Un dosar cu potential "exploziv" se afla pe rolul Judecatoriei Onesti. El priveste niste banale afaceri cu carburanti, din seria celor atat de binecunoscute si de aducatoare de bani cu nemiluita. Numai ca principalul acuzat in acest caz este Sandu Vranceanu, nimeni altul decat fratele presedintelui PNL Vaslui, Ion Vranceanu.

Acesta a iesit in evidenta anul trecut, cand a organizat o conferinta de presa in care a povestit amanunte despre afacerile derulate asociatul sau, Corneliu Iacobov.

SCHEMA CLASICA. La mijloc a fost o afacere oarecare cu benzina. Schema este destul de simpla, dar lucrurile aveau sa se complice, brusc, dupa un control efectuat de Garda Financiara.

In acest mod, Cristina Iulia Sasu, Radu Ionita si Sandu Vranceanu s-au trezit in calitate de invinuiti intr-un dosar penal destul de consistent. A trece in revista toate articulatiile acestei afaceri, cu toate implicatiile si consecintele ei ar necesita zeci de pagini, dosarul aflat pe rolul Judecatoriei Onesti avand o consistenta considerabila.

Deocamdata, lucrarile procesului sunt in curs de desfasurare si nimeni nu poate pronostica, cu maximum de exactitate, ce final va avea intreaga poveste.

LANTUL SLABICIUNILOR. Materialul de cercetare penala a fost transmis procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau. In rechizitoriul intocmit de acestia se vorbeste de un "lant infractional" care a condus la pagubirea bugetului statului cu o suma importanta.

Practic, in perioada 24 iulie-21 noiembrie 2001, Rafo Onesti a vandut catre SC RDR INVEST SRL, administrata de Radu Ionita, cantitatea de 2.195 tone de benzina component de tipul COR 92, intreaga cantitate fiind revanduta catre SC Sacrisiul SRL Onesti, o societate administrata de Iulia Sasu, la acelasi pret.

In materialul intocmit de politisti se arata ca Rafo nu a facturat in acte contributia la fondul special al drumurilor, considerand ca a vandut un component si nu un carburant auto.

In sarcina firmei Sacrisiul s-a retinut faptul ca a utilizat, in scopul platii produsului, un carnet de facturi achizitionat ilegal si ca a schimbat denumirea produsului din "benzina component COR 92" in "benzina premium".

Despre aceeasi firma, politistii mai sustin ca a facturat "un element de pret nelegal MTR" si ca, uneori, a incasat si facturat, uneori, o acciza mai mare decat cea solicitata de producator.

S-a dispus efectuarea unei expertize contabile care a concluzionat ca firma Sacrisiul a livrat la diversi clienti produse petroliere, in suma de 28,080 miliarde lei si ca nu a calculat, evidentiat si virat la bugetul statului suma de 2,692 miliarde lei, incalcand prevederile art.13 din Legea 87/1994.

O alta constatare a expertului contabil a fost aceea ca SC Sacrisiul, cumparatorul benzinei de la SC RDR SRL nu a achitat nici un leu catre aceasta din urma societate si nici catre SC Rafo, dar a livrat benzina catre 29 clienti din tara.

Interesanta ni se pare concluzia la care au ajuns anchetatorii si anume ca, "incasarea banilor de la acesti clienti si plata furnizorilor s-a efectuat, in principal, utilizand o metoda aparte si anume, plata catre clientul final, la ordinul intermediarului, pentru datoria primului cumparator catre producator".

In toata aceasta poveste, destul de incurcata, apare si numele Sandu Vranceanu, despre care anchetatorii sustin ca a supervizat intreg circuitul.

FINAL NEPLACUT. Procurorii au studiat materialele intocmite de politisti, expertizele contabile si au concluzionat ca Iulia Sasu, administrator la Sacrisiul se face vinovata de comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Ea este acuzata ca nu a evidentiat in contabilitate si nu a virat la bugetul statului suma de 7,947 miliarde lei si ca a intocmit acte in fals pentru a ridica banii rezultati in urma comertului cu benzina, fiind trimisa in judecata instantei onestene.

In sarcina lui Sandu Vranceanu au fost retinute infractiunile de complicitate la evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata, pe motivul ca a ajutat-o pe Sasu in afacere si si-ar fi insusit suma de 7,947 miliarde lei. In privinta lui Radu Ionita, administratorul SC RDR SRL, procurorii au decis ca acesta nu a comis nici o fapta de natura penala.

Ramane in sarcina judecatorilor sa stabileasca daca cele doua personaje, Sasu si Vranceanu, sunt vinovate sau nu. Pana una, alta, sedintele acestui proces, destul de palpitant, se desfasoara in continuare.