a putut ajunge pentru a-i acorda asistenta medicala de urgenta.

Practic, de aproape 48 de ore, Constanta a devenit un judet izolat din care nu se mai poate nici intra, dar nici iesi, aceasta situatie fiind unica in tara pentru aceasta iarna. La randul lui, municipiul resedinta a avut de suferit de pe urma nepasarii celor care aveau responsabilitatea de a asigura un trafic rutier in siguranta.

Carosabilul pe toate arterele principale ale municipiului Constanta era acoperit cu gheata si zapada, firma Polaris nereusind cu mijloacele insuficiente de care dispune sa curete corespunzator cel putin bulevardele cele mai circulate din judet. Din ordinul prefectului Dan Culetu, iesirea sau intrarea in judetul Constanta a fost ieri restrictionata pentru toate tipurile de autovehicule.

Masura, aparent drastica, a fost impusa de pericolul ca dupa ce viscolul va trece numarul mormintelor din cimitirele constantene sa se inmulteasca considerabil.

Dar ce a condus la adoptarea acestei masuri caracteristice unei stari de beligeranta ne-a precizat chiar autorul ordinului cu pricina: „Ramane in vigoare ordinul de a nu intra masini in judet si de a nu parasi autovehiculele judetul, orasele si comunele constantene. Este mai bine asa, ca sa nu se piarda vieti omenesti”, a declarat pentru „Replica” Dan Culetu.

Responsabilitatea pentru interventiile pe timp de iarna asupra drumurilor nationale din judetul Constanta ii apartine filialei locale a Administratiei Drumurilor Nationale. In cursul zilei de ieri, la sediul acestei institutii nu se afla nici un reprezentat al conducerii, toti fiind, potrivit secretarei directorului, in teren.

Asa ca ne-am adresat dispeceratului organizat la nivelul filialei, unde trei angajati se ocupau cu furnizarea de informatii pentru publicul care telefona pentru a afla daca se poate sau nu pleca din judet. In plus, ing.

Sorin Baiceanu, seful Serviciului Intretinere Drumuri, incerca la doua celulare sa preia apelurile de urgenta privind facilitarea deplasarii unor ambulante pe drumurile din judet, pentru a acorda asistenta medicala la solicitarile disperate ale unor pacienti.

Doar 45 de utilaje se luptau cu viscolul de pe drumurile nationale

Vantul puternic, gheata si mai ales troienele de zapada care s-au instalat pe unele portiuni ale drumurilor nationale din judetul Constanta au facut ca toate soselele sa devina impracticabile, a aratat Baiceanu. Singurul drum national pe care s-a mai putut circula cu intermitente in aceste zile este DN 39 intre Constanta si Mangalia, a mentionat seful Serviciului Intretinere Drumuri.

Insa si aceasta artera rutiera atat de importanta a fost de multe ori blocata temporar de autovehiculele ramase inzapezite de-a lungul soselei. In cursul zilei de ieri, cca.

45 de utilaje ale ADN-ului se aflau raspandite de-a lungul drumurilor nationale din judet, actionand din cauza conditiilor meteo nefavorabile, doar pentru a insoti ambulantele in drumul lor pana la bolnavii aflati in situatii critice.

Daca ninsoarea si vantul vor inceta in 6-10 ore, utilajele specializate ale ADN ar putea sa deschida accesul pe toate drumurile nationale de legatura cu restul tarii, existente in judetul Constanta, a adaugat Baiceanu. si din punctul de vedere al Inspectoratului Judetean de Protectie Civila, situatia catastrofala a drumurilor din judetului nostru se datoreaza numai viscolului.

Astfel, in opinia colonelului Nicolae Coman, seful IJPC Constanta, fortele implicate in operatiunile de deszapezire (Armata, Jandarmeria, ADN, DADL, serviciile specializate ale unor primarii din judet, etc.) si-au facut pe deplin datoria, insa natura insensibila le-a ingreunat eforturile.

Polaris, in deficit de utilaje pentru deszapezire

Daca in celelalte localitati constantene mai mici si mai putin pregatite financiar sa dea piept cu viscolul este poate de inteles faptul ca nu au reusit sa castige lupta cu nametii, mai putin de inteles este situatia actuala a carosabilului pe strazile municipiului Constanta.

Nici bulevardele importante cum ar fi Ferdinand sau Mamaia nu au fost curatate corespunzator de societatea Polaris, care detine monopolul serviciilor de salubritate in municipiul resedinta de judet, un strat gros de gheata (extrem de periculos pentru circulatia rutiera) si chiar in multe locuri de zapada, putand fi intalnit pe toate strazile din oras.

Aceasta stare de fapt se pare ca se datoreaza in primul rand dotarii insuficiente cu utilaje de deszapezire a companiei de salubritate patronata de familia Martin. „La nivelul municipiului Constanta, dotarea Polaris-ului este cam modesta. Astazi (n.r.

vineri) am suplimentat cu doua masini ale Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral si cu forte ale Corpului Gardienilor Publici pentru a actiona pe b-dul Bratianu.

Insa cred ca pentru viitor, la nivelul municipiului Constanta, fie ca Polaris-ul trebuie sa se doteze cu mai multe masini, fie ca Primaria trebuie sa gaseasca si alte mijloace tehnice de la alte companii din oras”, a afirmat prefectul Dan Culetu.

O femeie din Amzacea a pierdut sarcina din cauza drumurilor inzapezite

Situatia localitatilor din judet nu se prezenta prea bine in dupa-amiaza zilei de vineri, 4 februarie a.c., cand am incercat sa aflam in ce masura sunt practicabile drumurile judetene si nationale.

Primarul din Independenta, Cristea Gascan, ne-a declarat ca in raza localitatii drumurile erau inca impracticabile, motiv pentru care 30 de profesori, dintre care 5 de la Chirnogeni si 5 de la Scarisoreanu erau blocati la Casimcea, in scoala din localitate, suferind atat de lipsa caldurii, cat si din lipsa hranei.

„Mancare s-a mai gasit, dar conditiile din scoala nu sunt tocmai propice pentru a se sta acolo.

Zapada este mai mare de trei metri, atingand pe alocuri si 56 metri, nu a venit nici o masina de deszapezire deocamdata, speram sa ajunga cat mai repede, incepem sa ne facem probleme”, ne-a declarat Cristea Gascan, primarul localitatii, cu atat mai mult cu cat la Amzacea sunt 2 gravide in stare grava ce necesita spitalizare, una dintre ele suferind in cursul zilei de ieri un avort spontan la 5

luni de sarcina. O situatie la fel de dificila a fost si in zona localitatii Cobadin unde, ne-a declarat viceprimarul Gheorghe Balea, drumurile nu sunt practicabile, mai mult, unul dintre tancurile ce trebuia sa deblocheze drumul a ramas blocat pe drumul judetean Cobadin- Negresti.

Ambulantele, pe post de dric mortuar

La Viisoara, ambulanta a sosit in urma utilajelor de deszapezire pentru o gravida si urma ca pe seara sa ajunga o ambulanta, in aceleasi conditii, pentru a transporta 2 decedati la morga din Constanta. Se pare ca localitatea este situata la o distanta prea mare de municipiu, pentru ca utilajele de deszapezit sa ajunga si pe acolo.

La Topraisar, desi nu erau cazuri de oameni care sa necesite ingrijiri medicale, primarul Gheorghe Stelian ne-a declarat ca atat drumul judetean spre Potarnichea, cat si cel national spre Movilita sunt inchise, iar deblocarea lor nu va fi posibila mai devreme de trei zile.

Un caz deosebit semnalat de primarul Gheorghe Stelian a fost faptul ca in noaptea de 3 spre 4 februarie, o familie din Mereni ce nu s-a putut deplasa spre localitatea de domiciliu a fost gazduita in primaria Topraisar.

In orasul Baneasa, situatia de criza a fost depasita, dupa cum a declarat primarul Gelu Iordache, atat in ceea ce priveste deplasarea in oras, cat si in localitatile din imprejurimi.

In satul Faurei, unde exista un caz ce necesita asistenta medicala, si anume o gravida ce trebuia sa nasca, ambulanta s-a deplasat in urma frezei, reusind sa ajunga in timp util, ca de altfel si in cazurile semnalate in localitatile Oltina si Dobromir. „Noi am reusit sa depasim situatia, folosindu-ne atat de utilajele trimise de la Constanta, dar mai ales de cele din dotarea Primariei Baneasa.

In plus, am mobilizat efectivul de 40 de oameni de la A.J.O.F.M. din localitate”, a declarat primarul Gelu Iordache.

Primarii din judet, inzapeziti la Constanta

Inspre partea de nord a judetului, la granita cu judetul Tulcea, masinile de deszapezit nu au ajuns, drumurile sunt blocate total, localitatea Vulturu fiind izolata, in vreme ce primarul acesteia, Neculae Berbec, este inzapezit in Constanta.

Trebuie mentionat ca in toate Primariile s-a format Serviciul de Permanenta, pentru o mai buna si rapida desfasurare a actiunilor de deszapezire, cat si pentru evitarea situatiilor de criza.

Concluzia situatiei dezastruoase in care s-a aflat judetul nostru in aceste zile nu poate fi decat faptul ca timp de mai multi ani autoritatile locale au dat dovada de o indolenta crasa, nefacand mai nimic pentru asigurarea mijloacelor necesare interventiei in cazuri de viscol puternic.

Singurul care a avut demnitatea de a recunoaste ca „ne-am dovedit neputinciosi” in confruntarea cu vicisitudinile iernii a fost noul prefect al Constantei, care a mai spus ca la nivelul drumurilor nationale ne confruntam cu un deficit acut de mijloace pentru deszapezire, desi s-au adus in ajutor patru utilaje specializate de la Brasov.

In aceste conditii, ne intrebam de ce nu s-au identificat in atatia ani fondurile pentru achizitionarea de utilaje necesare pentru interventia in cazuri de blocare a cailor rutiere, avand in vedere ca pentru diverse investitii cu caracter evident electoral s-au gasit zeci de miliarde pentru a fi construite si inaugurate in timp record? La toate acestea se mai poate adauga faptul ca situatia

dezastruoasa din judetul Constanta nu se datoreaza exclusiv conditiilor meteo. Este clar ca Administratia Nationala a Drumurilor Nationale nu si-a facut datoria. Probabil ca asta este si consecinta faptului ca directorul Autoritatii, cu o vechime de 16 ani in respectivul post, a fost schimbat de catre fosta guvernare.

Rezultatul schimbarii s-a simtit din plin in aceste zile, mai precis printr-o proasta gestionare a situatiei.