In urma alegerilor parlamentare, desfasurate pe data de 28 noiembrie 2004, romanii au putut constata ca avem cel mai bogat parlament existent vreodata. Un numar de 13 oameni de afaceri se afla acum in randurile parlamentarilor, unii dintre ei ocupand pentru prima data functii de seama, iar altii avand deja vechime in Parlament.

Ca sa fie bucuria si mai mare pentru ei, dupa ce au sarbatorit intrarea in Parlament, acestora li se vor mari si salariile. Şi asta de la 1 octombrie. 2005. Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta prin care salariile demnitarilor vor creste semnificativ, un parlamentar urmand sa primeasca o indemnizatie bruta de 47.

912.000 lei, adica aproximativ 34 de milioane de lei venit net.

Laurentiu Mironescu, deputat:

„Implicarea in politica a oamenilor bogati poate reprezenta un lucru benefic datorita mentalitatii lor“

„Cred ca averea unui om ii asigura acestuia un sentiment de stabilitate si poate determina dorinta de implicare activa in viata publica.

Guvernul actual, impreuna cu majoritatea parlamentara, se va implica foarte serios in dezvoltarea economica a Romaniei, si mai ales in cresterea nivelului de trai pentru cetatenii acestei tari. Oameni cu adevarat bogati nu pot exista decat in tari bogate, stabile.

Implicarea clasei politice in problemele societatii reprezinta principalul sau rol.

Implicarea in politica a oamenilor bogati, de succes, poate reprezenta un lucru benefic datorita mentalitatii acestora si nu in ultimul rand, datorita faptului ca acestia sunt desprinsi de nevoia clasica de imbogatire a politicianului de pana acum, incapabil sa puna in fata interesului personal, pe cel public, al

celor care l-au votat. Nu am o imagine clara asupra parerii romanilor cu privire la faptul ca sunt reprezentati in Parlament de catre 13 dintre cei mai bogati romani. Cred, mai degraba, ca cei mai bogati romani nu se regasesc in topuri sau statistici. Şi, de fapt, in asta rezida reala problema.

De aceea, Guvernul actual trateaza cu o deosebita atentie problema fiscalizarii veniturilor si a scoaterii la lumina a economiei subterane. Sper ca in scurt timp bogatia sa nu mai fie privita cu suspiciune in Romania. Este de datoria noastra, a clasei politice, sa contribuim esential la schimbarea acestei mentalitati.

Cresterea salariilor demnitarilor s-a realizat pe baza unor norme aprobate de fosta guvernare PSD-ista. Ştiu ca este greu de explicat si acceptat acest lucru.

Daca vreti parerea mea sincera, eu cred ca aceasta crestere trebuia facuta dupa recalcularea pensiilor, dupa marirea salariilor profesorilor, medicilor, magistratilor si a altor categorii socio-profesionale. Preferam sa creasca alocatiile pentru copii decat indemnizatia parlamentarilor.

Odata cu cresterea nivelului de trai si a veniturilor, datorita cotei unice de impozitare si a reducerii impozitului pe profit, marirea salariilor demnitarilor nu va mai fi privita ca un act de sfidare. Daca nu credeam ca romanii vor trai mai bine, nu candidam.

Sunt hotarat sa nu precupetesc nici un efort pentru imbunatatirea nivelului de trai al romanilor. Romanii merita sa traiasca bine, iar cetatenii care m-au investit cu rangul de demnitar trebuie sa fie siguri ca nu ma voi constitui intr-una din plasele luate pana acum“.

Prof. univ. dr. Viorel Marian Pana, fost senator:

„Nu intotdeauna cei mai bogati oameni sunt cei mai potriviti sa ne reprezinte in Parlament“

„Exista o practica internationala ca oamenii cu o anumita stare sa faca politica. Lucrul acesta incepe sa se manifeste si la noi.

Nu stim daca este constructiv sau nu pentru Romania, pentru ca daca in tarile cu o economie dezvoltata si cu o democratie adevarata asistam la oameni sau la familii care fac politica poate de decenii, in Romania se presupune ca in topul celor mai bogati romani s-au adunat si destul de multi tineri, oameni care au

profitat in diverse modalitati, poate pentru ca au avut o conjunctura favorabila. Nu intotdeauna cei mai bogati oameni sau oameni care fac bani intr-o asemenea maniera, peste noapte, sunt cei mai potriviti sa ne reprezinte in Parlament.

Important este ca acestia sa-si faca treaba in mod cinstit, sa reuseasca sa schimbe perceptia populatiei despre parlamentari. Depinde de fiecare individ in parte, de educatia primita, daca va fi interesat de bunul mers al tarii si nu de urmarirea unor scopuri personale.

Imi doresc sa asistam la o evolutie pozitiva in acest sens, iar prezenta unor oameni cu stare in Parlament sa aduca siguranta unui cadru decent in care sa se adopte legile necesare dezvoltarii societatii.

Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta prin care salariile demnitarilor vor creste de la 1 octombrie, un parlamentar urmand sa primeasca o indemnizatie bruta de peste 47 milioane lei. Nu aceasta era o prioritate a Legislativului, dupa parerea mea.

Ar trebui mai degraba sa se gaseasca o formula pentru cresterea salariilor bugetarilor, pentru ca astfel va creste si calitatea serviciilor pe care acestia le presteaza. De-abia apoi ar fi trebuit sa vina si aceasta ordonanta de crestere a salariilor demnitarilor.

Dar trebuie sa fim optimisti, sa avem incredere ca alesii nostri se vor focaliza catre problemele societatii si chiar vor gasi solutii pentru marea majoritate a acestora“.