La 56 de ani Maria Neag nu se poate lauda ca a trait o viata prea frumoasa. Este handicapata gradul unu, are o pensie de 3,4 milioane lei si si-a pierdut acoperisul de deasupra capului plus banii agonisiti de-o viata pentru ca a avut incredere in cine nu trebuia.

In anul 1999 Maria detinea un depozit cu materiale de constructie. O cunostinta de-a ei, Beniamin Truta, i-a oferit spre vanzare 10 tone de fier vechi. S-au inteles ca Beniamin sa primeasca banii doar in momentul in care fierul va fi valorificat. Au intocmit o factura (Nr.

1833064) pe care au trecut costul metalului dar nu si termenul de achitare a platii. Dupa cateva saptamani, S.C. CM Studio Import-Export din Bucuresti, s-a oferit sa cumpere cele 10 tone de fier, plus alte 10 tone adunate de Maria.

Cumparatorul a platit cu un bilet la ordin, in care era specificat ca banii sa fie ridicati de la banca in termen de 15 zile de la semnarea biletului. Maria Neag i-a inmanat actul lui Beniamin Truta, care avea de ridicat 101 milioane lei in cel mai scurt timp. Dar Truta nu a trecut pe la banca si termenul a expirat.

Falsificator de acte…

Povestea a continuat intr-un mod cat se poate de bizar. Din moment ce nu au dat pe la banca sa ridice banii, atat Maria Neag cat si Beniamin Truta au ramas fara ei. Truta a dat-o in judecata pe Maria pentru recupera partea lui, 56 milioane lei plus dobanda aferenta.

Pentru a-si usura demersul, a furat stampila de la firma femeii si a falsificat factura intocmita pentru vanzarea fierului, cea pe care era notat termenul de 15 zile de achitare a platii.

Mai mult, a pus sechestru pe garsoniera femeii pentru a-si recupera banii mai repede. “Cum sa ii platesc si dobanda daca el a falsificat actul?”, se intreaba, disperata, Maria.

Intr-un moment de slabiciune, Beniamin a implorat-o pe Maria sa nu-l dea in judecata si a semnat o declaratie prin care se oferea sa ii restituie jumatate din cele 56 de milioane primite, pana la urma, de la Maria.

…dar hot cinstit

Maria nu s-a lasat si l-a denuntat la politie. Beniamin Truta a fost condamnat pentru inselaciune la 3 ani de inchisoare. A facut recurs si pedeapsa i-a fost redusa la un an cu suspendare. In plus, barbatul a fost obligat sa returneze Mariei suma de 56 de milioane de lei. Femeia nu a vazut, insa, nici un ban.

In 2004, impotriva oricarei logici, Beniamin i-a mai pregatit Mariei o surpriza: i-a pus sechestru pe apartament sub pretextul ca femeia a nu achitat factura, ci doar dobanda aferenta. Fara sa se faca o expertiza, garsoniera a fost scoasa la licitatie.

Chiar daca se afla intr-o zona periferica, in 2004, cand s-a facut licitatia, locuinta femeii valora in jur de 250 de milioane. In schimb, pretul de pornire al licitatiei a fost de numai 75 de milioane si s-a vandut cu 85, suma infima si la acea data. “Este absurd ce mi-au facut.

Justitia e de vina, mi-au dat apartamentul chiar daca nu datoram nimanui nimic. Mai mult Beniamin era condamnat pentru fals. Unde-i dreptatea?”, se revolta Maria Neag.

Executorul judecatoresc din Reghin, Sorin Roga, declara ca nu a fost intocmita o expertiza deoarece nu s-a cerut si ca pretul acesteia a fost corect, ba mai mult, a fost cel mai mare pret oferit: “S-a pus sechestru pe apartamentul femeii de doua ori. Prima data, in 2003, s-a pornit tot de la 75 de miloane.

Chiar daca s-au prezentat patru cumparatori, nici unul nu a avut banii necesari pentru a o cumpara. Atunci m-am intrebat daca pretul de la care s-a pornit a fost suficient de mic. De aceea nu am ridicat pretul de pornire nici la a doua licitatie”, se justifica Roga.

“Ma lupt cu morile de vant”

Maria Neagu se lupta de ani de zile pentru dreptate. Pana acum incercarile disperate de a-si recupera locuinta au fost in zadar. Exista, totusi, o ultima sansa: la ultima infatisare judecatorul sa hotarasca intoarcerea executarii silite.

Instanta ar putea anula vanzarea locuintei saptamana aceasta, deoarece Maria Neag a contestat din nou executarea silita. Avocatul Mariei, Remus Barna, spera ca instanta sa fie in favoarea femeii: “Nu mi se pare corect, parca ma lupt cu morile de vant, se vede ca actul respectiv a fost falsificat, exista o condamnare.

Speram sa fie anulate formele de executare silita si femeia sa isi poata prelua locuinta. Eu zic ca pana acum instanta a analizat superficial problema. Daca inca o data ne amana, inseamna ca Maria va fi silita sa paraseasca garsoniera”.

Dreptate sau foc

Disperata ca va ramane fara acoperis, femeia ameninta ca isi va curma viata. “Vor sa ma scoata in strada. Nu voi da locuinta mea nimanui, mai bine ii dau foc cu mine inauntru decat sa o las cuiva. Pentru ea am trudit o viata.

Unde sa plec de aici? Doar pe lumea cealalta”, sunt cuvintele disperate ale Mariei Neag.

Lasand la o parte povestea femeii, este absurd ca, intr-un stat de drept cum se pretinde Romania, un om care a fost dovedit ca falsificator si a fost condamnat pentru asta, sa primeasca satisfactie in instanta impotriva tutoror evidentelor.