Revolta maramuresenilor din Mocira

Desi peste 100 de sateni din satul Mocira au semnat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate asupra pasunii comunale, licitatia pentru concesionarea “pretiosului” teren a fost amanata in ultimul moment! Primarul, una si aceeasi persoana cu presedintele composesoratului, e convins ca motivul “revoltei” e de natura... politica.

Devine alarmant numarul satenilor din Mocira (comuna Recea ) care ar putea pierde terenuri evaluate la zeci de mii de euro din cauza ca nu au fost la curent cu modificarile legii!

Mihai Brehaita, unul dintre sateni, revendica o suprafata de pasune evaluata la peste 80.000 de euro, motivand ca nu a fost informat asupra termenului impus de lege pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Brehaita a adunat semnaturi de la peste 100 de consateni aflati in aceeasi situatie.

Mai mult, pentru a bloca licitatia programata de Consiliul Local Recea la inceputul lunii februarie, Marius Pop, un alt mociran, s-a adresat instantei judecatoresti.

Scenariu pueril

Desi in calitate de presedinte al Composesoratului Mocira primarul Octavian Pavel ar trebui sa sustina actiunea satenilor, a anulat licitatia abia pe ultima suta de metri. Mai mult, Pavel e convins ca actiunea mocirenilor e instumentata politic, iar o parte din semnaturi sunt falsificate.

“La legea cu retrocedarea de la pasunea Mocira au depus cereri de reconstituire 41 de familii. S-a reusit reconstituirea pentru 19 persoane. In tabelul facut de ei se spune ca nu au depus cerere in termen fiindca n-au fost anuntati. Sunt persoane care n-aveau ce sa caute pe tabel pentru ca au depus cereri de reconstituire in termen legal. Oricum, necunoasterea nu exonereaza pe nimeni.

Era afisat si s-a spus si la biserici, dar foarte multa lume n-a dat importanta atunci. Nu sunt impotriva reconstituirii, dar a fost liniste si pace pana cand a venit domnul Brehaita. Domnul Brehaita Mihai e cuscru cu domnul Herman Mihai (directorul scolii din Recea), care e cumnat cu domnul Sasaran, candidatul din partea PNL-ului la primaria comunei Recea.

Dedesubtul e garantat de natura politica (!). I-ati intrebat daca sunt autentice semnaturile tuturor membrilor de pe tabel? Au venit foarte multi oameni la primarie si cand i-am intrebat ce au semnat habar n-au avut ce vor sa faca oamenii astia. Pai am intrebat-o pe doamna Pop (mama lui Marius Pop, care si-a imputernicit fiul sa o reprezinte in instanta - n.red.

) de ce m-a dat in judecata, a zis: O parte din reprezentatii care au semnat memoriul au cumparat Caiete de sarcini. Conditiile sunt facute sa-si ia cei din Mocira teren la pretul minim. Daca se va schimba legea, o sa-i sprijin. Si avem teren unde sa-i punem in posesie pe toti”, a declarat primarul Pavel.

Dintre toate explicatiile, trece peste puterea ratiunii explicatia cu substratul politic instrumentat de „cuscrul cumnatului candidatului”...

Ultima speranta, CEDO

Initiatorul actiunilor pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra pasunii din Mocira sustine ca singurul sau interes e sa-si recapete pasunea. “Consider ca e un scandal material. Pe mine nu ma intereseaza in mod deosebit ca o iesit Alianta sau PSD-ul. Eu am inceput actiunea in perioada in care PSD-ul se afla la Guvernare si n-am semnat in locul nimanui.

Unora le e frica si nu stiu de ce. Mie nu mi-e frica sa lupt pentru dreptul meu. Eu nu vreau sa-l schimb pe primar, ci imi cer dreptul! Si nu i-am obligat pe oameni sa semneze. Incerc de trei ani sa-mi depun cereri si nu mi le ia nimeni”, a spus Mihai Brehaita.

Desi cu cateva zile inainte de data stabilita pentru organizarea licitatiei primarul era convins ca nimic nu poate impiedica desfasurarea acesteia, situatia s-a modificat, iar licitatia a fost anulata. Motivul? “N-am tinut-o ca era blocata Cartea funciara, da’ daca nu era blocata o tineam.

Oricum, puteti sa le spuneti la aia care m-o reclamat ca n-o sa mai fac nici o concesiune pentru Mocira”, a afirmat primarul din Recea.

Brehaita e hotarat sa continue demersurile pe a-si recupera pamantul. Pana acum a expediat memorii catre Prefectura, Presidintie si Ministerul Agriculturii, in care, in numele a 90% dintre localnicii din Mocira, solicita oprirea tranzactiilor cu acest teren pana la reglementarea situatiei juridice si rascumpararea terenurilor.

Semnatarii memoriului sustin ca cei mai multi dintre cei care s-au incadrat in termenul impus de lege sunt rudenii ale celor care trebuiau sa informeze comunitatea, iar terenurile “renationalizate” sunt folosite in afaceri necurate. Oricum, ultima solutie legala a mocirenilor pare a se gasi la CEDO (in cazul in care nu se schimba legislatia, miracol dificil de anticipat).