Incepind cu luna decembrie 2004, salariatii Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Braila au inceput efectuarea de anchete sociale pentru verificarea veridicitatii datelor inscrise in declaratiile pe proprie raspundere, privind componenta familiei si veniturile acesteia, pe baza carora brailenii au putut beneficia de ajutorul pentru incalzirea locuintei.

O prima neregula a fost depistata la o asociatie de proprietari din municipiul Braila, unde administratorul acesteia a acceptat spre decontarea cheltuielilor pentru incalzirea locuintei in sistem centralizat, aferent lunii noiembrie 2004, bonul valoric eliberat de DMSSF, desi beneficiarul acestuia decedase in luna octombrie.

Conform legii, titularul contractului de furnizare a energiei termice, respectiv a gazelor naturale, este persoana care poate folosi bonurile valorice pentru achitarea facturilor la aceste utilitati. In aceste conditii, debitul creat urmeaza a fi recuperat de la administratorul care a incalcat prevederile legale.

Ca urmare a verificarilor efectuate, unii beneficiari ai ajutorului pentru incalzirea locuintei au recunoscut ca veniturile declarate o data cu solicitarea acestui drept au fost incomplete, in sensul ca exista venituri reale nedeclarate.

Desi la momentul in care institutia mai sus precizata a transmis formularele tipizate de cerere si declaratie pe proprie raspundere, acestea au fost insotite si de instructiuni de completare, a fost rezervata o linie telefonica speciala pentru a putea raspunde solicitarilor cetatenilor si programul cu publicul a fost prelungit pina la ora 20.00, in majoritatea cazurilor, motivatia nedeclararii unor venituri a fost aceea ca persoanele in cauza nu au stiut sa completeze in mod corect cererea, ca nu au considerat drept venituri sumele obtinute din agricultura sau alte sume obtinute cu caracter nepermanent.

Astfel, drepturile acestor persoane au incetat sau, dupa caz, au fost modificate, in functie de situatia reala constatata.

Au fost, de asemenea, realizate anchete sociale la un bloc din cartierul Viziru si la un altul, din cartierul Vidin. Aceasta s-a datorat faptului ca, desi aceste blocuri sint debransate de la sistemul centralizat de incalzire, au existat persoane care au solicitat acordarea acestui ajutor.

Verificarile efectuate au scos la iveala faptul ca 13 persoane, cu domiciliul in aceste blocuri, obtinusera dreptul pentru ajutor de caldura, desi foloseau pentru incalzirea locuintei aragazul. Astfel, aceste persoane nu pot folosi bonurile valorice transmise, fiind obligate sa le predea de urgenta la sediul DMSSF.

Mentionam faptul ca aragazul poate fi folosit pentru prepararea hranei si nu pentru incalzirea locuintei, nefiind autorizat in acest sens de normele in vigoare.

"Subliniem, inca o data, obligatia beneficiarilor ajutorului pentru incalzirea locuintei de a anunta, in termen de 5 zile, orice modificare intervenita in componenta familiei sau a veniturilor memebrilor acesteia, potrivit art.16 din OG nr.55/2004. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 100 de milioane de lei.

Asadar, invitam toate persoanele care considera ca s-ar putea regasi in situatiile mai sus enumerate, sa se prezinte de urgenta la sediul DMSSF din Calea Calarasilor nr.19, pentru clarificarea fiecarui caz in parte, intrucit orice intirziere poate reprezenta majorarea unor debite ce vor fi, bineinteles, recuperate de la cei vinovati.

Va informam ca sintem la inceputul activitatii de efectuare a anchetelor sociale, aceasta urmind a fi intensificata in perioada urmatoare", a precizat Rada Sterea, director executiv al DMSSF.