Parcul Industrial Hemeiusi. Un parc de IT&C coborat parca din visele despre Occident. Finantare de milioane de euro. Toata lumea astepta cu sufletul la gura sfarsitul anului 2004, cand era programata inaugurarea.

Doua luni mai tarziu, situatia se prezinta in felul urmator: lucrari sistate, neplati, constructori nemultumiti. Visul Consiliului Judetean a devenit un cosmar din care administratia pare a nu dori sa se trezeasca.

Parcul Industrial Hemeiusi reprezinta o investitie de peste 7 milioane de euro si un efort bugetar al Consiliului Judetean de mai bine de 1 milion de euro. La nivel de proiect, lucrurile au aratat mereu bine. HIT a primit un loc de frunte pe cartea de vizita a judetului, fiind prezentat mai tuturor celor care ne-au calcat pragul.

De la teorie la practica insa lucrurile se complica. HIT avea ca termen de finalizare luna noiembrie 2004. Daca s-ar fi intamplat acest lucru, in momentul de fata firmele de specialitate s-ar fi calcat pe picioare pentru a obtine un spatiu in complex.

Chiria pe care aceste firme, unele de prestigiu, urmau sa o plateasca, ar fi insemnat pentru CJ Bacau recuperarea investitiei de 1 milion de euro. Surse autorizate acrediteaza ideea ca insasi Microsoft se aratase interesata de colaborare. Pe scurt, investitii amortizate in timp record.

Intuind ca panglica nu va putea fi taiata in noiembrie, se incearca si se obtine o noua prelungire a termenului de finalizare. Uniunea Europeana, principalul finantator, acorda partii bacauane un nou ragaz. Astfel, sampania a fost pusa deoparte pentru luna mai.

Presedintele Consiliului Judetean, in calitate de reprezentant al beneficiarului final al proiectului, crede ca intarzierea s-a produs din cauze care nu pot fi imputate nici uneia dintre parti. “Dirigintii de santier sunt de acord ca sunt motive obiective.

Vremea de anul trecut, de exemplu, cand a plouat foarte mult”, a precizat sigur pe sine Dragos Benea. Acest motiv nu a mai fost adus in discutie de nici una din partile implicate. Dimpotriva chiar. Adrian Iordache, directorul SC Parc Industrial Hemeiusi, cum se numeste oficial parcul, a gasit cu totul alte cauze.

Cum ar fi modificarile ce s-au facut la proiectul initial, din cauza unor, ati ghicit!, motive obiective. “Dau exemplul apei. Cand s-a facut proiectul am crezut ca apa se afla la 4 metri adancime, dar cand au inceput sapaturile, s-a gasit apa la 1,5 metri.

Prin urmare, constructia a fost mutata din acel loc”, a declarat viitorul administrator al unui paradis al tehnologiei.

Birocratie inutila la furnizorii de utilitati

Dincolo de aceste raspunsuri care suna mai degraba a scuze fara parfum de credibilitate, constructorii au cu totul alta parere. Societatea care si-a luat in grija constructia acestui parc este Diekat Construct, al carei director general este Alexandros Ignatiadis. Şeful de proiect, detasat de la Bucuresti, este Ion Vrublevschi.

Acesta a mai participat la proiecte de asemenea anvergura, finantate de Uniunea Europeana, ocupand o pozitie similara in echipa care a construit parcul de la Iasi si a reabilitat bazinul de inot din Piatra Neamt.

Vrublevschi este de parere ca motivele care au dus la aceasta intarziere nu sunt deloc iesite din comun, dar au fost destul de greu de rezolvat. In primul rand, acesta ne-a declarat ca proiectarea parcului a fost facuta destul de prost si ca au fost necesare modificari in planul initial care, evident, au condus la intarzieri.

Proiectantul pe care il acuza Vrublevschi este General Proiect, firma condusa la acel moment de Carmen Corocea. Legea prevede ca, in cazul refacerii a peste 5% din proiect, cheltuielile suplimentare sa fie suportate de proiectant. In ordinea neputintei urmeaza problemele cu conectarea la conducta de gaze si la electricitate.

Bransarea la Distrigaz s-a facut, potrivit declaratiilor lui managerului de proiect, dupa multe drumuri de la Ana la Caiafa. La fel s-a intamplat si la Electrica. Contractul ar trebui incheiat intre furnizorul de energie si proprietar, adica Consiliul Judetean Bacau.

O singura problema: Consiliul Judetean devine proprietar abia in momentul in care lucrarea este finalizata. Pana atunci, proprietarul este Ministerul Integrarii Europene. Şeful de proiect spune ca aceste inconveniente birocratice nu le-au permis oamenilor sai sa lucreze cum ar trebui la interioare.

Şoc total: Diekat = rau platnic?

Ultima veriga a lantului slabiciunilor la HIT o reprezinta subcontractantii. Diekat a angajat cateva firme care sa puna umarul la constructia parcului. Informatia a fost considerata de seful de proiect un “secret profesional, care oricum nu are relevanta”. Nu este si parerea noastra.

Printre firmele subcontractante se afla SSAB, Conbac, societati conduse partial de viceprimarul liberal Mihai Şlic, Regal Glass, care se zvoneste ca ar apartine vechiului consilier al lui Sergiu Sechelariu, Irina Jianu (proaspat eliberata de la sefia ISC), Rombet, Elco, Unic General Constructor, apartinand omului de afaceri Costica

Rusu, si alte firme din Bucuresti. Conform contractelor initiale, Diekat trebuia sa vireze de la bun inceput garantia de buna executie, in valoare de 1,6 miliarde de lei, dupa care platile trebuiau facute la fiecare sfarsit de luna. Se pare insa ca Diekat a ratacit ordinele de plata.

Sau, cel putin asa sustin constructorii. Cum finantarea vine din trei surse, Uniunea Europeana, fonduri de la Guvern si contributia Consiliului Judetean, intarzierile ar fi de inteles. Pentru birocratia romana, nu.

Dar presedintele Consiliului Judetean afirma ca platile s-au facut la timp catre Diekat Construct, ca UE a virat banii la termenul stabilit si ca nu a fost niciodata vreo problema in acest sens.

Pe de alta parte insa, Vrublevschi spune ca “au fost mereu intarzieri din partea finantatorilor, ca sa nu mai spun ca decontarile la fondurile PHARE se fac la 84 de zile”. Finalul raspunsului este insa ametitor: cu toate intarzierile de la finantatori, Diekat si-a platit datoriile la timp. “N-au fost intarzieri majore.

Daca in loc de 30 de zile au fost 32 de zile, asta s-a datorat viramentelor, dar au fost cauze obiective”, a comentat Vrublevschi.

Se sisteaza lucrarile la HIT?

Culmea este ca directorul uneia dintre firmele implicate, Liviu Curca, de la Unic General Constructor, nu este de aceeasi parere. Acesta ne-a declarat ca platile se fac cu intarzieri destul de mari, ba mai mult, ca este chiar hotarat sa nu-si mai trimita oamenii pe santier pana nu primeste banii ce i se cuvin prin contract.

“Sunt dezastru cu platile. Platesc intre 4 si 6 luni. Din punctul nostru de vedere am incheiat colaborarea cu ei pana nu ajung cu platile la zi”, a spus raspicat Curca.

Desi se pare ca nu aceasta era conventia initiala, Elco a acceptat plata la termen, cu cec, data la care ar putea sa-si primeasca banii pentru lucrari fiind 4 aprilie. Alte doua firme, Unic General Constructor si Rombet isi vor vedea banii abia la sfarsitul lunii, pe 28 aprilie.

Diekat crede ca va finaliza lucrarile pe 31 mai. Dead line-ul stabilit de Uniunea Europeana. Consiliul Judetean spera sa poata deveni proprietar pana pe 9 mai, de Ziua Europei, cand este programata inaugurarea oficiala, la care este asteptat si presedintele Romaniei, Traian Basescu, sau premierul Tariceanu.

Firmele nemultumite spun insa ca va fi dificil sa fie finalizate lucrarile in termen, dar nu imposibil. Singura conditie ar fi sa-si primeasca banii. Suma totala pe care Unic, Elco si Rombet o au de luat de la firma greceasca de constructii se ridica la aproximativ 5 miliarde de lei.

Desi este evident ca mai e mult de lucru, Vrublevschi ne-a asigurat ca nu mai trebuie decat puse gresia, faianta, rigipsul si instalatiile interioare. Şi gata! Spre sfarsitul discutiei am aflat ca mai e ceva de lucru totusi: mai trebuie turnate niste platforme.

Lantul nemultumirilor

Varianta celor trei firme a fost confirmata si de SSAB si CONBAC. Mihai Şlic, unul dintre patroni si viceprimar al municipiului a afirmat ca Diekat a intarziat si cu plata catre societatile sale. Şi nu o zi-doua, asa cum a incercat sa ne convinga seful de proiect, ci de mai bine de o luna.

“Toti constructorii au avut intarzieri. La noi au fost cam de o luna si jumatate. Bine ca am terminat halele si am reusit sa ne luam banii. Ce am facut? Ne-am consumat linia de credit! Ei au justificat ca a fost licitatie internationala si ca banii au venit greu.

Dar asta nu ne tine de cald!”, a fost categoric Şlic. Conform declaratiilor viceprimarului, suma care au avut-o de ridicat de la Diekat cele doua firme s-a ridicat la aproximativ 450.000 Euro. Responsabilul din partea firmei Diekat ne-a explicat ca se lucreaza continuu pe santier si ca nu poate fi vorba de o sistare a lucrarilor.

Mai mult, acesta ne-a explicat ca oamenii muncesc la finisajele de interior si de aceea nu-i vedem noi. Pe santier, cateva utilaje razlete pareau a-l contrazice insa pe seful de proiect. La fel si cainii aciuati in zona, singurii ce pareau ca mai populeaza zona.

“Asigur pe toata lumea ca parcul va fi gata in mai”, ne-a spus raspicat si sigur pe sine acesta. Cat de veridica este afirmatia, vom vedea peste patru luni.

Flash – HIT

- Contractarile cu firmele interesate sa inchirieze spatii la HIT se pot demara doar cu doua luni inainte de finalizarea lucrarilor.

- Pana in prezent exista scrisori de intentie ferme pentru aproximativ 60% din suprafata totala a Parcului.

- Diekat trebuie sa plateasca penalizari enorme pentru fiecare zi de intarziere dupa 31 mai.

- Se zvoneste ca sefii firmei grecesti au sublicitat, si din aceasta cauza a fost dificil sa gaseasca constructori interesati de subcontractare.

- Adrian Iordache conduce un autoturism Peugeot, cu numarul BC HIT.

- Pe 15 februarie se va face receptia a cinci dintre hale.

- Doi reprezentanti ai firmei Louis Berger (reprezentant al Ministerului Integrarii Europene in acest proiect) monitorizeaza la fata locului buna desfasurare a proiectului.

“Suntem simpli observatori, ne uitam din tribune, iar pe 9 mai o sa vina Uniunea Europeana si o sa ne spuna: poftim, Consiliule Judetean, iti fac cadou Parcul Industrial Hemeiusi” – s-a spalat pe maini Adrian Iordache, directorul SC Parcul Industrial Hemeiusi.